Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БАЈДЕН И ТРАМП ОЧИ У ОЧИ: Све је прштало на великој дебати - жесток окршај око ОВИХ питања (ФОТО/ВИДЕО)

28.06.2024. 02:15
Donald Tramp i Džozef Bajden, Izbori 2024
Доналд Трамп и Џозеф Бајден, Избори 2024 / Извор: Shutterstock

Дебата века одржана је синоћ у Атланти.

Дебата коју је цео свет чекао с нестрпљењем донела је више питање него одговора. Актуелни председник САД Џо Бајден и бивши први човек Беле куће Доналд Трамп током 90 минута разменили су бројне оптужбе.

Дебата која је организована на CNN-u донела је америчким гласачима, који ће у новембру морати да се одлуче кога од њих двојице желе на месту председника САД, више питања него одговора.

Оба кандидата су на питања махом одговарала оптужујући оног другог за све што не ваља у земљи и свету, од рата у Украјини, преко проблема са мигрантима, па до инфлације и здравствене заштите.

На тренутке је ТВ обрачун деловао и лично, пошто су се један другом обраћали не као председник председнику, већ личним именима. Штавише, Бајден је у једном тренутку за Трампа рекао да се понаша као "мачка уличарка".

Утисак је да су оба кандидата успела да избегну директне одговоре на питања која највише интересују не само Американце, већ и људе широм света.

Одговора нема на питања о рату у Украјини, Блиском истоку... као ни на она која Американци сматрају горућим домаћим проблемима, попут инфлације, криминала, миграната, здравствене заштите...

Трамп се, супротно ономе што су многи очекивали, није "упецао" у сопствену мрежу, односно није плануо и изгубио контролу. Бајден је, пак, урадио оно што се и очекивало - ударио је по Трампу тамо где га највише боли, односно по његовим правним проблемима...

Чини се да је ова дебата, за коју се очекује да је тек прва до 5. новембра када ће се гласати, послужила за почетно одмеравање снага.

Трамп: Све је упропастио

Американци који буду гласали за Доналда Трампа гласаће, можда несвесно, против америчке демократије, тврди Бајден, оптужујући Трампа да су његове присталице носиле нацистичке симболе.

- Он је најгори председник у историји САД. Дебата је непотребна, немамо о чему да дебатујемо - све је упропастио - одговорио је Доналд Трамп.

Бајден је, истовремено, рекао да је у трку за други мандат ушао само како би спречио да људи попут Трампа дођу на власт. Бајден тврди да Трампа чак ни његов некадашњи потпредседник Мајк Пенс није подржао.

Трамп негирао однос са Сторми Данијелс

Демократски кандидат је по први пут поменуо осуђујућу пресуду Трампу по 34 тачке оптужнице на суду у Њујорку у вези са лажирањем пословних књига и нелегалне исплате порно глумици Сторми Данијелс.

- Овде је само један осуђени преступник и ја управо гледам у њега - казао је Бајден и додао да Трамп има "моралне вредности мачке луталице", што се очигледно односило на Данијелс.

Након што је Бајден оптужио Трампа да је имао с*кс са п*рно звездом док му је жена била трудна, Трамп је то негирао.

О сукобу у Гази

САД раде на томе да окончају сукоб у Гази, тврди Бајден и наводи да се око тог сукоба мора врло пажљиво поступати.

Трамп се вратио на Украјину у својој реакцији рекавши да је Бајден дозволио да САД плаћају за тај рат много више од својих савезника док их је он током свог мандата натерао да за НАТО плаћају знатно више.

- Бајден се у овом сукобу понаша као Палестинац, али га ни они не воле јер је лош Палестинац - рекао је Трамп.

Бивши председник Доналд Трамп није директно одговорио на питање да ли би подржао независну палестинску државу за окончање рата између Израела и Хамаса у Гази.

О рату у Украјини

Председник Русије Владимир Путин никад не би ушао у Украјину да је Америка имала председника којег поштује. Подсетио је на срамно повлачење САД из Авганистана и додао да је Путин одлучио да уђе у Украјину после тога.

Трамп је рекао да је Владимир Зеленски најбољи трговац на свету, имајући у виду са колико новца излази из Америке.

Са друге стране, Бајден тврди да је Путин ратни злочинац. По Бајдену, Трамп је руском председнику Владимиру Путину казао да у Украјини "може да ради шта хоће" и да је Путин мислио да ће заузети Кијев "за пет дана".

- Ја никада то нисам рекао - одговорио је Трамп.

Трамп сматра неприхватљивим услове за окончање сукоба у Украјини, које је раније рекао руски лидер Владимир Путин.

"Ти си тупаџија! Ти си губитник"

Прва оштрија и директна размена између кандидата настала је код питања о односу према ветеранима и њиховим правима.

Бајден је оптужио Трампа да их је назвао „тупаџијама и губитницима“ на шта је најпре Трамп оштро реаговао рекавши да то није истина и да за то има много сведока и да је реч о измишљотини и подметачини Бајденове кампање за шта би Бајден морао да се извини.

- Не пада ми на памет да ти се извињавам за било шта - био је одговор Бајдена Трампу.

Трамп је у наставку рекао да га ветерани воле много више него Бајдена.

Прва оштрија и директна размена између кандидата настала је код питања о односу према ветеранима и њиховим правима.

