Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БЕСНИ РАТ У НАГОРНО-КАРАБАХУ: Путин позвао на прекид ватре у Карабаху (ФОТО/ВИДЕО)

08.10.2020. 08:08
Jermenija
Јерменија / Извор: Реутерс

Ситуација се не смирује, а Азербејџан и Јерменија се оптужују за нове војне акције

Ситуација у Нагорно-Карабаху, јерменској енклави у Азербејџану, ескалирала је крајем септембра. Обе стране, Азербејџан и Јерменија, међусобно се оптужују за иницирање новог сукоба, који иначе траје више деценија.

До заострашвања је дошло у фебруару 1988. године, када је овај регион објавио отцепљење од Азербејџана, а касније, после оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Jermenija
Јерменија / Извор: Реутерс

 

Путин позвао на прекид ватре у Карабаху

Председник Русије Владимир Путин позвао је на прекид ватре у Нагорно-Карабаху из хуманитарних разлога како би две стране размениле тела погинулих и заробљенике.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- После читавог низа телефонских разговора с председником Азербејџана Илхамом Алијевим и премијером Јерменије Николом Пашињаном председник Русије је позвао на прекид борбених дејстава у Нагорно-Карабаху, из хуманитарних разлога, а с циљем размене тела погинулих и заробљеника - саопштио је Кремљ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Јереван: Оборено седам дронова изнад Јерменије

Оружане снаге Јерменије уништиле су седам дронова на небу изнад Јерменије, изјавила је портпаролка Министарства одбране земље Шушан Степањан.

- У периоду од 19.30 до 21.20 (од 17.30 до 19.20 по средњоевропском времену) над регионом Варденис (Јерменија) оборено је седам непријатељских дронова - написала је портпаролка на Фејсбуку.

Захарова: Русија у контакту са Јерменијом у вези са рањеним новинарима

Амбасада Русије у Јеревану налази се у контакту са јерменским Министарством спољних послова у вези са рањеним руским новинарима у зони сукоба у Нагорно-Карабаху, од којих су двојица задобила повреде средње тежине, а један је у тешком стању, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

- Према нашим информацијама, један од њих је у тешком стању, он је на операцији. Двојица имају повреде средње тежине и такође ће ускоро бити оперисани - прецизирала је Захарова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Аустрија предлаже: Састанак представника Бакуа и Јеревана у Бечу

Аустријски канцелар Себастијан Курц предложио је представницима Бакуа и Јеревана да се састану у Бечу и директно преговарају у циљу проналажења решења за конфликт у Нагорно-Карабаху.

Sebastian Kurc
Себастиан Курц / Извор: Реутерс

Канцелар је изразио забринутост због наставка ескалације у том региону и нагласио да нема војног решења.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Јермени се боре за живот новинара

Један руски новинар наводно је тешко повређен када су азербејџанске снаге гранатирале град Шуши у подручју Нагорно-Карабах, јављају светски медији.

ПАЖЊА: (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)

Шеф информационог центра Владе Јерменије Ованес Мовсисјан казао је на Фејсбуку да је стање новинара озбиљно и да се у току операција.

Више можете да прочитате ОВДЕ.

Православна Црква Светог Христа Спаситеља у Шушију, у Нагорно-Карабаху, готово да је потпуно разорена у ракетном нападу

Црква Светог Христа Спаситеља, позната као Газанчецоц, обележје Шушија, грађена је од 1868. до 1887. и седиште је епархије Нагорно-Карабаха Јерменске апостолске цркве.

На фотографијама које је објавио Араик Арутјуњан, председник те спорне области, види се да је грађевина, која је одолевала свим сукобима у Карабаху у последње три деценије, сада малтене потпуно уништена.

Приликом гранатирања цркве рањени новинари

Представник јерменског Министарства оодбране потврдио је да су током гранатирања Цркве Светог Христа Спаситеља рањени новинари.

 

Азери негирали умешаност у бомбардовање цркве

Министарство одбране Азербејџана је након вести о нападу на цркву у граду Шуша током сукоба у Нагорно-Карабаху саопштило да азербејџанске оружане снаге не гађају историјске, културне и верске објекте.

