Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ангела Меркел победила на изборима (БЛОГ)

24.09.2017. 19:35
Nemačka
Немачка / Извор: СД/илустрација

Најважнији избори у Европи

23:30 - Радост сиријских избеглица у Немачкој

Сиријске избеглице с радошћу су примиле вест да је немачка канцеларка Ангела Меркел на данашњим изборима осигурала четврти мандат, али истичу да су узнемирени због јачања крајње десничарске Алтернативе за Немачку (АфД) и страхују да би она могла да изврши притисак да се пооштре законске одредбе које се односе на азиланте.

migranti
мигранти / Извор: Србија Данас

23:05 - Меркелова поручује: Стабилна влада до Божића

Немачка канцеларка Ангела Меркел, чији демохришћани су освојили највише гласова на данашњим парламентарним изборима, али недовољно за самостално владање, поручила је вечерас да жели стабилну владу, те да верује да она може бити формирана до краја године.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа/илустрација

22:45 - Шта знамо након изборних резултата:

Ангела Меркел ће по свему судећи освојити рекордни, четврти канцеларски мандат, након што је са 33% освојених гласова њена ЦДУ добила 218 места у парламенту (Бундестагу), који броји 631 место.Резултат ЦДУ је осетно мањи него на претходним изборима, када су освојили 41%, и дочекан је као крајње разочаравајући, због чега се очекује да утицај Ангеле Меркел на домаћој политичкој сцени буде умањен.

Главни ривал ЦДУ, Социјалдемократска партија Немачке СПД доживела је најгори резултат у последњих 80 година, освојивши тек 20% подршке и 138 места у Бундестагу. Лидер СПД Мартин Шулц најавио је одлазак у опозицију, упркос позиву Ангеле Меркел да размисли о великој коалицији.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Реутерс

Ултрадесничарска антиимигрантска партија Алтернатива за Немачку остварила је висок резултат, освојивши 13,5% и 87 посланичких места, чиме је постала трећа најјача политичка партија у Немачкој. На тај начин постаће прва националистичка странка у Бундестагу после II светског рата.

Nemačka
Немачка / Извор: Реутерс

Најава СПД-а о одласку у опозицију Ангели Меркел оставља само један избор, тзв. "Јамајка" коалицију са сестринском партијом ЦСУ, либералима из ФДП који имају 10,5% и Зеленима који су освојили 9%. Оваква коалиција никада није постојала на савезном нивоу.

22:30 - Насловница немачког Таз-а: Гром АфД удара у Бундестаг

22:17 - Дебата је завршена

Такозвана "дебата слонова" је завршена. Немачка је вероватно једина земља на свету која одмах након објављивања изборних резултата одржава телевизијску дебату уживо. На овој су учествовали представници и лидери странака које су ушле у Бундестаг: ЦДУ, СПД; АфД; ФДП, Зелених и Левице.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Реутерс

22:14 - Меркел Шулцу: Размисли још мало о каолицији, па да попричамо сутра

Ангела Меркел је на постозборној дебати поручила шефу СПД-а Мартину Шулцу да "још једном размисли о могућности формирања велике коалиције са њеном ЦДУ".

- Саветујем вам да о томе још једном размислите, па да о томе пононово поразговарамо сутра - рекла је Ангела Меркел пред милионским аудиторијумом, и тако јасно ставила до зњања да јој ни "Јамајка" коалиција није баш нарочито драга, пре свега због великих разлика појединих потенцијалних коалиционих партнера.

22:07 - Берлин и Франкфурт против АфД: Ви сте нацистичке свиње!

На стотине демонстраната протестује у Берлину и Франкфурту против уласка десничарске, националистичке партије Алтернатива за Немачку (АфД) у немачки парламент. Демонстранти бацају флаше на полицију која штити штаб АфД-а, испред којег су се демонстранти окупили. Опширније прочитајте у посебној вести.

22:05 - Пројекција посланичких места: Огроман губитак за ЦДУ

ЦДУ/ЦСУ коалиција око Ангеле Меркел изгубила је чак 93 посланичка места у односу на прошлчи сазив Бундестага, док је СПД остао без 54 места у односу на прошли сазив. Новина у овом сазиву јесте АфД са 88 посланика, као и ФДП (Слободне демократе) са 69 посланика.

