Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВРШЕН ЧЕТРНАЕСТИ ДАН СУКОБА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Нападнути положаји Хезболаха, Хамас поново гађао Израел, ЗАВИЈАЛЕ СИРЕНЕ!

20.10.2023. 09:00 00:14
Palestina, Izrael
Палестина, Израел / Извор: Shutterstock

Четрнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса.

Све извеснија копнена инвазија на Газу. Израел наредио евакуацију града уз границу са Либаном. Упркос очекивањима камиони са хуманитарном помоћи из Египта и даље чекају, пошто је отварање прелаза Рафа неизвесно. Биланс погинулих на обе стране близу пет хиљада.

ХЕРОЈ ИЗ СРБИЈЕ СПАСАО ЉУДЕ У ИЗРАЕЛУ - Језива исповест мајке: "Мој син је узео гранату и избацио је како би их заштитио!" (ФОТО)

ХЕРОЈ ИЗ СРБИЈЕ СПАСАО ЉУДЕ У ИЗРАЕЛУ - Језива исповест мајке: "Мој син је узео гранату и избацио је како би их заштитио!" (ФОТО)

Осакатили целу породицу! Језива исповест о терору Хамаса - "ЈЕЛИ ДОК СУ ИХ МУЧИЛИ"

Осакатили целу породицу! Језива исповест о терору Хамаса - "ЈЕЛИ ДОК СУ ИХ МУЧИЛИ"

"ХАМАС НАПАДОМ ПОСЛАО ПОРУКУ СУСЕДСТВУ" Ново престројавање на Блиском истоку: Нема безбедности докле год су Палестинци изостављени из једначине

"ХАМАС НАПАДОМ ПОСЛАО ПОРУКУ СУСЕДСТВУ" Ново престројавање на Блиском истоку: Нема безбедности докле год су Палестинци изостављени из једначине

 

Израелска војска пресрела дрон из Либана и дејстовала на положаје Хезболаха

Израелске одбрамбене снаге(ИДФ) саопштиле су да су пресреле „мету“ за коју се верује да је дрон, која је кренула ка израелском ваздушном простору из Либана. ИДФ каже да објекат није успео да уђе у израелски ваздушни простор.

Одвојено, ИДФ је саопштио да је извршио удар на више положаја Хезболаха у јужном Либану, преноси ди Тајмс оф Израел. 

Hezbolah
Хезболах / Извор: Профимедиа

Либанска влада позива Израел да прогласи 48-часовни прекид ватре

Либански министар спољних послова Абдала Бу Хабиб затражио је данас од Израела да прогласи 48-часовни прекид ватре.

- Хајде да позовемо на прекид ватре и видимо шта ће се десити - рекао је министар, преноси Си-Ен-Ен. Хабиб је изјавио за америчку телевизију да је његова земља веома забринута да би се рат могао проширити на регион. 

- Ми заиста не желимо рат. Влада не жели рат. Ми разговарамо са различитим организацијама. Али то није под контролом јер све зависи од онога што се догађа у Гази - рекао је либански министар.

Palestina, Liban
Палестина, Либан / Извор: Профимедиа

У тренутку када се Израел припрема за следећу фазу рата са милитантима Хамаса у Гази, исламистичка либанска организација Хезболах, коју подржава Иран, размењује прекограничну ватру са израелским снагама у северном Израелу и јужном Либану.

Раније данас портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) потпуковник Петер Лернер, рекао је за Си-Ен-Ен да је ''влада Либана, одговорна за све што се дешава са њихове суверене територије".

- Они имају одговорност да обезбеде да терористи попут Хезболаха, терористичке војске, не изводе нападе на Израел - нагласио је портапрол израелске војске.

Pojas Gaze, Palestina
Појас Газе, Палестина / Извор: Профимедиа

У одговору на ову изјаву, либански министар спољних послова Хабиб је рекао да Израел "погоршава ситуацију својим причама". Он је нагласио да су у том региону  „људи међусобно повезани, политички, па чак и крвно" и да их влада "не може спречити да се освете ако ће заиста ситуација у Гази бити гора него што је сада“.