Jermenija
Јерменија / Извор: Реутерс

Више о овој вести можете прочитати кликом на овај ЛИНК.

Амерички медији: Турски ловци Ф-16 на аеродрому у Азербејџану

На аеродрому "Гјанџи" у Азербејџану распоређена су најмање два ловца Ф-16, саопштио је "Њујорк тајмс", док је Азербејџан негирао употребу Ф-16 у сукобу у Нагорно-Карабаху.

Све о доказима које су у јавност изнели Американци можете да прочитате ОВДЕ.

Дрон бацио бомбу у центар Степанакерта!

Дрон је прво дуго кружио изнад центра, војници Карабаха су га гађали, покушавајући да да оборе. После тога је летелица пришла свом циљу и бацила бомбу. Није саопштено шта је било погођено.

Stepanakert
Степанакерт / Извор: Реутерс

Син Пашињана креће на фронт!

Супруга премијера Јерменије Никола Пашињана Ана Акопјан саопштила да је је њихов син кренуо на прву линију фронта у Карабах.

- Данас Ашот Пашињан, син премијера Јерменије, креће са добровољцима војним аутобусом на фрон - написала је Акопјанова на фејсбуку.

Баку објавио нови видео снимак сукоба

На видеу је приказан напад на оружје, војну команду и друге војне циљеве јерменских снага.

Више можете да прочитате ОВДЕ.

"Амбасадорски рат" Грчке и Азербејџана

Азербејџан је позвао на консултације свог амбасадора у Грчкој због информација о учешћу грађана ове државе у борбама у Карабаху.

Више о дипломатском окршају усред ратног сукоба у Нагорно-Карабаху прочитајте ОВДЕ.

Grčka, Azerbejdžan
Грчка, Азербејџан / Извор: Профимедиа/илустрација

Азери напали храм у Карабаху

Оружане снаге Азербејџана извеле су напад на главни храм карабашког града Шуши - Казанчецоц, саопштили су у информационом центру владе Јерменије.

Са друге стране, Министарство одбране Азербејџана издало је саопштење да је јерменска војска гађала територију Бардинског подручја из ракетног система "Точка-У".

Владимир Путин активан у изналажењу начина за окончање сукоба

Како би ситуација у Нагорно-Карабаху била регулисана, Русија води дијалог на најразличитијим нивоима, укључујући на највишем, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

- Наставља се дијалог на најразличитијим нивоима, укључујући највиши. Не могу рећи више - рекао је он новинарима, јасно стављајући до знања да се председник Русије Владимир Путин више него активно бави решавањем ситуације која траје већ 11 дана.

Више о ангажовању председника Путина у решавање сукоба у Нагорно-Карабаху прочитајте ОВДЕ.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Председник Јерменије сменио шефа Службе за националну безбедност

Председник Јерменије Армен Саркисјан сменио је шефа Службе за националну безбедност Аргишти Кјарамјана, саопштила је прес-служба јерменског лидера

Разлог за смену Кјарамјана није наведен.

Одјекнуле четири експлозије у Степанакерту

Према последњима наводима медија, после кратког затишја после гранатирања Степанакерта, незваничне престонице Нагарно-Карабаха, дошло је до нових напада. Агенције прецизирају и да су у Степанакерту одјекнуле четири експлозије.

Покољ на југу Нагорно-Карабаха: Азери ухваћени у замку, бојно поље преплављено крвљу

Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио је да је војска непризнате републике Нагорно-Карабах намамила азербејџанску војску у замку у правцу Џебраила и нанела им разорне ударце.

Nagorno-Karabah
Нагорно-Карабах / Извор: Реутерс

Како је рекао премијер Јерменије у интервјуу за РБК, јерменски и карабашки команданти имитирали су повлачење на југу непризнате републике и захваљујући томе успели су да намаме оружане снаге Азербејџана "у коридор".

Више о овој операцији војних снага Нагорно-Карабаха прочитајте ОВДЕ.

Оборена два азербејџанска дрона

Министарство одбране Јерменије саопштило је да су оборена два азербејџанска дрона на линији раздвајања у Карабаху.