Бајден је оптужио Трампа да их је назвао „тупаџијама и губитницима“ на шта је најпре Трамп оштро реаговао рекавши да то није истина и да за то има много сведока и да је реч о измишљотини и подметачини Бајденове кампање за шта би Бајден морао да се извини.

- Не пада ми на памет да ти се извињавам за било шта - био је одговор Бајдена Трампу.

Трамп је у наставку рекао да га ветерани воле много више него Бајдена.

Бајден је тим изразима назвао самог Трампа.

- Ти си тупаџија! Ти си губитник - казао је Бајден.

Окршај око питања абортуса

Бивши председник Доналд Трамп рекао је да неће блокирати лекове за абортус ако буде изабран.

Такође је рекао да се слаже са недавном пресудом Врховног суда о пилули за абортус.

Председник Џо Бајден рекао је да је стављање питања абортуса у надлежност појединачне државе "ужасна ствар".

- Имамо много младих жена које силују чланови породице - истакао је Бајден.

Бајден је додао да се не залаже за абортус у касном стадијуму трудноће.

Трамп о најсрамнијем дану у историји Америке

Бајден је подсетио да се Америка под Трампом и даље борила у Авганистану".

Бивши председник Доналд Трамп назвао је повлачење трупа из Авганистана (за време Бајдена) "најсрамнијим даном у историји живота наше земље".

Одбили руковање

Председник Џо Бајден и бивши председник Доналд Трамп нису се руковали када су ушли у салу за дебату.

Почела дебата

Бајден је рекао да је иза Трамповог мандата остао хаос. Истакао је да је Трамп имао највећи национални дуг од било ког председника у четворогодишњем периоду

- Имали смо најбољу економију у историји наше земље - одговорио му је Трамп.

Трамп је додао да је Америка постала земља трећег света, а пожалио се и на велики прилив илегалних миграната.

- Оно што је овај човек урадио је апсолутни криминал - казао је бивши председник САД.

Трампова економија је "наградила богате", рекао је Бајден.

Медији и политичари спремни

Остало нам је нешто више од пола сата од почетка вечерашње дебате. У Атланти је олујно, али унутар универзитетске кошаркашке арене која је претворена у медијски центар је тихо и мирно.

Џо Бајден и Доналд Трамп заправо неће бити у овој згради - они ће ићи у лице улицом у студију без публике. Два водитеља CNN-a - Јаке Tapper и Дана Басх - биће модератори.

Неколико политичара и сарадника у кампањи већ лутају црвеним тепихом на поду собе, заустављајући се на позицијама камера да изнесу своје ставове и предвиђања о томе шта ће доћи.

Како се Трамп и Бајден припремају за дебату?

Боб Бауер, Бајденов лични адвокат, наводно је гледао сате Трампових снимака како би помогао да се садашњи председник припреми за дебату, навео је НПР. Такође, у Кемп Дејвиду је створена лажна дебатна фаза са најмање 16 садашњих и бивших сарадника који су радили на томе да Бајден изгледа као живахни борац у борби против забринутости бирача у вези са његовим годинама, наводи Њујорк тајмс.

Са друге стране, Трамп је водио „разговоре о политици“ са блиским савезницима, као и предизборне скупове, како би се припремио за дебате, наводи „Њујорк пост“. Он не пролази обуку за питања и одговоре, нити има припреме тако што ће вежбати на лажним дебатама, како је рекао портпарол Трампове кампање.

Трамп стигао у Атланту

Доналд Трамп, кандидат за председника САД стигао је у Атланту на дебату са Џозефонм Бајденом.

Њему се придружило неколико његових најбољих саветника у кампањи, укључујући Криса ЛаЦивита, Сузи Вајлс и Џејсона Милера. Према извештајима америчких медија Трамп се озбилно припремао за дебату, заједно са врхунским саветницима који ће вечерас бити уз њега.

Бајден је у Атланту стигао раније.

Бајден, кандидат Демократске странке и Трамп, кандидат Републиканске странке, допутовали су нешто раније данас у престоницу Џорџије, где ће уживо одмерити снаге први пут још од избора 2020. на којима је демократа однео убедљиву победу.

Бајден је у Атланту допутовао председничким авионом, а на писти га је дочекала делегација Демократске странке у којој су између осталог били бивши и садашњи градоначелници овог града.

На другој страни, Трамп је у Џорџију допутовао својим приватним авионом. Дебата између Бајдена и Трампа ће се одржати у студију CNN. Џорџија је једна од седам такозваних "свинг држава", за које се не зна унапред са великом сигурношћу ком кандидату ће дати више гласова.

Дебата у Атланти ће, како преноси Глас Америке, бити организована по строжим правилима како би се избегло прекидање, исмејавање и надглашавање кандидата, што је имало утицај на дебату из 2020.

У студију неће бити публике, а микрофон ће бити искључиван кандидату који нема реч.  Реквизити на сцени неће бити дозвољени, а кандидати ће на располагању имати само оловку, папир и флашицу воде. Бацањем новчића је одлучено да Бајден буде на десној, а Трамп на левој страни бине.

Планиране су и две паузе за рекламе током којих Бајден и Трамп неће моћи да контактирају са својим сарадницима. Дебата ће бити завшена двоминутним завршним речима. Први ће говорити Бајден, а потом Трамп што је такође одлучено новчићем. Предвиђено је да дебата траје 90 минута.