Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БЛИСКИ ИСТОК САМО ШТО НИЈЕ ЕКСПЛОДИРАО, СВЕТ ЈЕ НА ИВИЦИ ВЕЛИКОГ РАТА: Ирански ајатолах и Хезболах брутално запретили Израелу и Бајдену!

17.10.2023. 08:16
Пише:
Pojas Gaze
Појас Газе / Извор: Профимедиа

Једанаести дан крвавог сукоба на Блиском истоку

Сукоб на Блиском истоку између Хамаса и Израела ушао је у 11. дан. Још увек се не назире прекид сукоба, као ни евентуални прелазак са бојног поља за преговарачки сто.

НЕРЕДИ У РАМАЛИ: Палестинци изашли масовно на улице против Махмуда Абаса, избили сукоби са полицијом, летели СУЗАВАЦ и КАМЕНИЦЕ!

НЕРЕДИ У РАМАЛИ: Палестинци изашли масовно на улице против Махмуда Абаса, избили сукоби са полицијом, летели СУЗАВАЦ и КАМЕНИЦЕ!

ХЕЗБОЛАХ ЗАПРЕТИО БАЈДЕНУ И ИЗРАЕЛУ: "Долази дан незапамћеног беса!"

ХЕЗБОЛАХ ЗАПРЕТИО БАЈДЕНУ И ИЗРАЕЛУ: "Долази дан незапамћеног беса!"

ЧИТАВ ИСЛАМСКИ СВЕТ НА НОГАМА, ВИШЕ НИКО НЕ СПАВА! Текбири одјекују уздуж и попреко, демонстрације широм Блиског истока (ВИДЕО)

ЧИТАВ ИСЛАМСКИ СВЕТ НА НОГАМА, ВИШЕ НИКО НЕ СПАВА! Текбири одјекују уздуж и попреко, демонстрације широм Блиског истока (ВИДЕО)

Снаге израелске војске из часа у час бомбардују циљеве у Гази, наносећи тако озбиљну штету како Хамасу, тако и цивилном палестинском становништву. Из кабинета председника Сједињених Америчких Држава потврђено је да председник Џозеф Бајден лично долази у посету Израелу, па су тренутно све очи упрте у његов долазак.

Демонстрације у читавом арапском и исламском свету

Западна обала

Рамала

Јордан

Истанбул

Хезболах запретио Бајдену и Израелу: "Долази дан незапамћеног беса!"

Либанска група Хезболах осудила је, како су рекли, смртоносни напад Израела на болницу у Гази у којем су убијене стотине Палестинаца, наводи се у саопштењу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нереди у Рамали!

Палестинске безбедносне снаге у центру Рамале испалиле су вечерас сузавац и шок бомбе, како би растерале демонстранте који су бацали камење и скандирали против председника Махмуда Абаса, након експлозије у болници у Гази за коју су палестинске власти оптужиле израелске снаге. Сукоби полиције и демонстраната избили су и у неколико других градова на Западној обали, преноси Ројтерс.

Zapadna obala, Palestina
Западна обала, Палестина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Олаф Шолц једва спасио сопствену главу!

Права драма одиграла се у тренутку када се авион немачког канцелара, Олафа Шолца, спремао да напусти Тел Авив.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија и УАЕ затражиле хитну седницу СБ УН!

Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански, саопштио је данас да су Русија и Уједињени Арапски Емирати затражили хитну седницу Савета безбедности поводом експлозије у болници у Гази у којој је, према тврдњама Палестинаца, страдало најмање 500 људи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Хаос у Аману: Демонстранти јуришају на амбасаду Израела!

Десетине демонстраната покушало је да упадне у комплекс Амбасаде Израела у Аману, главном граду Јордана, након што је у нападу на болницу у Појасу Газе погинуло најмање 500 људи, рекао је новинар АФП-а.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Абас отказао састанак са Бајденом

Палестински председник Махмуд Абас отказао је састанак са председником САД Џозефом Бајденом, који је требало да буде одржан сутра у Аману, престоници Јордана, јавио је CNN. 

Абас је састанак отказао након што је, према тврдњама Палестинаца, најмање 500 особа страдало у нападу израелских снага на болницу у Гази.   

Према сазнањима америчке телевизије, Абас се враћа у Рамалу, где ће сазвати хитан састанак палестинског руководства.    

Абас је раније прогласио тродневну жалост широм Палестине због жртава напада на болницу.