- У јужном делу фронта уништена су два противничка дрона - написао је портпарол ресора Шушан Степањан на фејсбуку.

Неће насиље, али хоће рат: Чудне изјаве лидера Јерменије и Азербејџана о проливању крви у Нагорно-Карабаху

Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је да питање Нагорно-Карабаха не може да се реши насиљем, док председник Азербејџана Илхам Алијев каже да примирје у Нагорно-Карабаху где већ 11 дана трају сукоби, не може бити унилатерално. И док лидери ове две земље причају о миру, артиљерија туче из све снаге, лете ракете, цивили се расељавају, али и гину у гранатирању... 

Више о чудним изјавама Пашињана и Алијева можете да прочитате ОВДЕ.

Nikol Pašinjan, Ilham Alijev
Никол Пашињан, Илхам Алијев / Извор: Фото: Профимедиа/Реутерс

Алијев саопштио главни циљ рата у Карабаху

Председник Азербејџана Илхам Алијев затражио је од Јерменије да представи етапе повлачења снага из Нагорно-Карабаха који ће одобрити представници Минске групе ОЕБС.

Алијев ово сматра основним условом за прекид ватре.

- Наша контраофанзива је била успешна. Успели смо да ослободимо део окупиране територије. Наш основни циљ је да повратимо територијалну целовитост Азербејџана - рекао је Алијев.

Војска Карабаха: Настављају се борбе на линији разграничења

- У овом тренутку настављене су борбе у северном и јужном правцу (линији разграничења). Јединице настављају да контролишу ситуацију и гуше активности противника - наводи се у саопштењу војске, објављеном на фејсбуку.

Како се наводи, током ноћи ситуација у зони ратних дејстава била је напета, на неким деловима је вршена размена ватре.

Stepanakert
Степанакерт / Извор: Профимедиа

Азербејџан: Напад на села на линији разграничења у Карабаху

Министарство одбране Азербејџана тврди да је јерменска војска гранатирала села на линији разграничења у Карабаху

- Јерменске оружане снаге су гранатирале села Бардинског и Агџабединског подручја. Азербејџанска војска предузима адекватне мере. Јерменска војска отвара ватру на наша насеља - саопштила је прес-служба азербејџанске војске.

Гранатиран Степанакерт, град остао без струје

Оружане снаге Азербејџана извеле су ракетни напад на престоницу Карабаха - Степанакерт, саопштио је информациони центар јерменске Владе на фејсбуку.

Како јавља дописник Спутњика из престонице Карабаха, након гранатирања, град је делимично остао без струје. Види се дим како се подиже из правца трафостанице.

Азери претрпели зезиве губитке: Јерменски званичници изнели најновије податке

Представник јерменског министарства одбране Артсун Ховханисјан рекао је синоћ, износећи последње званичне податке, да је у среду само до поднева непријатељ претрпео страшне губитке, а да је тај број значајно порастао поподне.

- До поднева је непријатељ изгубио 260 до 280 људи, што укључује припаднике регуларне војске и терористе - рекао је Ховханисјан на конференцији за новинаре, додавши и да је уништено између 60 и 80 азербејџанских оклопних возила, као и да је значајан број војне опреме пао у руке јерменских снага.

Према извештајима агенција, јерменска страна до сада пријавила 320 жртава међу припадницима војске и 21 погинулог цивила.

Последња шанса за "Орлове": Ево због чега не смеш да пропустиш меч Норвешка – Србија

Последња шанса за "Орлове": Ево због чега не смеш да пропустиш меч Норвешка – Србија

"ПРЕД НАМА СУ СЛОЖЕНИ ДАНИ, ОД ВАС ТРАЖИМ ДВЕ СТВАРИ": Прво обраћање Нетањахуа након драматичне ескалације сукоба!
Bendžamin Netenjahu

"ПРЕД НАМА СУ СЛОЖЕНИ ДАНИ, ОД ВАС ТРАЖИМ ДВЕ СТВАРИ": Прво обраћање Нетањахуа након драматичне ескалације сукоба!