- Они (Хезболах) не желе рат. Али мислим, не можете их контролисати. Све зависи, опет, од тога шта се дешава у Гази, од инвазије Израела на Газу - додао је либански министар.

Ликвидиран Махмуд Сабих!

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су да су ликвидирале једног од команданата Хамасове јединице за "развој стратешког наоружања" Махмуда Сабиха.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израел спремио 360.000 војника, операција Гвоздени мачеви креће

Израелски безбедносни званичници саопштили су да су спремни да крену у копнену офанзиву на Газу за коју кажу да ће бити жешћа од било ког претходног сукоба са Хамасом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Откривен идентитет пуштених Американки

Двоје америчких држављана које је Хамас ослободио "из хуманитарних разлога" су Џудит Раанан и њена кћерка Натали, изјавио је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари, а вест о ослобађању Американки потврђена је и из кабинета израелског премијера Бањамина Нетанијахуа.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Критике на рачун Бајдена

Приступ америчког председника Џоа Бајдена поводом рата у Израелу и Палестини распирује растуће напетости у америчкој влади која је у највећој мери укључена у креирање америчке спољне политике - Стејт Департменту.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Палестински демонстрант напао је CNN-ovu новинарку

Палестински демонстрант напао је CNN-ovu новинарку док је данас извештавала са Западне обале. Новинарка Сара Сиднер шетала је Рамалахом, градом који се сматра престоницом Палестинског Аутономног Подручја, када јој је током демонстрација пришао мушкарац.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Патријарх Порфирије упутио изјаву саучешћа поводом напада на православни храм у Гази

Патријарх српски Порфирије упутио је данас изјаву саучешћа патријарху Светог града Јерусалима и све Палестине Теофилу III поводом напада на манастир Светог Порфирија у Гази, један од најстаријих православних храмова у свету.

Patrijarh Porfirije
Патријарх Порфирије / Извор: Србија Данас

- Једна другу сустижу вести о трагедији која погађа Свету Земљу, у којој, нажалост, страдају невини људи свих вера, а ратни пожар незаустављиво гута културно наслеђе старо вековима. Данас сам са неверицом и тугом примио вест о страшној трагедији у којој су у манастиру Светог Порфирија у Гази, бисеру хришћанске културе, под ударима авионских бомби пострадали православни хришћани, а неповратно нестало верско и културно благо православног, а верујем и свог цивилизованог света - наводи се у изјави саучешћа патријарха српског.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ваздушна опасност у више градова због напада Хамаса

Милитанти Хамаса у Појасу Газе наставили су данас да ракетама гађају Израел, а ваздушна опасност проглашена је у више градова, пише Тајмс оф Израел.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

Сирене су се вечерас огласиле у пограничним насељима са Газом, укључујући Сдерот, као и у Ашкелону, Ашдоду и неколико оближњих градова.
Тренутно нема извештаја о повређенима или штети, наводи Тајмс оф Израел.

Аналитичари: Прети опасност од дугогодишњег сукоба на Блиском истоку

Опасност од дугогодишњег сукоба измеђи Израела и Хамаса веома је могућа у будућности нарочито ако се настави с копненеом офанзивом у Гази и тешко је предвидети како ће на то рееаговати други актери, сложили су се данас аналитичари. 

Истраживач сарадник на Институту за политичке студије Ненад Милосављавић рекао је да је очигледно да ће САД дати подршку Израелу као савезник, као и да се чекало какав ће однос бити  с друге стране и каква ће бити снага супарничке коалиције.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

- Видели смо да су се и Русија и Кина састали ових дана, усред свих ових страшних догађаја, па долазимо до закључка да се води борба за стварање нове геополитичке мапе која може са собом створити огромне жртве - навео је он. 