21:59 - Јеврејска заједница: АфД буди најгора сећања на немачку прошлост

Велике јеврејске групе у Немачкој изразиле су забринутост и незадовољство наступом и резултатом антиимигрантске партије АфД. Јозеф Шустер из ВЦентралног Савета Јевреја Немачке рекао је да је очекивао да ће остале политичке партије разоткрити "шупљу популистичку политику и право лице АфД-а". Лидер Светског Јеврејског Конгреса РОналд Лаудер назвао је Ангелу Меркел "правим пријатељем Израела и јеврејског народа", док је за АфД рекао да је у питању "срамотан покрет који евоцира сећања на оно најгоре у немачкој прошлости".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Jevreji
Јевреји / Извор: Профимедиа

21:53 - АфД на дебати: Нисмо ми ксенофоби, само се боримо за немачки народ

На дебати Алтернативу за Немачку представља портпарол Јорг Мојтен, који је одговарао на оптужбе о ксенофобији политичке партије коју представља.

21:30 - У току су демонстрације против Ангеле Меркел у Берлину, а предводи их Алтернатива за Немачку и они скандирају: "Ангела одлази" и "Нећемо Ангелу".

Више о томе погледајте ОВДЕ.

20:45 - Меркел: Одговорност за слабији резултат сносим ја

Ангела Меркел је у постизборној дебати која се преноси уживо на немачкој телевизији АрД преузела одговорност за слабији резултат од очекиваног.

- Ја сам канцелар Немачке, и стога сам ја та која сноси одговорност. Знам да се то односи на моју политику отворених врата, али оно што сви морају да схвате јесте да те 2015. године није било другог, одговарајућег решења. Свесна сам да је тренутно много посла преда мном - рекла је Меркел.

20:38 - Шулц: Меркелова ће учинити све само да остане канцелар

Мартин Шулц се појавио на постизборној дебати и у уживо преносу рекао да ће "Ангела Меркел учинити све што је у њеној моћи да остане на месту канцелара".

- Даће вам шта год пожелите, јер једино што жели јесте канцеларска фотеља - поручио је Шулц лидерима Зелених и ФДП-а.

Дојче веле запажа да Мартин Шулц делује нервозно, да се тешко мири са поразом и то манифестује константним нападима на Меркелову.

20:34 - Почиње "слоновски" округли сто

Ангела Меркел је отишла да се пресвуче како би се припремила за дебату која се у Немачкој популарно зове "слоновски округли сто", због политичке тежине оних који у њој учествују - лидера партија који су најбоље прошли на изборима. Телевизија АрД преноси уживо ово сучељавање. Лидер ФДП Кристијан Линдер рекао је да ће његова партија бити "врло опрезна око 'Јамајка' коалиције", и додао да "сигурно неће дозволити да СПД одлучује".

20:24 - Берлински зид је поново ту

Уколико се резултати избора у Немачкој анализирају демографски може се видети јасна подељеност између некадашње Западне и Источне Немачке. 

20:20 - Перипетије тек почињу: Формирање "Јамајке" неће бити лако

Политички коментатор "Шпигла" Матје фон Рор не искључује могућност нових избора, а као разлог наводи "веома супротстављене ставове партија које би требало да формирају тзв. "Јамајка коалицију". Ту се пре свега мисли на оштро супротстављене ставове Зелених и сестринске партије ЦДУ, баварске Хришћанско-социјалне уније.

20:15 - Источна Немачка гласала за АфД

Према до сада пребројаним гласовима, дошло се до занимљивог запажања: Алтернатива за Немачку освојила је скоро 23% у источној Немачкој, што је резултат који нико није очекивао.

Огласила се и доскорашња лидерка партије Фрауке Петри, која се повукла због трудноће. Она је на свом Твитер профилу написала:

- Догодило се немогуће. Немачку дрма политички земљотрес без преседана. А сад на посао!

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20:00 - Немачки амбасадор Аксел Дитман: Немачка ће подржавати Србију без обзира на све 

AKSEL DITMAN
АКСЕЛ ДИТМАН / Извор: Србија Данас

У амбасади Немачке вечерас је приређено изборно вече, поводом парламентарних избора за Бундестаг, на коме је немачки амбасадор Аксел Дитман поручио да ће Немачка наставити да подржава Србију на њеном европском путу, без обзира на резултат избора.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

19:55 - Нови пресек гласова

19:40 - Председник Србије, Александар Вучић, упутио честитке Ангели Меркел

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас искрене и срдачне честитке канцеларки Савезне Републике Немачке Ангели Меркел на изборној победи.

