Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАСТАВЉА СЕ КРВАВИ РАТ У НАГОРНО-КАРАБАХУ: Убијено више од 200 војника Азера, Русија Француска и САД позвале на прекид сукоба (ФОТО/ВИДЕО)

05.10.2020. 08:38 11:16
Jermenija
Јерменија / Извор: Профимедиа/илустрација

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске SSR. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Нагорно-Карабах је етнички јерменска енклава у саставу Азербејџана која је ван контроле Бакуа од краја рата 1994. године.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Две стране се међусобно оптужују за иницирање сукоба. Министарство одбране Азербејџана је 27. септембра саопштило да су Оружане снаге Јерменије гранатирале места на линији разграничења у Карабаху и да међу жртвама има цивила и војника.

Путин позвао на прекид сукоба

Председник Русије Владимир Путин истакао је у телефонском разговору са јерменским премијером Николом Пашињаном значај хитног прекида борбених дејстава у Нагорном-Карабаху

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

 

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Лавров: Москва спремна за сусрет о Нагорно-Карабаху

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је током телефонског разговора са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовим потврдио спремност да се у Москви одржи састанак министара спољних послова Азербејџана и Јерменије о Нагроно-Карабаху  уз учешће копредседника Минске групе ОЕБС.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Ново заједничко саопштење Русије, Француске и САД

Министри спољних послова Русије, Француске и Америке су најодлучније осудили опасну и без преседана ескалацију насиља у Нагорно-Карабаху.

У заједничкој изјави Сергеја Лаврова, Жан-Ива ле Дријана и Мајка Помпеа позивају се стране у сукобу да одмах и беспоговорно успоставе прекид ватре.

Напади на цивилне објекте у Нагорно-Карабаху и изван региона, на територији Јерменије и Азербејџана, изван зоне конфликта, као и несразмерност тих напада представљају неприхватљиву претњу стабилности у региону, наводи се у изјави.

Подсетимо, ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су раније Јереван и Азербејџан да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова.

Алијев: Заузели смо још три села

Председник Азербејџана Илхам Алијев је изјавио да је војска преузела контролу над низом положаја на линији сукоба у Нагорно-Карабаху.

- Данас је војска Азербејџана ослободила села Шихали Агали, Сариџали и Мезре у Џабраилском рејону, као и низ стратешких позиција у различитим правцима - написао је Алијев на свом Твитер налогу.

Јереван: Убијено више од 200 непријатељских војника

Представник јерменског Министарства одбране  Арцрун Ованисјан испричао је на брифингу за новинаре како је јерменска војска на једном од пунктова на југу Нагорно-Карабаха извела фантастичан маневар услед чега је азербејџанска страна претрпела пораз и велике губитке.

- Непријатељ се током дана радовао својој малој победи, показивао видео из наводно заузетог јерменског насеља. Али, захваљујући мудром маневру наших снага на југу Арцаха је убијено више од 200 противничких војника. Управо зато кажемо да премештање снага није важно, важни су резултати - рекао је он.

Портпаролка Министарства Шушан Степањан је на свом Фејсбук профилу написала да је војска натерала противника у замку и потом уништила.

Елтон Џон подржао Јермене

Певач Елтон Џон се придружио акцији подршке Јерменији у сукобу у Нагорно-Карабаху, објавивши на свом Инстаграм налогу црвени квадрат и хештег #PeaceForArmenians.

 Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Баку: Јерменска војска поново гађа Ганџу

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да јерменске оружане снаге поново гађају град Ганџа. Реч је о граду који је на територији Азербејџана и ван зоне конфликта у Нагорно-Карабаху.

У Бакуу су јуче у више наврата саопштавали о томе да се овај, други по величини азербејџански град, налази на удару јерменске војске, али је званични Јереван то демантовао и то назвао кампањом Бакуа с циљем ширења дезинформација.

Kasetne bombe
Касетне бомбе / Извор: Реутерс
Јереван: Од почетка сукоба погинуо 21 цивил

Од почетка сукоба у Нагорно-Карабаху од азербејџанског гранатирања погинуо 21 цивил, док је 82 цивила рањено, саопштено је у Јеревану.