Бајден затражио 106 милијарди долара за Украјину и Израел

Бела кућа је затражила од Конгреса скоро 106 милијарди долара за финансирање планова за безбедност граница Украјине, Израела и САД. Захтев председника за финансирање уследио је неколико дана након што је Бајден посетио Израел и обећао солидарност.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нападнута америчка војска, одјекују експлозије

Амерички војници стационирани у две базе у Ираку гађани су ракетним нападима, у којима није било жртава, кажу амерички и ирачки војни извори, у контексту рата између Израела и Хамаса.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кључни корак Израела, планира да употреби моћно оружје из научнофантастичних филмова

Израелска компанија за напредне одбрамбене системе Рафаел развија противваздушни одбрамбени систем Ирон Беам ("гвоздени зрак"), који се састоји од система ласерског оружја дизајнираног за одбрану земље од надолазећих пројектила.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ердоган и Ал Сиси разговарали о ситуацији у Појасу Газе и испоруци помоћи

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и египатски председник Абдел Фатах ал Сиси разговарали су данас о ономе што је турско председништво назвало "изараелским кршењем људских права у Појасу Газе", као и о начинима за испоруку хуманитарне помоћи у ту област.

Ердоган је у телефонском разговору рекао египатском председнику да "ћутање Запада" о бомбардовању болница, школа и богомоља погоршава ситуацију у Гази, наводи се у саопштењу кабинета турског председника.

Он је додао да је присиљавање Палестинаца да напусте Газу неприхватљиво и да ће Турска настојати да постигне мир и испоручи хуманитарну и медицинску помоћ што је пре могуће, наводи се у саопштењу.

Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

Египат: Нисмо одговорни што нема кретања између Појаса Газе и Египта

Египат не треба кривити за затварање прелаза Рафа између Појаса Газе и Египта "упркос израелским циљаним нападима и одбијању да се отворе границе и пусти помоћ", рекао је вечерас портпарол египатског Министарства спољних послова Ахмед Абу Зејид.

Он је на платформи X (Твитер) навео да "прелаз Рафа отворен и да Египат није одговоран за то што држављани трећих земаља не могу да изађу", преноси Ројтерс. Нешто раније, генерални секретар УН Антонио Гутереш изразио је фрустрацију када је говорио испред још увек блокираног прелаза Рафа, јавља Би-Би-Си.

Granica Egipta i Pojasa Gaze u Rafi
Граница Египта и Појаса Газе у Рафи / Извор: Профимедиа

Британски јавни сервис напомиње да није јасно зашто данашњи експериментални конвој помоћи од 20 камиона није прешао у Појас Газе. Гутереш је говорио о "условима и ограничењима" на које је требало обратити пажњу, али није прецизирао детаље.

Упркос договору између Израела и Египта, који је постигнут посредством председника САД Џозефа Бајдена, чини се да још увек има питања која треба решити. Израел инсистира да камиони превозе само храну, воду и лекове и да ништа од тога не стигне до Хамаса.

Palestinci
Палестинци / Извор: Фото: Tanjug/AP/Andrew Харник

Упитан о застоју пропуштања помоћи, високи израелски званичник рекао је за Би-Би-Си да постоје "текућа питања која се решавају", додајући да постоје "добре шансе" да 20 камиона у суботу уђе у Газу. УН, међутим, наводи да је то само мали део онога што је потребно.

Блажић: Једино Израел може да заустави конфликт

Марко Блажић из Центра за друштвену стабилност оценио је данас, поводом палестинско-израелског сукоба, да само Израел може да заустави тај конфликт и да има ту моћ преко свог лобија широм света.

Блажић је за Танјуг навео да не треба заборавити да Израел има флоту борбених авиона која броји више од 450 летелица, као и три ескадриле најсавременијих Ф-35 и да је нуклеарна сила.

Pojas Gaze, Palestina
Појас Газе, Палестина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Хамас ослободио двоје талаца - мајку и ћерку!