23.09.2024. 19:19
ЛИБАН ЗАСУТ БОМБАМА, СНИМЦИ СУ ЈЕЗИВИ: Десетине хиљада људи напушта земљу, број мртвих скочио на 274! АМЕРИКА ШАЉЕ ДОДАТНУ ВОЈСКУ (ВИДЕО)
Rat u Libanu
УЖИВО

ЛИБАН ЗАСУТ БОМБАМА, СНИМЦИ СУ ЈЕЗИВИ: Десетине хиљада људи напушта земљу, број мртвих скочио на 274! АМЕРИКА ШАЉЕ ДОДАТНУ ВОЈСКУ (ВИДЕО)

23.09.2024. 19:11
ЕКСПЛОДИРАЛА ПЛИНСКА БОЦА У НАПУЉУ: Од силине експлозије срушио се цео спрат - Настрадала четири члана породице, међу њима и ДЕЦА
Eksplozija u Italiji

ЕКСПЛОДИРАЛА ПЛИНСКА БОЦА У НАПУЉУ: Од силине експлозије срушио се цео спрат - Настрадала четири члана породице, међу њима и ДЕЦА

23.09.2024. 19:06
УБИЈЕНА ДЕВОЈКА ЖРТВА ОБРАЧУНА КЛАНОВА?! Младић (21) отворио ватру у ноћном клубу - испаљено више од шест хитаца, на снимку се чују пуцњи и врисак масе
ubijena devojka

УБИЈЕНА ДЕВОЈКА ЖРТВА ОБРАЧУНА КЛАНОВА?! Младић (21) отворио ватру у ноћном клубу - испаљено више од шест хитаца, на снимку се чују пуцњи и врисак масе

23.09.2024. 18:06
ЛИБАН ЗАСУТ БОМБАМА, СНИМЦИ СУ ЈЕЗИВИ: Десетине хиљада људи напушта земљу, број мртвих скочио на 274! АМЕРИКА ШАЉЕ ДОДАТНУ ВОЈСКУ (ВИДЕО)
Rat u Libanu
УЖИВО

ЛИБАН ЗАСУТ БОМБАМА, СНИМЦИ СУ ЈЕЗИВИ: Десетине хиљада људи напушта земљу, број мртвих скочио на 274! АМЕРИКА ШАЉЕ ДОДАТНУ ВОЈСКУ (ВИДЕО)

23.09.2024. 19:11
ЕКСПЛОДИРАЛА ПЛИНСКА БОЦА У НАПУЉУ: Од силине експлозије срушио се цео спрат - Настрадала четири члана породице, међу њима и ДЕЦА
Eksplozija u Italiji

ЕКСПЛОДИРАЛА ПЛИНСКА БОЦА У НАПУЉУ: Од силине експлозије срушио се цео спрат - Настрадала четири члана породице, међу њима и ДЕЦА

23.09.2024. 19:06
ОВО МЕСТО У СРБИЈИ НОЋАО ОКОВАО МИНУС: Овде је забележена најнижа температура на нашим просторима икада!
Termometar

ОВО МЕСТО У СРБИЈИ НОЋАО ОКОВАО МИНУС: Овде је забележена најнижа температура на нашим просторима икада!

23.09.2024. 18:46
ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)
najnovija vest, najnovija

ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)

23.09.2024. 18:34
(УЖИВО) СУПЕРЛИГА: Партизан - Црвена звезда 0:0
Večiti derbi
УЖИВО

(УЖИВО) СУПЕРЛИГА: Партизан - Црвена звезда 0:0

23.09.2024. 17:56
"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године
Aleksandar Vučić

"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године

23.09.2024. 17:45
Саслушан возач борбеног возила којим је прегазио петочлану породицу: Прво се бранио ћутањем, а онда у Тужилаштву изустио само ОВО
Sudar kod Ušća

Саслушан возач борбеног возила којим је прегазио петочлану породицу: Прво се бранио ћутањем, а онда у Тужилаштву изустио само ОВО

23.09.2024. 18:22
ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)
najnovija vest, najnovija

ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)

23.09.2024. 18:34