„Од првог дана агресије, азербејџанске оружане снаге су гађале насеља и цивилну инфраструктуру у Јерменији и непризнатој Републици Арцах. Погинуо је 21 цивил, 82 је рањено, оштећено је 2.104 зграде и објекта“, наводи се на Фејсбук страници Јерменског информационог центра.

Rat između Azerbejdžana i Jermenije
Рат између Азербејџана и Јерменије / Извор: Реутерс
Син јерменског председника се добровољно пријавио у војску

Ашот Пашинијан, син јерменског премијера Николе Пашинијана, добровољно се пријавио у војску да буде на првој линији фронта у сукобима са азербејџанским снагама.

- Управо сам се добровољно придружио војсци - објавио је на друштвеним мрежама Ашот Пашињан, који је летос демобилисан.

Nikola Pašinijan
Никола Пашинијан / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Nikol Pashinyan

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Уништена четири јерменска вишецевна ракетна бацача

Азербејџанске снаге уништиле су четири јерменска вишецевна ракетна бацача у Нагорно-Карабаху, саопштило је данас азербејџанско Министарство одбране.

Rakete
Ракете / Извор: Реутерс

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Повлачење снага Карабаха са више тачака линије раздвајања

Портпарол председника непризнатог Нагорно-Карабаха Ваграм Погосјан је изјавио да је војска повукла своје јединице са више тачака дуж линије раздвајања.

 - Војска је, из тактичких разлога, повукла своје снаге како би избегла непотребне жртве и нанела веће губитке непријатељу - написао је он на свом Фејсбук профилу.

Према речима Погосјана, војска Нагорно-Карабаха је постигла свој циљ.

У међувремену, Министарство одбране Азербејџана је саопштило да су азербејџанске снаге уништиле четири ракетна система  „Град“ јерменских оружаних снага.

Иран има план за Нагорно-Карабах

Иран је припремио план за мирно решавање сукоба у Нагорно-Карабаху између Азербејџана и Јерменије, саопштио је представник Министарства спољних послова те земље Саид Хатибзаде.

- Од почетка сукоба Иран је обема странама говорио да тај вишегодишњи спор неће решити војним путем. Поштујући територијални интегритет Азербејџана и неопходност повлачења војске из окупираних градова истичемо да војни конфликт моментално треба да буде обустављен у циљу почетка свеобухватног дијалога - навео је он.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Ускоро заједничко саопштење светских сила око регије Нагорно-Карабах

Русија, САД и Француска раде на заједничком саопштењу око Нагорно-Карабаху, области у Азербејџану с већинским јерменским становништвом, каже Сергеј Лавров.

Министарство одбране Јерменије се састало са амбасадорком САД

 Министарство одбране Јерменије саопштава да је америчка амбасадорка Лини Трејси изразила забринутост због нерешених хуманитарних питања током војних операција. На састанку је оцењено да ће развој ситуације овим темпом бити катастрофалан за цео регион.  

Премијер Јерменије позвао демобилисане војнике да се врате у војску

Јерменски премијер Никол Пашињин позвао је данас војнике који су демобилисани ове године да се поново врате у војску због ескалације сукоба у Нагорно-Карабаху.

- Желим да апелујем на наше момке који су демобилисани током протекле године да дођу у центар за регрутацију и пријаве се - рекао је Пашињин у видео поруци на Фејсбуку.

Он је позвао демобилисане да се пријаве као добровољци, јер закон не дозвољава да се та категорија уврсти у мобилизациону резерву.

Алијев: Позиција Русије око Нагорно-Карабаха одговорна, улога Турске ће надаље бити важна

Односи Бакуа и Москве су на високом нивоу, а позиција Русије према актуелној ситуацији у Нагорно-Карабаху је одговорна, каже председник Азербејџана Илхам Алијев.

- У овом моменту сарадња с Русијом у бројним областима је на веома високом нивоу. Односимо се једни према другима као према стратешком партнеру, што је поткрепљено и потписаним документима. У конкретном случају Русија се понаша као велика и одговорна земља. Из Русије стижу позитивна саопштења и уздржане изјаве - рекао је Алијев.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Азербејџан уништио три тенка војске Јерменије
Кремљ: У сталном смо контакту са Бакуом и Анкаром о Карабаху

Русија не осећа недостатак у радним контактима о сукобу у Нагорно-Карабаху ни са Азербејџаном, ни са Турском, дијалог је стално у току и на високом нивоу, а телефонски контакти између шефова држава зависе од њихових радних распореда и сврсисходности, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Одговарајући на питање због чега је председник Русије Владимир Путин од почетка сукоба три пута разговарао са јерменским премијером Николом Пашињаном, али ниједном са турским председником Реџепом Тајипом Ергоганом и азербејџанским председником Илхамом Алијевом.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

НАТО тражи прекид сукоба

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг затражио је данас од Јерменије и Азербејџана да моментално обуставе оружане сукобе.