Двоје талаца, америчких држављана, које је отео Хамас, наводно су пуштени, тврди да милитантна група. Хамас је рекао да су таоци пуштени из хуманитарних разлога.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски амбасадор: У контакту смо са Хамасом!

Руски амбасадор у Израелу Анатолиј Викторов рекао је данас да је Москва у контакту са представницима Хамаса како би се ослободили таоци које је ова милитантна група отела 7. октобра.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Канцеларија британског премијера: Сунак и Абас осудили тероризам Хамаса

Британски премијер Риши Сунак и председник Палестинске самоуправе Махмуд Абас данас су "осудили тероризам Хамаса и нагласили да Хамас не представља палестински народ", наводи се у саопштењу из Сунакове канцеларије.

Сунак се састао са Абасом током своје посете Египту, пренео је "Гардијан". Британски премијер је, такође, изразио "дубоко саучешће због губитка живота цивила у Гази", укључујући ужасно уништење болнице Ал Ахли раније ове недеље.

Лидери су се сложили да је потребно да све стране предузму кораке за заштиту цивила и цивилне инфраструктуре и минимизирају губитак невиних живота.  

Сунак је истакао своју посвећеност отварању хуманитарног приступа Гази како би се ублажила патња хиљада људи којима су очајнички потребни храна, вода и лекови. 

Британски премијер је поновио дугогодишњу посвећеност Велике Британије дводржавном решењу и постизању будућности у којој Израелци и Палестинци могу да живе у миру и безбедности.

Иран: Израелска копнена операција у Гази закомпликовала би ситуацију

Израелска копнена операција у Гази закомпликовала би ситуацију са хуманитарне и безбедносне тачке гледишта, изјавио је данас ирански министар одбране, генерал Мохамед Реза Аштијани.

- Улазак војске израелског режима у Газу и извођење копнене операције закомпликоваће ситуацију са хуманитарне и безбедносне тачке гледишта - рекао је Аштијани током телефонског разговора са ирачким колегом Сабетом Мухамедом Саидом, преноси агенција РИА Новости позивајући се на иранске медије.

Аштијани је нагласио да "злочини" израелског режима над становницима Газе трају већ 75 година уз подршку западних земаља и САД.

Он је изнео став Ирана да се операција Олуја Ал-Акса милитаната Хамаса спроводи у оквиру легитимне одбране и супротстављања окупацији Палестине, која је била праћена кршењем права палестинског народа.

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је у четвртак да ће ускоро стићи наредба за улазак у Појас Газе који је под контролом палестинске милитантне групе Хамас.

- Сада видите Газу издалека, ускоро ћете је видети изнутра - рекао је Галант израелским војницима на граници са Појасом Газе, пренео је Тајмс оф Израел.

Авион са медицинском опремом СЗО слетео у Египат, у близини Газе

Још један авион са медицинском опремом и лековима Светске здравствене организације намењене Гази, слетео је данас на египатски аеродром Ал-Ариш, саопштила је на платформи X (Твитер) регионална канцеларија Светске здравствене организације (СЗО) за источни Медитеран.

У пошиљци је, како се наводи, било девет тона опреме СЗО, укључујући и "хируршке инструменте за 1.000 операција, танкере са водом и шаторе", преноси CNN.

- Спремни смо да испоручимо пуно опреме која може да спасе животе. Оно што је сада потребно је моментална и неометана испорука опреме у Газу - додао је регионални СЗО.

Аеродром Ал-Ариш на Синају, налази се око 45 километара од граничног прелаза Рафа са Газом, који је и даље затворен.

Египат сазвао мировни самит о Гази, нема потврде из САД о учешћу

Египат је за сутра сазвао самит о кризи у Гази, у тренутку када постоји све већи страх од ширег блискоисточног рата, али одсуство високог званичника САД, главног савезника Израела, и неких других лидера, смањује очекивања о томе шта се тим састанком може постићи, преноси Ројтерс.

