Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"УПУШТАМО СЕ У ДУГ И ТЕЖАК РАТ" Израел обећао Хамасу моћну освету, али једна ствар ОПАСНО компликује ситуацију (УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ)

08.10.2023. 15:35
Izrael
Израел / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Фатима Схбаир

Нетањаху је обећао "моћну освету" палестинској милитантној групи Хамас након њеног напада без преседана на Израел.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да се његова земља "упушта у дуг и тежак рат" јер се суочава са кризом талаца без преседана након што су палестински милитанти покренули изненадни копнени, морски и ваздушни напад из Газе, убивши стотине људи и инфилтрирајући се на територију Израела, јавља CNN.

Шокантни напади Хамаса у суботу довели су до најсмртоноснијег дана у деценијама за Израел и уследили су након месеци нарастајућег насиља између Палестинаца и Израелаца са вишедеценијским сукобом који сада иде ка неистраженој и опасној новој територији. Питања се такође врте око тога како је дошло до тога да је цео израелски војни и обавештајни апарат затечен у једном од најгорих безбедносних пропуста у земљи.

(УЖИВО) 24 ЧАСА ОД ПРВОГ УДАРА ХАМАСА: Нагло расте број мртвих Израелаца, Хезболах издао застрашујуће упозорење Америци

(УЖИВО) 24 ЧАСА ОД ПРВОГ УДАРА ХАМАСА: Нагло расте број мртвих Израелаца, Хезболах издао застрашујуће упозорење Америци

УДАРНО: Израел званично објавио рат!

УДАРНО: Израел званично објавио рат!

СНАЖНА ЕКСПЛОЗИЈА У ПРОГРАМУ УЖИВО: Детонација, врисак и онда је новинарка нестала из кадра (ВИДЕО)

СНАЖНА ЕКСПЛОЗИЈА У ПРОГРАМУ УЖИВО: Детонација, врисак и онда је новинарка нестала из кадра (ВИДЕО)

Израелска политичко-безбедносна влада састала се касно у суботу и донела "серију оперативних одлука усмерених на уништавање војних и владиних способности Хамаса и Исламског џихада, на начин који би негирао њихову способност и жељу да угрозе и нанесу штету грађани Израела у годинама које долазе", наводи се у саопштењу кабинета израелског премијера.

Нетањаху је обећао "моћну освету" палестинској милитантној групи Хамас након њеног напада без преседана на Израел.

Током суботе и недеље, Хамас је лансирао хиљаде ракета из појаса Газе у Израел – директно погађајући више локација у земљи, укључујући Тел Авив – док су наоружане терористичке групе улазиле у Израел и инфилтрирале се у војне базе, градове и на фарме, пуцајући на цивиле и узимајући таоце.

Најмање 600 Израелаца је убијено, рекао је израелски званичник за CNN, а више од 1.500 је повређено, јавили су израелски медији.

Израел је одговорио извођењем ваздушних удара на, како је саопштено, мете Хамаса у Гази, док су се његове снаге сукобиле на терену са борцима Хамаса у селима, војним базама и на граничним прелазима.

Израелски ратни авиони наставили су да гађају Газу у недељу ујутро, а Израелске одбрамбене снаге су саопштиле да су погодиле 426 циљева у Гази, укључујући 10 кула које користи Хамас.

У Гази је најмање 313 Палестинаца умрло, а готово 1.990 рањено у протекла 24 сата, саопштило је палестинско министарство здравља. Број погинулих је 20 и рањено 121 дете, додало је министарство.

Израелски лидер Бењамин Нетањаху је рекао да је "прва фаза" операције завршена "уништењем већине непријатељских снага које су продрле на нашу територију".

Нетањаху је најавио да су израелске снаге започеле "офанзивну формацију" која ће "наставити без резерве и без предаха док се циљеви не остваре". Међу одлукама које је донела влада је и заустављање снабдевања Газе струјом, горивом и робом.