- Не постоји војно решења за Нагорно Карабах - указао је Столтенберг и упозорио да свакодневно расте број жртава овог сукоба..

- Подржавамо сваки напор да се решење пронађе на миран начин - апеловао је генерални секретар НАТО.

Азербејжан: Жена страдала у болници

Након што је Јерменија известила о нападима Азербејџана и објавила фотографије главног града, огласило се и Министарство спољних послова Азербејџана са наводима о нападиома противника.

Како је наведено, жена је страдала након јерменског бомбардовања болнице у Барди, док су три цивила рањена.

Azerbejdžan
Азербејџан / Извор: Профимедиа
Азербејџан објавио број страдалих у нападима Јерменије

Према информацијама које је изнело Министраство иностраних послова Азербејџана у сукобима су страдала 24 њихова цивила, рањена је 121 особа, а уништено је више од 300 резиденцијалних и цивилних објеката.

Карабах апелује на ОЕБС: Признајте независност наше републике

Министарство иностраних послова непризнате републике Нагорно-Карабах позвало је Организацију за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да призна независност републике, саопштено је путем Телеграм-канала спољнополитичког ресора Карабаха.

- Позивамо међународну заједницу да призна независност Републике Арцах како би се грађанима осигурала права на живот и миран развој - наведено је у саопштењу.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Јерменски шампион у дизању тегова погинуо у борбама у Нагорно-Карабаху

Јерменска Федерација за дизање тегова објавила је да је вишеструки национални шампион Татул Харутјунан убијен у борбама у Нагорно-Карабаху.

Федерација је на Фејсбуку објавила вест о смрти спортисте, али није изнела више детаља о томе како је дошло до трагедије.

- Са великим жаљењем извештавамо вас да је током тензија у Нагорно-Карабгу убијен члан АПФ, вишеструки шампион Јеременије и наш добар пријатељ Татул Харутјуњан. Молим вас прихватите наше најдубље саучешће у име Јерменске федерације за дизање тегова. Почивај у миру, хероју - наводи се у саопштењу.

У Нагорно-Карабаху убијена 93 плаћеника из Сирије

У Нагорно-Карабаху убијена су 93 плаћеника из Сирије, од којих су тела 53 плаћеника у недељу транспортована назад у ту блискоисточну земљу, саопштили су извори у сиријској опозицији који су упознати са ситуацијом.

Jermenija
Јерменија / Извор: Профимедиа

Више о актуелним дешавањима у Нагорно-Карабаху можете прочитати кликом ОВДЕ.

Азербејџан гранатира из турских ракетних система

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан оптужио је Азербејџанске снаге да у нападима на престоницу Нагорно-Карабаха користе турске ракетне системе "Каисгра".

Поред турских ракетних система у гранатирању Степанакерта користе се и системи "Смерч" и "Полонез", додао је он.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Експлозије одјекују од ране зоре у Степанкерту

Јерменско министарство одбране тврди да су снаге Азербејџана јутрос опет извеле бројне ваздушне нападе на Степанакерт, главни град самопроглашене републике Нагорно-Карабах.

Снажна експлозија је, према писању Спутник Армениа одјекнула јутрос у 6:40 часова, а након тога чуло се још шест детонација.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Црвени крст Јерменије забринут због стања у Карабаху

Већ данима се представницима Црвеног крста у Јерменији јављају преплашени људи који нас питају шта да раде, куда да беже, и где да се склоне како би они и њихове породице били колико толико безбедни, казала је Аматуни. 