Aleksandrar Vučić i Angela Merkel
Александрар Вучић и Ангела Меркел / Извор: Србија Данас

- Дозволите ми да Вас уверим да ће Србија остати прави партнер и савезник Немачке у настојањима да очува принципе демократије, као и стабилност и безбедност свих грађана старог континента - истиче се у честитки председника Вучића.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

19:30 - Пристижу нови резултати

Демохришћани (ЦДУ/ЦСУ) 33,1%

Социјалдемократе (СПД) 20,4%

Алтернатива за Немачку (АфД) 13,2%

Либерали (ФДП) 10,2%

Зелени 9,2%

Левица 8,8%

Izbori u Nemačkoj
Избори у Немачкој / Извор: Реутерс

19:15 - Алис Вајдел: Истрага против Меркелове!

Један од двоје лидера Алтернативе за Немачку, Алис Вајдел, захвалила се гласачима:

Alis Vajldel
Алис Вајлдел / Извор: Реутерс

- Дали сте нам велику обавезу, коју понизно прихватамо. Хвала вам, за то смо се борили - поручила је Вајделова, и рекла да АфД улази у парламент јер је искрен. Вајделова је напоменула да ће прва ствар коју ће АфД урадити покретање истраге против Ангеле Меркел.

19:10 - Меркел: Нисмо се надали овоме

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Реутерс

- ЦДУ је очекивао више, али не смемо заборавити да после 12 година на челу земље и велике изазове кроз које смо прошли, ми смо опет испунили први циљ, а то је да будемо најјача партија. Ми ћемо бити ти који ће формирати нову владу - поручила је Меркел.

19:08 - Странка Алтернатива за Немачку (АфД) улази у парламент: Кренућемо за Меркеловом, повратићемо нашу земљу!

Немачка антиимиграциона и крајње десничарска странка Алтернатива за Немачку (АфД), која је на данашњим изборима први пут ушла у парламент, обећала је да ће "променити земљу".

- Кренућемо за Меркеловом. Повратићемо нашу земљу и наш народ - рекао је један од лидера АфД Александер Гауланд, која је освојила између 13 и 13,5 одсто гласова и постала трећа политичка снага у Немачкој, преноси АФП.

Опширније о томе можете прочитати ОВДЕ.

19:00 - Овако би могла да изгледа "Јамајка коалиција"

 

18:54 - Шулц се обратио присутнима у изборном штабу: Изгубио сам, остајем на челу странке.

- Нисмо постигли наш циљ. Изгубили смо ове изборе, нисмо успели да задржимо нашу традиционалну базу гласача... Хвала свима који су гласали за нас, заједно смо се борили за наше принципе. Хвала и нашем подмлатку, дали су све од себе - биле су прве речи Мартина Шулца, који је потом рекао да је "веома тужан што АфД улази у парламент". Шулц је потом разрешио недоумице око наводне оставке, о којој се шушкало у случају лошег резултата.

Martin Šulc
Мартин Шулц / Извор: Реутерс

- Остајем на челу СПД. Идемо у опозицију, нећемо у коалицију са ЦДУ и СЦУ. Јасно је да је тзв. "велика коалиција" изгубила ове изборе - рекао је Шулц.

18:50 - Медији дају свој суд:Ово је фијаско великих партија, могуће само две коалиције

Немачки Дојче веле прве резултате оцењује као фијаско великих партија, напомињући да су у оваквом односу снага могуће само две коалиције: или наставак Велике коалиције ЦДУ/ЦСУ и СПД, или тзв. "Јамајка коалиција" (ЦДУ/ЦСУ, ФДП, Зелени). У Бундестаг ће по свему судећи ући шест партија.

18:30 - Стижу и прве реакције: Катастрофа за СПД, ни Меркелова није презадовољна

Медији у Немачкој сложни у ставовима- СПД је доживео потоп, док и у ЦДУ нису баш пресрећни.

18.27 - АфД улази у парламент 

Према излазним анкетама, крајње десничарска и антиимиграциона Алтернатива за Немачку (АфД) улази у парламент. Демохришћанска партија Меркелове је, према тим резулатитима, освојила 32,5 - 33,5 одсто гласова, док је Социјалдемократска далеко иза на другом месту са освојених око 20-21 одсто гласова, јавлили су АРД И ЗДФ. На трећем месту је АфД, са освојених 13 до 13,5 одсто гласова.