САД позива Израел да поштује правила ратовања

САД позива Израел да поштује правила ратовања, објавио је Пентагон поводом бомбардовања болнице у Гази у коме је страдало најмање 500 особа.

Хамас се огласио саопштењем

Високи званичник Хамаса рекао је за НБЦ News да је група спремна да ослободи све цивилне таоце у року од једног сата, ако Израел престане с бомбардовањем Газе.

Подсетимо, Хамас је потврдио да држи 199 талаца које су узели након упада у Ираел. 

Застрашујућа претња Ирана

Високи ирански војни командант рекао је да милитантне групе које подржава Техеран неће престати да гађају Израел док та земља не престане да постоји.

Али Фадави, други у команди иранске Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ), упоредио је Израел са "канцерогеним тумором", рекавши:

Шокови снага отпора на Израел ће се наставити све док овај канцерогени тумор не нестане са мапе света.

Фадави је такође упозорио да би могло доћи до још напада на Израел, ако се израелски напади на Газу наставе.

Ако се злочини наставе у Гази, муслимански народ других земаља могао би се придружити сукобу против циониста и могао би настати још један шок - рекао је он, преноси полузванична новинска агенција Фарс.

Израел бацио на Појас Газе еквивалент четвртини нуклеарне бомбе

Евромедитерански монитор за људска права саопштио је у понедељак да је Израел бацио на Појас Газе еквивалент четвртини нуклеарне бомбе.

У саопштењу се наводи да је константно израелско бомбардовање Газе довело до уништавања читавих стамбених четврти.

Додаје се да су ваздушни удари уништили више од 17.000 домова, а оштећено је око 87.000 стамбених јединица.

Евромедитерански монитор за људска права навео је да су израелски удари уништили или оштетили најмање 73 школе, 61 седиште медија, 18 џамија и 165 индустријских објеката.

Велики број жртава у појасу Газе.

На стотине људи је погинуло у нападу на болницу у Гази.

Према последњим информацијама, број погинулих у нападу на болницу Ал Ахли порастао је на најмање 500, саопштило је Министарство здравља у Гази које води Хамас, преноси Скај њуз.

Шесторо погинулих у удару на школу у Гази

Најмање шест особа је погинуло када је погођена школа током ваздушних удара у избегличком кампу Ал-Магази у Појасу Газе, саопштиле су Уједињене нације.

Десетине других је повређено, а верује се да ће се тај број повећати, наводи се у саопштењу Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА).

- Ово је нечувено и поново показује флагрантно занемаривање живота цивила. Ниједно место више није безбедно у Гази, чак ни објекти УНРВА - наводи се у саопштењу. 

УНРВА каже да се удар догодио током израелског бомбардовања појаса Газе.

Најмање 4.000 људи нашло је уточиште у овој школи УНРВА која је претворена у склониште. 

Бајден сутра у Тел Авиву

Амерички председник, Џозеф Бајден, боравиће сутра у Израелу неколико часова, а потом ће се запутити у главни град ЈорданаАман, пренео је данас израелски Канал 12.

Чланови Бајденовог тима већ су у Тел Авиву од прошле ноћи, наводи Тимес оф Исраел. Амерички тим је стигао касно синоћ у оклопним возилима Стејт департмента и америчке Амбасаде на југ Израела.

Бајден ће након Израела отићи на самит у Јордан, чији ће домаћин бити краљ Абдулах, а учествоваће председник Палестинске самоуправе, Махмуд Абас, и председник Египта, Абдел Фатах ел-Сиси.

Како додаје Канал 12, циљ конференције у Јордану је да се пронађу начини да се обнови достава хуманитарне помоћи Палестинцима, у тренутку док трају сукоби израелске војске и палестинског милитантног Хамаса.

Америчка војска улази у Израел

Америчка војска је одредила око 2.000 војника да се припреме за потенцијално распоређивање у знак подршке Израелу, преноси "Фокс њуз".

Трупе, међу којима не би било пешадије, имале би задатак да дају савете и да пружају медицинску помоћ, рекао је званичник, а војници долазе из свих америчких јединица и није планирано да учествују у борбама, рекао је неименовани амерички званичник из министарства одбране за "Фокс њуз".

Трупе су тренутно стациониране на Блиском истоку и ван тог региона, укључујући Европу, рекли су амерички званичници.

Хаменеи: Израел мора одмах зауставити геноцид над Палестинцима у Гази

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хаменеи рекао је да "геноцид" над Палестинцима у Појасу Газе мора "одмах" престати, објавила је државна телевизија дан пре него што амерички председник Џо Биден треба посетити Израел.