На брзину сазван самит мира у Каиру, док сукоб и даље бесни, окупиће више арапских и европских шефова држава и влада, заједно са министрима спољних послова уз присуство и генералног секретара УН Антонија Гутереша, председника Европског савета Шарла Мишела и високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља, наводи британска агенција.

На списку оних који се до сада очекују на Самиту мира у Каиру су египатски председник Абдел Фатах ал Сиси, палестински председник Махмуд Абас, јордански краљ Абдулах, краљ Бахреина Хамад бин Иса Ал Калифа, кувајтски престолонаследник шеик Мешал ал Ахмад ал Сабах.

Очекују се и италијанска премијерка Ђорђа Мелони, шпански премијер Педро Санчез, грчки премијер Киријакос Мицотакис, кипарски председник Никос Христодулидес, председник Јужне Африке Сирил Рамафоса, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, француска министарка спољних послова Катрин Колона, јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава, шеф британске дипломатије Џејмс Клеверли, норвешки министар спољних послова Еспен Барт Еиде, а листа учесника још није коначна.

Кинески изасланик за питања Блиског истока Жаи Јун присуствоваће самиту у Каиру на којем ће се разговарати о сукобу између Израела и палестинске групе Хамас у Гази, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова.

Египат је мало саопштио о циљевима скупа, осим изјаве египатског председништва од 15. октобра да ће самит обухватити недавна дешавања која укључују кризу у Гази и будућност палестинског питања, наводи Ројтерс.

Самит би требало да отвори египатски председник сутра у 10 часова по локалном вемену.

BBC: Гутереш фрустриран што је гранични прелаз Рафа још увек блокиран

Генерални секретар УН Антонио Гутереш звучао је крајње фрустрирано када је говорио испред још увек блокираног прелаза Рафа, јавља Би-Би-Си (BBC). Британски јавни сервис напомиње да није јасно зашто данашњи експериментални конвој помоћи од само 20 камиона, још увек није прешао у Појас Газе. Гутереш је говорио о "условима и ограничењима" на које је требало обратити пажњу, али није прецизирао детаље.

Упркос договору између Израела и Египта, који је постигнут посредством председника САД Џозефа Бајдена, чини се да још увек има питања која треба решити. Израел инсистира да камиони превозе само храну, воду и лекове и да ништа од тога не стигне до Хамаса.

Antonio Gutereš
Антонио Гутереш / Извор: Профимедиа

Након што је поручила цивилима у северном делу Газе да оду на југ, израелска војска је почела да говоре људима да се упуте на простор између Кан Јуниса и Ал-Мавасија, где ће бити доступна помоћ.

Упитан о застоју пропуштања помоћи, високи израелски званичник рекао је за BBC да постоје "текућа питања која се решавају", додајући да постоје "добре шансе" да 20 камиона у суботу уђе у Газу. УН, међутим, наводи да је то само мали део онога што је потребно.

Западни званичници забринути због ризика преливања сукоба Израела и Хамаса

Западни званичници изражавају све већу забринутост због ризика од регионалног "преливања" сукоба између Израела и Хамаса, пошто су америчке снаге у региону изложене поновним нападима дроновима, чак и у Ираку, пише британски лист "Гардијан".

Услед назнака да би Израел могао бити спреман да покрене велику копнену офанзиву на Газу и ескалације напетости на израелској граници са Либаном, чини се да и савезници Ирана појачавају своје претње.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Сунак стигао у Каиро како дао допринос у спречавању ширења насиља у региону

Британски премијер Риши Сунак стигао је данас у Египат у склопу настојања да се спречи ширење насиља, када је истакао да светски лидери морају да раде заједно у том циљу.

Риши Сунак је написао на друштвеној платформи Икс (Твитер) да је његова посета Египту део ширих покушаја за спречавање регионалне ескалације насиље након напада Хамаса у Израелу.

Riši Sunak
Риши Сунак / Извор: Профимедиа

- Сви лидери морају заједно да раде како би избегли било какву регионалну ескалацију и осигурали да хуманитарна помоћ стигне до цивила у Гази - навео је британски премијер. Нагласио је да је Велика Британија спремна да помогне у томе.