Одговор Израела компликује то што је Хамас узео "значајан број" израелских држављана као таоце и држе их на локацијама широм Газе.

"Израел се јутрос буди у ужасно јутро. Много је погинулих. Људи су киднаповани и одведени у Газу, не само војници, већ и цивили, деца, баке!", рекао је у недељу портпарол израелских одбрамбених снага потпуковник Ричард Хехт.

"Изгубили смо војнике, изгубили смо команданте, изгубили смо много цивила", додао је он, не наводећи тачан број.

Прошло је више од 17 година откако је један израелски војник одведен као ратни заробљеник у нападу на израелску територију. А Израел није видео овакву инфилтрацију у војне базе, градове и кибуце од борби у рату за независност 1948. године.

Палестинска милитантна група Хамас саопштила је да се заробљени израелски таоци држе широм Газе и упозорила на нападе у тој области.

"Угрожавање Газе и њеног народа је изгубљена игра", рекао је Абу Обаида, портпарол бригаде Ал Касам, војног крила Хамаса, у снимљеној аудио поруци касно у суботу.

"Оно што се дешава људима у Појасу Газе ће се десити и њима и зато се чувајте погрешне процене", додао је.

Раније је група тврдила да је заробила "десетине" Израелаца, укључујући војнике, и да их држи на "безбедним местима и у тунелима отпора".

Хехт је у недељу рекао да је ИДФ окончао већину значајних битака које су се одиграле у насељу Отеф, али да су операције још у току у бројним другим деловима земље. Циљ ИДФ-а у наредних 12 сати је да "оконча енклаву Газе... и убије све терористе на нашој територији", рекао је он.

"Вероватно ћемо покушати да иселимо одређене заједнице у областима Газе", додао је он.

ИДФ сада полако евакуише заједнице Газе и претражује подручје у потрази за милитантима Хамаса који су остали. Такође настоји да контролише кршења ограде која дели Газу и Израел.

"Ми ћемо оштро одговорити Хамасу. То ће потрајати", рекао је Хехт.

На питање новинара о неуспеху обавештајних служби који је омогућио напад тако великих размера, Хехт је рекао: "Ово за сада није питање... Сигуран сам да ће то бити велика дискусија касније."

"Без упозорења било које врсте"

Напад у суботу изазвао је оштре реакције широм света. Амерички председник Џо Бајден рекао је да је подршка његове администрације безбедности Израела "чврста и непоколебљива" и да су многи европски лидери осудили насиље, док је Бразил рекао да ће сазвати хитан састанак Савета безбедности Уједињених нација.

Висококоординисани напад, који је почео у суботу ујутро, био је без преседана по својим размерама и обиму и дошао је на 50. годишњицу рата 1973. у којем су арапске државе напале Израел на Јом Кипур, најсветији дан јеврејског календара.

"Нисмо имали никаквог упозорења и било је то потпуно изненађење", рекао је за CNN Ефраим Халеви, бивши шеф Мосада, израелске обавештајне службе.

Број ракета које су палестински милитанти испалили био је "као никада пре", рекао је Халеви, додавши да је ово "први пут" да је Газа успела да "продре дубоко у Израел и преузме контролу над селима".

Ретко је да палестински милитанти могу да уђу у Израел из Газе која је затворена и под великим надзором израелске војске. Газа је једно од најгушће насељених подручја на свету, изолована приобална енклава са готово два милиона људи натрпаних на око 360 квадратних километара.

Под управом Хамаса, територија је у великој мери одсечена од остатка света израелском блокадом копна, ваздуха и мора која датира још од 2007. Египат контролише јужни гранични прелаз у Гази, Рафах. Израел је поставио тешка ограничења на слободу кретања цивила и контролише увоз основних добара у тај уски појас.

Борбе између две стране су се појачале у последње две године.

Насиље је изазвано честим израелским војним рацијама у палестинским градовима, за које Израел каже да су неопходан одговор на све већи број напада палестинских милитаната на Израелце.