Израел је обећао да ће уништити покрет Хамас, који ужива потпору Техерана и који влада Газом, након што су припадници Хамаса упали у Израел убивши 1300 људи, углавном цивила, у најсмртоноснијем дану у 75-годишњој историји земље.

- Нико се не може супротставити муслиманима и снагама отпора ако се злочини ционистичког режима над Палестинцима наставе... бомбардовање Газе мора одмах престати - рекао је Хаменеи скупу студената у Техерану.

- Свет сведочи геноциду ционистичког режима над Палестинцима у Гази - рекао је уз повике: "Смрт Израелу!"

- Морамо одговорити, морамо реаговати на оно што се догађа у Гази - рекао је Хаменеи додајући да би израелским званичницима требало судити за њихове "злочине против Палестинаца у Гази".

Израелски министар обране поручио Хамасу: Предајте се или умрите

Израелски министар обране Јоав Галант поручио је милитантној групи Хамас, која је убила преко 1400 Израелаца у изненадном нападу пре 10 дана, да се предају или да умру.

- Не постоји трећа опција - рекао је током посете бази ваздушних снага на југу Израела. Министар Галант је претходно обећао да ће Израел срушити Хамас и избрисати његове војне способности.

Упозорење долази док се наставља израелско бомбардовање у Гази. 

Убијен један од вођа Хамаса

У израелском ваздушном нападу на Газу убијен је један од најпознатијих вођа Хамаса Ајман Нофал, потврдила је сама организација.

Био је члан Главног војног већа и заповедник бригаде al-Qassam - оружаног крила Хамаса.

Он је убијен у барбарском бомбардовању које је за циљ имало камп Буреиј у средишњем појасу Газе - објавио је Хамас.

Ризик од ескалације је девет од 10

Постојала је суморна порука високог палестинског дипломате у Уједињеном Краљевству, док је известио о последњим подацима о жртвама од 2850 Палестинаца убијених у Гази и на Западној обали.

Хусам Зомлот, шеф палестинске мисије у Уједињеном Краљевству, упозорио је на брифингу за новинаре да је "стварна бројка жртава много већа", будући да спасилачке екипе тек треба да дођу до свих оних који су заробљени под рушевинама.

Међу жртвама је 1000 деце, рекао је Зомлот, а 50 породица "потпуно је избрисано". Позвао је на "моментални прекид ватре" и успостављање хуманитарног коридора.

Колики је ризик од ескалације сукоба на Блиском истоку?

- Девет од 10 - каже.

Иран упозорава на фаталне последице које могу да задесе Израел

Заменик команданта иранске Револуционарне гарде, Али Фадави, изјавио је данас да ће бити још једног ''talasa напада'', ако Израел не престане са злочинима у Гази.

Шокови фронта отпора против ционистичког режима ће се наставити све док овај 'канцерогени тумор' не буде искорењен са мапе света. Још један талас напада је на путу, ако Израел не престане злочине у Гази - рекао је Фадави, а преноси Ројтерс.

Египћанима прекипело: "Хоћете да прихватимо милион људи?"

Египатске власти су веома, веома љуте због притиска Запада око смештаја избеглица из Појаса Газе и запретиле су да ће их послати у земље ЕУ, пише британски лист "Фајненшел тајмс".

Хоћете да прихватимо милион људи? Па, послаћу их у Европу. Пошто вам је толико стало до људских права, прихватате их - цитира лист речи неименованог високог египатског званичника у разговору са Европљанином колега.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Хамас напао Тел Авив

Бригаде Ел Касам, војно крило Хамаса, саопштиле да су испалиле ракете у правцу Тел Авива. У јужним предграђима Тел Авива огласиле се сирене за ваздушну опасност.

Директор граничног прелаза Рафах убијен у Гази

Директор за управљање граничним прелазом Рафах је убијен, објавио је НБЦ позивајући се на арапске медије.

Генерал Фуад Абу Бутихан убијен је у Гази, наводе они. Наводно је умро након што су израелске ракете погодиле његову кућу, али то није потврђено.

Израел је претходно рекао да изводи војне нападе на милитантне активисте Хамаса у Рафаху.

Бројке се не поклапају, недостаје око 150 тела

Постоји неслагање између броја пријављених несталих и броја пронађених тела на фестивалу Нова, на који је Хамас упао и побио људе.

Волонтери још увијек претражују то подручје и проверавају да ли је неко од повређених можда побегао и сакрио се од нападача, али је потом умро и још није пронађен. 