Очекује се да ће британски министар спољних послова Џејмс Клеверли у суботу учествовати на мировном самиту у Каиру, где ће неколико шефова држава и других званичника разговарати о сукобу и ситуацији у Гази. 

Израелски политичар запретио Москви, дотакао се и бомбардовања болнице 

Амир Вајтман, израелски политичар, шеф либертаријанског клуба у израелској партији Ликуд, се ове недеље појавио на руској државној телевизији "Russia Today". Тема разговора је била рат у Израелу, али се он осврнуо и на рат у Украјини.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Све више Израелаца тражи дозволу за ношење оружја

Израелско Министарство за националну безбедност забележило је рекордан скок пријава грађана да им се дозволи ношење оружја, саопштило је данас то министарство.

- Дошло је до скока од неколико стотина процената у захтевима за ношење оружја. Од почетка непријатељстава, око 100.000 цивила је затражило дозволу - наводи се у саопштењу, пренео је CNN. Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Израелски министар рекао који је план за Газу у будућности

Израелски министар одбране каже да ће, када се рат с Хамасом заврши, Израел привести крају своју одговорност за живот у Појасу Газе и прекинути с њом све везе.

Јоав Галант је такође изнео циљеве "елиминације Хамаса и уништења његових војних и управљачких способности" и "стварање нове сигурносне стварности у регији", наводи се у саопштењу.

Израел је повукао своје трупе и насељенике из Газе 2005. године, иако је задржао контролу над зрачним простором, заједничком границом и обалом. Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Израел удара цензуру Ал Џазири

Израелска влада одобрила је данас регулативе уз помоћ којих ће моћи привремено да затвори стране информативне канале током ванредног стања због рата са Хамасом, уколико сматра да одређени медиј наноси штету националној безбедности.

Министар информисања Шломо Кархи предводио је иницијативу за доношење овакве регулативе како би се угасио канал Ал Џазира, за који тври да је нанео штету израелској националној безбедности откако је почео рат, пренео је Тајмс оф Израел. 

Регулативе су ретроактивне, што значи да извештаји катарске Ал Џазире почев од 7. октобра, и проглашење ванредног стања, сада могу да се користе као основа за одлуку да се угаси информативни канал који израелски лист оцењује као про-палестински.

Предлог да се угаси Ал Џазира биће на следећем дневном реду израелске канцеларије за националну безбедност, која мора да одобри такав захтев.

- Израел је у рату на копну, у ваздуху, на мору и ја дипломатском фронту. Нећемо дозволити ни на који начин да нечије емитовање нанесе штету нашој држави. Ал Џазирина извештавања су против Израела, помау Хамасу-ИСИС-у и терористичким организацијама у њиховој пропаганди и охрабрују насиље против Израела - рекао је Кархи.

Ал Џазира је негирала ове оптужбе.

Серија ваздушних напада на Газу
У Израел слетео авион са војном помоћи

Израелско министарство одбране саопштило је данас да је на аеродром Рамон у јужном делу Израела слетео авион са товаром војних амбулантних кола и медицинске опреме намењених Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ).

Како преноси Тајмс оф Израел, то је 45. авион који је стигао у Израел са помоћи намењеној ИДФ од почетка сукоба палестинске милитантне групе Хамас и ИДФ.

До сада је у Израел стигло око 1.000 тона наоружања, које је ''дизајнирано да подржи офанзивне планове ИДФ'', наводи се у саопштењу Министарства.

25 кула збрисано за једну ноћ
УН: Пустите хуманитарну помоћ у појас Газе

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш стигао је данас на гранични прелаз Рафа где је позвао да се камиони који превозе хуманитарну помоћ пусте у Појас Газе.

- Видео сам толико камиона натоварених водом, горивом, лековима и храном. Они су пут за спасавање и разлика између живота и смрти за толико људи у Гази - рекао је Гутереш, преноси BBC.