Они такође долазе у тренутку дубоке поделе у Израелу, месецима након што је десничарска влада земље спровела спорни план за смањење моћи судова у земљи, што је изазвало друштвену и политичку кризу.

Молбе за ослобађање талаца

Израелци деле фотографије пријатеља и породице за које кажу да су киднаповани од стране Хамасових милитаната, међу којима је много жена и деце.

Једна израелска мајка рекла је за CNN да је разговарала са својом децом од 16 и 12 година, која су била сама код куће када су чула пуцње напољу и људе који су покушавали да уђу.

"Били су насмрт уплашени. Не могу ни да замислим шта су осећали. И нисам била ту да им помогнем", рекла је мајка, која је тада била далеко од куће. CNN не идентификује мајку и њену децу из безбедносних разлога.

Онда је преко телефона чула да су врата проваљена.

"Чуо сам терористе како говоре на арапском мојим тинејџерима. А најмлађи им је рекао 'Премлада сам да идем'", рекла је мајка.

"И телефон се искључио, линија се искључила. Тада сам се последњи пут чула са њима", рекла је она.

Неколико људи је узето за таоце током напада милитаната Хамаса на израелски музички фестивал у близини границе између Израела и Газе.

Видео на друштвеним мрежама приказује киднаповање Израелке Ное Аргамани и њеног дечка; може се видети на задњем делу мотоцикла који је одвезен док моли за помоћ. Њеног дечка Авинатана Ора ухапсило је неколико мушкараца и он хода држећи руке иза леђа.

CNN не може независно да верификује видео.

Други видео који је CNN потврдио и геолоцирао приказује Шани Лук, немачко-израелско држављанку са двојним држављанством која је присуствовала фестивалу, узету за таоца.

Још један становник Израела Јони Ашер рекао је за CNN да је његова супруга, која је била у посети близу границе са Газом са њиховим малим ћеркама, била међу отетим. У суботу је пратио њен телефон и видео да се налази у Гази; касније тог дана препознао ју је на виралном снимку људи утоварених у камион који су пратили милитанти Хамаса.

Портпарол израелске полиције рекао је за CNN да чланови породице који желе да пријаве своје најмилије као нестале треба да дођу у најближу полицијску станицу када буде безбедно да напусте своје домове. Полиција је предложила рођацима да донесу фотографије и личне предмете из којих се могу извадити узорци ДНК како би се лакше идентификовали.

 

ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку
Napad na Izrael

ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку

20.09.2024. 14:35
НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ У АКЦИЈИ "Терминатор" изгледа неустрашиво, снимци показују сву његову моћ (ВИДЕО)
Terminator

НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ У АКЦИЈИ "Терминатор" изгледа неустрашиво, снимци показују сву његову моћ (ВИДЕО)

20.09.2024. 13:41
"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи
Donald Tramp

"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи

20.09.2024. 10:34
СТРАВИЧАН НАПАД АЛ КАИДЕ Десетине погинулих у језивом удару на главни град, нападнут аеродром и полицијска академија
Al Kaida

СТРАВИЧАН НАПАД АЛ КАИДЕ Десетине погинулих у језивом удару на главни град, нападнут аеродром и полицијска академија

20.09.2024. 09:22
МУЖ ЈАСТУКОМ УГУШИО ВАНБРАЧНУ СУПРУГУ: Убиство и самоубиство код Смедеревске Паланке
jezivo

МУЖ ЈАСТУКОМ УГУШИО ВАНБРАЧНУ СУПРУГУ: Убиство и самоубиство код Смедеревске Паланке

20.09.2024. 14:39
ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку
Napad na Izrael

ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку

20.09.2024. 14:35
ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници
Aleksandar Vučić

ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници

20.09.2024. 11:15
ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј
najnovija vest, najnovija

ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј

20.09.2024. 14:07
ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19