- Имамо више од 1400 несталих људи, а пронашли смо само 1000 тела - каже један волонтер за Би-Би-Си.

- Хамас је рекао да има готово 200 талаца - тако да нам још увек недостаје око 150 људи. Људи су се скривали између дрвећа и у рупама, па ћемо проверити та места - додаје други волонтер.

Њихова организација, 360 Натионал Ресцуе Унит, такође осигурава прикупљање тела и делова тела у складу са јеврејским верским законом, који инсистира на томе да се сви остаци, укључујући крв жртве, морају покопати заједно.

- За нас је то света мисија - очувати тијела достојанственима - објашњава волонтер.

Израел тврди: "Нема хуманитарне кризе у Гази. Имају и струје и воде"

Израелски војни званичник негирао је постојање хуманитарне кризе у Гази.

Људи који су нас напали већ неколико година контролишу Појас Газе. Имају струју. - додао је.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Палестинац тражи своју породицу у рушевинама породичне куће у Гази
Израелци потенцијално газе преко Међународног права

Из канцеларије Уједињених нација за људска права рекли су данас да би израелска опсада Газе и наредба о евакуацији могле да представљају међународни злочин присилног премештања цивила.

Забринути смо да се ова наредба, у комбинацији с наметањем потпуне опсаде Газе, не може сматрати законитом привременом евакуацијом и стога би представљала присилно премештање цивила у супротности с међународним правом -изјавила је Равина Шамдасани, представница УН-ове канцеларије за људска права, преноси Ројтерс.

Израз "присилно премештање" описује присилно пресељење цивилног становништва и то је злочин против човечности који је кажњив од стране Међународног казненог суда.

Бивши директор ЦИА-е истакао важност Бајденове посете Израелу

Дејвид Петреус, бивши директор ЦИА-е и пензионисани амерички генерал, у разговору за Би-Би-Си каже да је Бајденова посета Израелу показатељ колико је овај сукоб озбиљан.

- Бајденов одлазак у Израел показује колико је то важно за председништво, САД, и, искрено, наше савезнике широм света - каже Петреус.

Више о томе читајте ОВДЕ

Израел у својим нападима на Газу циља и складишта Уједињених нација

У последњем ракетном нападу на циљеве у Гази, израелска војска погодила је и складишта Уједињених нација која су у себи имала хуманитарну помоћ за цивилно палестинско становништво. 

Палестинско Министарство здравља у Појасу Газе саопштило је да су израелске снаге гађале Европску болницу и пољску болницу Емирата која се налази код ауто-пута који се користи за евакуацију избеглица.

Број погинулих у Појасу Газе веома близу 3.000

Према последњим подацима палестинског Министарства здравља, у Појасу Газе погинуло је 2.837 особа, а више од 11.000 је повређено, према званичнику Светске здравствене организације.

Отприлике половина њих су жене и деца, рекао је представник др Ричард Пиперкорн.

Било је 115 напада на здравствене установе на том подручју, рекао је званичник УН-ове агенције.

Хамас киднаповао српског држављанина

Алон Охел, млади Израелац са српским држављанством, отет је од стране Хамаса у Израелу. Његова мајка је рекла да је он киднапован током учешћа на великом музичком фестивалу, који је у крви прекинуо напад Хамаса.

Он је музичар и отишао је на музички фестивал мира, на којем је било око 2.500 људи. Око шест ујутру уследио је масивни ракетни напад на подручје на којем се одржавао фестивал. Са пријатељима се колима одвезао до једног склоништа, у којем су се сакрили од ракета - испричала је оно што је чула од пријатеља свог сина.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Страшно упозорење Али Хамнеија за Израел

Ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеи поручио је да нико неће моћи да „заустави муслимане и снаге отпора уколико Израел настави да чини злочине у Гази“.

Рекао је да би израелским великашима требало да се суди за њихове злочине почињене над Палестинцима у Гази, поред тога, истакао је да бомбардовање Газе мора одмах да се оконча.

Израел не престаје да бомбардује југ Газе

Израел је наставио да гађа југ Газе, упркос позивима за евакуацију цивила у том смеру, саопштиле су Уједињене нације.

Најмање 24 објекта Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) оштећена су израелским ударима и бомбардовањем широм појаса Газе од 7. октобра, а та бројка ће вероватно бити и већа, наводи се у извештају Агенције УН.