 - Читава ова ситуација нас веома забрињава, пре свега због наступајуће зиме. Школа је почела тек пре неколико недеља, деца у подручјима захваћеним сукобима су ван себе, људи покушавају да се некако заштите, разумљиво је да су уплашени. Поред свега тога, и пандемија вируса корона  је додатна претња на обе стране, што нам никако не помаже. Добијамо извештаје о уништеној цивилној инфраструктури, на обе стране, а посебно нас забрињава то што у војним дејствима, по свему судећи, страдају и школе и болнице - нагласила је она.

 Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.       

Противваздухопловне снаге Азербејџана забележиле су јутрос да су ракете, којима су гађане мете у Азербејџану, полетелеле са територијие Јерменије

Како би доказао своје тврдње, званични Баку је објавио видео снимак лансирања јерменских ракета.

Јерменија, међутим одбацује ту информацију као нетачну.

Серија од око 20 експлозија од артиљеријских удара одјекнула је у Степанакерту

Истовремено, портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан саопштила је да оружане снаге Азербејџана испаљују ракете на престоницу непризнате републике Нагорно-Карабах.

- Тренутно непријатељ изводи ракетни напад на Степанакерт - написао је Степањан на Фејсбуку.

Карабаха: Стравичне сцене после бомбардовања

Становништво је у недељу одлазило у склоништа, искључивана је струја и телефонске линије су биле у прекиду. Касније током дана, заменик премијера Јерменије Тигран Авињан изјавио је да је Степанакерт поново изложен ракетирању.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан објавила је видео-снимак напада на престоницу непризнате републике Нагорно-Карабах

На снимку се виде напади на Степанакерт, пре тога чује се звук ваздушне сирене, а нешто касније приказане су последице гранатирања: оштећени цивилни аутомобили, уништене куће и удубљења од граната.

 Подсетимо, у недељу је серија експлозија одјекнула у центру Степанакерта.

Министарство одбране Јерменије упозорило је да располаже информацијама да оружане снаге Азербејџана припремају крупну офанзиву на територију Нагорно-Карабаха

За сада није прецизирано у ком обиму и у ком правцу ће офанзива бити спроведена. 

Већина страних новинара напустила је главни град Нагорно-Карабаха након што су азербејџанске снаге кренуле са гранатирањем

Како наводи, новинари су се пребацили таксијима и аутобусима до града Гориса, који се налази на самој граници са Јерменијом, где власти намеравају да оспособе нови прес центар.

 Репортер додаје да су у Степанакерету остале само екипе сниматеља и фотографа, као и да међу њима има највише Руса, Француза, Шпанаца и Естонаца.

Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је током обраћања јавности да су оружане снаге његове земље током ноћи ослободиле град Џебраила и девет околних насеља

 

Председник је честитао на историјској победи за азербејџански народ.

- Срдачно позвдрављам све наше официре и војнике који су активно учествовали у ослобађању овог региона и других окупираних територија. Као резултат хероизма успели смо да повратимо нашу земљу - рекао је.

Алијев је такође рекао и да Азербејџан већ недељу дана води борбе како би повратио територијални интегритет своје земље

- Азербејџан ће успоставити контролу над свим градовима, обновиће све уништене џамије од стране Јермена. У тај регион ће се вратити живот - додао је.

- Ставићемо тачку на покушаје Јермена да промене наше историјске називе, да лажирају историју и да обришу културно наслеже азербејџанског народа. Ми се боримо на нашој земљи - истакао је Алијев. 

Четири експлозије забележене су у близини главног града Нагорно-Карабаха овог јутра

Како наводи, а сада нију познате тачне локације где су гранате пале и да ли у нападу има страдалих, међутим народ Степанакерта спустио се у подруме и у склоништа.

Каже и да је у главном граду ове непризнате републике густа магла од јутрос због које је поприлично тешко координисати нападе будући да су мете изузетно тешко уочљиве.

КРВАВА ОСВЕТА ИЗРАЕЛА Најмање 100 МРТВИХ и стотине рањених у ракетном нападу на Либан, људи позвани да напусте своје домове - објављени снимци (ВИДЕО)
Liban

КРВАВА ОСВЕТА ИЗРАЕЛА Најмање 100 МРТВИХ и стотине рањених у ракетном нападу на Либан, људи позвани да напусте своје домове - објављени снимци (ВИДЕО)

23.09.2024. 14:06
НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"
edi rama

НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"

23.09.2024. 13:05
ХОРОР У ВРТИЋУ: Васпитачици претио ножем па захтевао да дође полиција - наводно узео је за таоца?!
Policija

ХОРОР У ВРТИЋУ: Васпитачици претио ножем па захтевао да дође полиција - наводно узео је за таоца?!