Генерални секретар УН стигао у Египат
18 људи страдало после напада на Грчку православну цркву

Према најновијим информацијама 18 људи је страдало после напада на Грчку православну цркву у Гази.

"Ускоро ћете видети Газу изнутра"

Израелски тенкови виђени су на путу близу границе земље с Газом, јавља Скај њуз. Јуче је израелски министар одбране Јоав Галант рекао војницима на граници да ће ускоро видети Газу "изнутра", што је изгледало као сугестија да се копнена офанзива приближава. Израел је наредио да се више од милион Палестинаца евакуише на југ пре очекиваног копненог напада. 

Огласиле се сирене у Ашкелону и Ашдоду

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Ашкелону и Ашдоду на југу Израела, пренео је Тајмс оф Израел.

Разорена џамија у појасу Газе
Обустављају се сви летови за Израел

Због све сложеније безбедносне ситуације у Израелу, "Ер Србија" је приморана да од данас привремено обустави саобраћај између Београда и Тел Авива, саопштено је из те компаније.

ИДФ: Током ноћи извршени напади на више од 100 мета у Појасу Газе

Одбрамбене снаге Израела саопштиле су да је током ноћи погођено више од сто мета у Појасу Газе, пренео је Тајмс ов Израел.

Наводе да су током ноћи гађане позиције Хамасових морнаричких и ваздушних јединица, као и да су уништени тунели.

Бомбардована грчка православна црква

Црква Светог Порфирија у Гази погођена је синоћ током ваздушних напада, саопштено је из Јерусалимске патријаршије.

Из Патријаршије су додали да остају посвећени верској и моралној дужности у обезбеђивању подршке и заклона свима којима је то потребно, упркос сталним израелским захтевима за евакуацијом цивила и притисцима на цркве, пренео је Си-Ен-Ен.

Више о томе кликом на овај ЛИНК.

Акција ИДФ-а у Западној обали

 

Израел наредио евакуацију града уз границу са Либаном

Израел је наредио евакуацију становника Кирјат Шмоне, града у близини границе са Либаном, саопштило је израелско министарство одбране.

У Кирјат Шмони живи нешто више од 20.000 људи и налази се два километра од граничне ограде, пренео је Ројтерс.

Прелаз Рафа ни данас неће бити отворен за хуманитарну помоћ

Гранични прелаз Рафа између Египта и Појаса Газе, преко којег је требало да буде достављена хуманитарна помоћ, ни данас неће бити отворен

 

Израелске снаге наставиле су да уништавају инфраструктуру Хамаса, на мети је било стотину места за лансирање противтенковских ракета, тунели, обавештајна инфраструктура, штаб и друга командна места.

Министар одбране Јоав Галант обишао је израелске трупе у близини Газе. Преузео је одговорност за неуспех у спречавању напада на југ Израела 7. октобра.

Галант рекао је војницима да ће ускоро видети палестинску енклаву "изнутра". Министар економије Нир Баракат навео је да ће израелска војска добити зелено светло за почетак копнене операције "када год буде спремна".

Подршка Израелу стиже од Велике Британије. Премијер Риши Сунак састао се у Јерусалиму са израелским председником и премијером, наставља даље у Саудијску Арабију.

"Овде имамо две силе. Једна је чин зла, предвођен Ираном, који жели да Блиски исток врати у средњи век. Друга сила је сила напретка и хуманости. Ово је најмрачнији час у историји Израела", рекао је Сунак.

Сунак подржава право Израела да се брани у складу с међународним правом, сматра да је и палестински народ жртва Хамаса.

Свако ко је у појасу Газе, каже да је тамо катастрофа. Уништен је читав градски блок у Кан Јунису. Четрнаест болница не ради због недостатка горива. Оне које раде су пренатрпане, недостају им медицинска средства.

Спремна је прекопотребна хуманитарна помоћ – вода, храна и лекови. Двадесет камиона, према најавама, треба да на прелазу Рафа из Египта уђу у Газу.