- Наставља се снажно бомбардовање израелских снага из ваздуха, са мора и копна. Израелске ваздухопловне снаге настављају са ударима у Кан Јунису и другим областима на југу, упркос директиви да се људи у Гази изместе на југ. Вода остаје кључно питање, јер ће људи почети да умиру без воде - пише у данашњем извештају.

- Ратни авиони ИДФ-а од раних јутарњих часова нападају подручја насеља Зејтун, Рафах, Јабалију и Кан Јунис, међу нападнутим циљевима су оперативни штабови војне инфраструктуре у којима су боравили оперативци и скривали станове терористичке организације Хамас у Појасу Газе. ИДФ наставља с нападима у овом тренутку у појасу Газе - поручила је израелска војска и објавила снимак напада.

Шолц поручио Ирану и Хезболаху да се не мешају

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је данас на спречавање ескалација на Блиском истоку и упозорио либанску милитантну организацију Хезболах и Иран да се не мешају у сукоб између Израела и палестинског Хамаса.

Изричито упозоравам Хезболах и Иран да се не мешају у конфликт - рекао је Шолц на конференцији за новинаре, након састанка са јорданским краљем Абдулахом у Берлину, пренео је Ројтерс.

Битка између Хезболаха и Израела на северу

Ватрени окршај између Либанаца и ИДФ-а на северној израелској граници - припадници Хезболаха саопштили да су напали израелске тенкове близу Метуле. 

Изасланик Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари објавио је на друштвеним мрежама да израелски тенкови сада нападају "подручје из којег је пуцано на Метулу из Либана".

Харец јавља да су две особе рањене у бомбардовању Метуле.

13-годишња девојчица из Британије убијена је у нападу Хамаса

Британска тинејџерка нестала са сестром након напада Хамаса је убијена.

Чланови породице рекли су јутрос за Би-Би-Си Њуз да је сада потврђено да је 13-годишња Јахел убијен у нападу.

Њена мајка Лијана такође је убијена. Њена сестра Ноја, 16, и њен отац Илај још увијек се воде као нестали.

Хуманитарна катастрофа у Гази

Уједињене нације кажу да су забринуте због опасности од избијања болести узрокованих нечистом водом у Гази, док Израел наставља с бомбардовањем.

Забринутост због дехидрације и болести које се преносе водом велика је с обзиром на колапс система за довод свеже воде, али и одвод отпадних вода, укључујући данашње затварање последњег функционалног постројења за десалинизацију морске воде у Гази - рекла је Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA) данас у саопштењу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Пуцњава на граници са Либаном

- Примили смо извештај у коме се наводи да је дошло до пуцњаве према граду Метула на граници са Либаном - наводи се у саопштењу ИДФ-а 

"Нема прекида ватре"

- Нема прекида ватре. Настављамо да се припремамо за следеће фазе рата - изјавио је портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари.

Он је прокоментарисао и снимак једног од од таоца, који је у понедељак увече објавио Хамас, називајући га „психолошким тероризмом“, пренео је „Харец“.

Хуманитарна помоћ на дохват руке

Камиони с хуманитарном помоћи за Газу стигли су на прелаз Рафах, према сведоцима и египатским сигурносним изворима.

Испоруке помоћи сада чекају да се страна границе с Газом отвори и да се осигура сигуран пролаз пре уласка на прелаз, кажу два извора.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Хамас објавио услов за ослобађање талаца

Хамас је објавио и услов за ослобађање више од стотину талаца које су узели. Захтева ослобађање 6000 мушкараца и жена затворених у израелским затворима. Калед Мешал, шеф Хамасове канцеларије за дијаспору, изнео је захтев. Заробљеници групе, рекао је, укључују високе официре Израелских обрамбених снага (ИДФ).

Нетанијаху поручио Путину: "Израел неће стати док не уништи Хамас"

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху током синоћног разговора са руским председником Владимиром Путином рекао је да се Израел неће зауставити док не уништи цео војни и административни потенцијал Хамаса, саопштио је кабинет премијера.

Увече 16. октобра премијер Бењамин Нетанијаху разговарао је телефоном са руским председником Владимиром Путином. Премијер је објаснио да је Израел, након што су га напале гнусне и окрутне убице, ушао у рат пун одлучности и јединства да и неће стати док не уништи војни и административни потенцијал Хамаса - наводи се у саопштењу кабинета израелског премијера.

Претходно је прес-служба Кремља саопштила да је Путин током разговора са Нетанијахуом потврдио спремност Русије да настави да ради на окончању палестинско-израелске конфронтације.

Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia
Фото: Evgeny Biyatov / Спутник / Профимедиа / Извор: Фото: Evgeny Biyatov / Спутник / Профимедиа

Готово 50 људи погинуло у синоћном бомбардовању севера Газе

Министарство унутрашњих послова Газе наводи да је најмање 49 Палестинаца убијено у израелским ваздушним нападима на Кан Јунис и Рафах током ноћи.

Израелска војска је претходно рекла цивилима на северу Појаса Газе да се евакуишу на југ пре могуће копнене офанзиве, што је изазвало масовни егзодус из Газе.

Човек коме је Хамас отео све што је имао

Отац двоје деце Јони Ашер описао је за Би-Би-Си тренутак када је схватио да је Хамас отео његову жену и децу. Супруга Јонија Ашера Дорон и њихова деца Раз (5) и Авив (3) били су код рођака близу границе с Газом.

У суботу око 10:30 сам последњи пут разговарао са супругом. Рекла ми је да су терористи из Хамаса ушли у кућу. Били су у сигурној, заштићеној соби, а затим је позив прекинут. Касније сам успео да лоцирам њен мобилни и био је унутар Газе - рекао је. 

Све о томе прочитајте ОВДЕ.

ИДФ убио четири припадника Хезболаха

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су њихови припадници убили, како се наводи, четворицу терориста који су покушали да уђу са територије Либана и поставе експлозив.

Израел током ноћи гађао циљеве Хезболаха у Либану

 Израелска војска саопштила је да је током ноћи извела нападе на "терористичке циљеве Хезболаха у Либану".

- Израелска војска гађала је војне циљеве терористичке организације Хезболах на либанској територији - наведено је у саопштењу, преноси Тајмс оф Израел.

Хамас најавио ослобађање страних држављана

У синоћном обраћању након објављеног снимка једног од талаца, Хамас је најавио да ће ослободити стране држављане "када за то буде прилике"

Више о томе читајте ОВДЕ

Натанијаху и Блинкен договорили испоруку хуманитарне помоћи цивилима у Појасу Газе

Након деветочасовног разговора са израелским премијером Бењамином Натањахуом, амерички државни секретар Ентони Блинкен потврдио је да је постигнут договор да се изради план за испоруке хуманитарне помоћи цивилима у Гази на начин који неће користити Хамасу.

- Ако Хамас на било који начин блокира хуманитарну помоћ за цивиле, укључујући и заплену саме помоћи, ми ћемо бити први да то осудимо и радићемо на томе да спречимо да се понови - рекао је Блинкен, преноси Ројтерс.

Састанак Блинкена и Нетањахуа прекинуле су сирене за ваздушни напад због ракетног напада Хамаса, што је приморало двојицу лидера да се накратко склоне у бункер.

Званични Вашингтон потврдио - Бајден у среду долази у Израел

Амерички председник Џозеф Бајден отпутоваће у среду у Израел да би се састао са израелским премијером Бењамином Нетањахуом.

Бајден ће се потом током блискоисточне турнеје састати са јорданским краљем Абдулахом, председником Египта Абдел Фатах Ел-Сисијем и са председником палетинске самоуправе Махмудом Абасом, изјавио је саветник за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Више о томе читајте ОВДЕ

Израел током ноћи гађао више од 200 циљева Хамаса и Исламског џихада у Гази

Израелска војска саопштила је да је током ноћи погодила више од 200 циљева Хамаса и палестинског Исламског џихада у Појасу Газе.

Локације, према војсци, укључују штаб у којем је убијен већи број припадника Хамаса и банку коју користи та милитантна организација, преноси Тајмс оф Израел

Војска је саопштила и да су бродови морнарице такође извели нападе, чији су циљеви, између осталог, били и Хамасови командни центри и складишта оружја у граду Гази.

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)
Hitna pomoć

ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)

20.09.2024. 21:11
ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)
Izraelska vojska

ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)

20.09.2024. 20:31
НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)
Nagrada

НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)

20.09.2024. 20:14
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)
Hitna pomoć

ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)

20.09.2024. 21:11
ЖЕНА СКОЧИЛА СА МОСТА: Ово је ЧЕТВРТИ случај за СЕДАМ ДАНА
hitna pomoć

ЖЕНА СКОЧИЛА СА МОСТА: Ово је ЧЕТВРТИ случај за СЕДАМ ДАНА

20.09.2024. 20:58
Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године

20.09.2024. 20:54
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА

20.09.2024. 18:57
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28