23.09.2024. 12:33
СМРТОНОСНА ХЕМИКАЛИЈА СВЕ ЧЕШЋА КОД МЛАДИХ: Отац преминулог младића изнео потресне детаље о смрти сина, све је кренуло преко интернет странице
hitna pomoć

СМРТОНОСНА ХЕМИКАЛИЈА СВЕ ЧЕШЋА КОД МЛАДИХ: Отац преминулог младића изнео потресне детаље о смрти сина, све је кренуло преко интернет странице

23.09.2024. 11:16
КРВАВА ОСВЕТА ИЗРАЕЛА Најмање 100 МРТВИХ и стотине рањених у ракетном нападу на Либан, људи позвани да напусте своје домове - објављени снимци (ВИДЕО)
Liban

КРВАВА ОСВЕТА ИЗРАЕЛА Најмање 100 МРТВИХ и стотине рањених у ракетном нападу на Либан, људи позвани да напусте своје домове - објављени снимци (ВИДЕО)

23.09.2024. 14:06
ДА ЛИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО ДАНКЕ ИЗЛАЗЕ НА СЛОБОДУ? Време цури, тела нигде а остало је још само ТРИ ДАНА до кључне одлуке
Danka Ilić

ДА ЛИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО ДАНКЕ ИЗЛАЗЕ НА СЛОБОДУ? Време цури, тела нигде а остало је још само ТРИ ДАНА до кључне одлуке

23.09.2024. 13:53
САСЛУШАН ВОЗАЧ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА које је учествовало у ТРАГЕДИЈИ КОД УШЋА: Ево шта је Виши суд одлучио и за шта ће га теретити
Tragedija kod Ušća

САСЛУШАН ВОЗАЧ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА које је учествовало у ТРАГЕДИЈИ КОД УШЋА: Ево шта је Виши суд одлучио и за шта ће га теретити

23.09.2024. 13:30
МОНСТРУОЗНО УБИСТВО ДЕВОЈЧИЦЕ (16) У РИПЊУ ШОКИРАЛО ЈЕ СРБИЈУ Осумњичени напао и њену породицу, а сада се износе ЗАВРШНЕ РЕЧИ на суђењу
Policija

МОНСТРУОЗНО УБИСТВО ДЕВОЈЧИЦЕ (16) У РИПЊУ ШОКИРАЛО ЈЕ СРБИЈУ Осумњичени напао и њену породицу, а сада се износе ЗАВРШНЕ РЕЧИ на суђењу

23.09.2024. 13:18
САСЛУШАН ВОЗАЧ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА које је учествовало у ТРАГЕДИЈИ КОД УШЋА: Ево шта је Виши суд одлучио и за шта ће га теретити
Tragedija kod Ušća

САСЛУШАН ВОЗАЧ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА које је учествовало у ТРАГЕДИЈИ КОД УШЋА: Ево шта је Виши суд одлучио и за шта ће га теретити

23.09.2024. 13:30
НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"
edi rama

НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"

23.09.2024. 13:05
ДА ЛИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО ДАНКЕ ИЗЛАЗЕ НА СЛОБОДУ? Време цури, тела нигде а остало је још само ТРИ ДАНА до кључне одлуке
Danka Ilić

ДА ЛИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО ДАНКЕ ИЗЛАЗЕ НА СЛОБОДУ? Време цури, тела нигде а остало је још само ТРИ ДАНА до кључне одлуке

23.09.2024. 13:53
СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОЈА ЈЕ ОДНЕЛА ПЕТ ЖИВОТА - Цела Србија тугује након СТРАШНЕ ТРАГЕДИЈЕ код Ушћа, очајне породице настрадалих : "СРЦЕ НАМ СЕ ЦЕПА!"
stradala porodica kod Ušća

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОЈА ЈЕ ОДНЕЛА ПЕТ ЖИВОТА - Цела Србија тугује након СТРАШНЕ ТРАГЕДИЈЕ код Ушћа, очајне породице настрадалих : "СРЦЕ НАМ СЕ ЦЕПА!"

23.09.2024. 10:01