Шеф УН за хуманитарну помоћ сматра да је тој енклави потребно 100 камиона помоћи дневно.

У Каиру египатски председник и јордански краљ осуђују израелску политику колективног кажњавања Палестинаца у Гази и намеру да раселе Палестинце.

Русија је у Египат послала 27 тона хуманитарне помоћи за Газу. Москва оцењује да је висок ризик да сукоб прерасте у регионални. Кина жели да се рат Хамаса и Израела заврши што пре.

Несигурност и страх прелива се на остале делове света од протеста до појачаних контрола на границама због могућих терористичких напада.

УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!
Majorka

УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!

21.09.2024. 22:06
ФРАНЦУСКА НА ИВИЦИ ПОБУНЕ "Грађани што пре да се ослободе нове владе, она нема легитимитет!"
Francuska

ФРАНЦУСКА НА ИВИЦИ ПОБУНЕ "Грађани што пре да се ослободе нове владе, она нема легитимитет!"

21.09.2024. 21:46
ПУТИН ЋЕ ИЗВРШИТИ ТИТАНИЈУМ-УРАНИЈУМСКИ УДАР НА АМЕРИКУ! Од овога се никада неће опоравити
Putin i Bajden

ПУТИН ЋЕ ИЗВРШИТИ ТИТАНИЈУМ-УРАНИЈУМСКИ УДАР НА АМЕРИКУ! Од овога се никада неће опоравити

21.09.2024. 20:35
СНЕГ ПАРАЛИСАО ЈУЖНУ АФРИКУ: Попаљени аларми због "екстремног случаја", снимци су НЕВЕРОВАТНИ - све је у колапсу (ВИДЕО)
sneg

СНЕГ ПАРАЛИСАО ЈУЖНУ АФРИКУ: Попаљени аларми због "екстремног случаја", снимци су НЕВЕРОВАТНИ - све је у колапсу (ВИДЕО)

21.09.2024. 20:15
УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!
Majorka

УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!

21.09.2024. 22:06
ФРАНЦУСКА НА ИВИЦИ ПОБУНЕ "Грађани што пре да се ослободе нове владе, она нема легитимитет!"
Francuska

ФРАНЦУСКА НА ИВИЦИ ПОБУНЕ "Грађани што пре да се ослободе нове владе, она нема легитимитет!"

21.09.2024. 21:46
ВОЗАЧ ОКЛОПЊАКА ИМАО АЛКОХОЛ У КРВИ?! Овако је дошло до несреће код Ушћа у којој је погинуло пет особа, међу којима и ТРОЈЕ ДЕЦЕ
Sudar kod Ušća

ВОЗАЧ ОКЛОПЊАКА ИМАО АЛКОХОЛ У КРВИ?! Овако је дошло до несреће код Ушћа у којој је погинуло пет особа, међу којима и ТРОЈЕ ДЕЦЕ

21.09.2024. 21:25
ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце
Nesreća kod Ušća

ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце

21.09.2024. 21:11
Ово су мушкарац и деца који су ПОГИНУЛИ У СУДАРУ са оклопњаком код Ушћа: Међу настрадалима и БЕБА, мајци се боре за живот (ФОТО)
najnovija vest, najnovija

Ово су мушкарац и деца који су ПОГИНУЛИ У СУДАРУ са оклопњаком код Ушћа: Међу настрадалима и БЕБА, мајци се боре за живот (ФОТО)

21.09.2024. 20:52
ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце
Nesreća kod Ušća

ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце

21.09.2024. 21:11
ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)
Radoica Radomirović

ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)

21.09.2024. 18:22
КОНАЧНО ЈЕ ПРОГОВОРИО: Светислав Пешић отворено о наставку сарадње са КСС-ом
HRVATI SAZNAJU: Ipak Obradović preuzima klupu srpske reprezentacije od Pešića

КОНАЧНО ЈЕ ПРОГОВОРИО: Светислав Пешић отворено о наставку сарадње са КСС-ом

21.09.2024. 19:03