18.09 - Прве процене

Према првим проценама демохришћани Ангеле Меркел освојили су 32,5 одсто гласова на изборима за Бундестаг. Други је СПД са 20 одсто гласова. 

18:00 - Затворена биралишта у Немачкој, чекају се први резултати

Izbori u Nemačkoj
Избори у Немачкој / Извор: Реутерс

Одзив бирача бољи је него на прошлим изборима, показују досадашње анкете и истраживања.

17:34 - Највеће интересовање медија за АфД

Како је број припадника медија премашио очекивања у АфД-у су одлучили да прошире штаб да би могли све да их приме.

17:40- Анкете показују да убедљиву предност имају Ангела Меркел и њен ЦДУ

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Реутерс

17:18 - Меркел стигла у штаб ЦДУ

Немачка канцеларка стигла је у штаб своје странке одакле ће пратити резултате.

16:30 - Јуратовић: Време је да Немачка испрати Меркелову

Јосип Јуратовић, посланик СПД у немачком парламенту сматра да досадашња канцеларка "гура проблеме под тепих".

16: 00 - Гласање протиче мирно, гужва испред штабова и велики број припадника полиције

Policija u Nemačkoj
Полиција у Немачкој / Извор: Реутерс

Новинари из свих крајева света окупљају се испред штабова највећих партија ЦДУ и СПД, али за сада гласање протиче мирно.

14:44 - Гласала и Ангела Меркел!

Ангела Меркел је са супругом Јоакимом Зауером гласала у Берлину око 14.30 часова.

14: 26 - Одзив бирача на немачким савезним изборима је према првим, необједињеним процененама, у многим изборним местима већа него на прошлим одржаним 2013. године, јављају немачки медији.

Излазност у Минхену је до подне била око 57 одсто, у Хамбургу 37 одсто, што је око два процента више него у исто време 2013. године, у Нирнбергу је гласало 29,6 одсто, док је на прошлим изборима гласало 26,4 одсто бирача, показују необједињене процене, док се први свеобухвати подаци о излазности очекују нешто пре 16.00 сати.

Велики број немачких политичара је већ дао свој глас на изборима, на којима се данас одлучује ко ће у наредном четворогодишњем мандату владати овом најмоћнијом земљом Европске уније.

14.22 - Висока излазност и у Хамбургу

Више од 37 одсто грађана изашло је на гласање у Хамбургу. Очекује се да изборна комисија објави коначну излазност у 15.30 сати по средњоевропском времену.

14:09 - Референдум у сенци парламентарних избора

Грађани Берлина данас ће на референдуму одлучити о судбини аеродрома Тегел, који би требало да се затвори када се у близини главног града Немачке отвори велики међународни аеродром. Право гласа на референдуму има 2,5 милиона становника Берлина, који ће одлучити о томе да ли ће Тегел, који се налази на северозападу немачке престонице, наставити да ради. Исход референдума није обавезујући.

Izbori u Nemačkoj
Избори у Немачкој / Извор: Реутерс

14:00 - За кога ће гласати Срби

У Немачкој се данас, по углавном лепом и сунчаном времену, одржавају парламентарни избори на којима право гласа има 61,5 милион грађана, међу којима је и један број Срба, немачких држављана, чији гласови статистички не могу утицати на исход, али су и политиколошки и социолошки занимљиви. Прочитајте у посебној вести како ће они гласати.

13:55 - Највећа непознаница избора: ко ће бити трећи?

У већини анкета, странка Ангеле Меркел одржава вођство од око 15 процентних већ недељама. Социјалдемократе које предводи Мартин Шулц можда могу да премосте јаз, али историја показује да немају готово никакве шансе за победу. Са друге стране, борба за треће место је крање неизвесна.

13.15 - Чак ни маратон не омета гласање

Maraton
Маратон / Извор: Реутерс

Данас је у Берлину орагнизован маратон, али упкос измени саобраћаја и гужви, гласање тече неометано.

Градске власти ангажовале су велики број волонтера, који упућују бираче којим превозом да се крећу како би најлакше дошли до бирачког места. На самим гласачким местима седе волонтери који брину о изборном процесу, уместо припадника странка, што је код нас случај. За ове изборе, само у Берлину ангажовано је око 20.000 волонтера.

13:22 - Излазност у Баварској већа у односу на последње изборе 2013. године.

У Минхену је излазност већа за скоро 1,5%, док је излазност у Нирнбергу порасла за око 1%, а преко 12% бирачког тела већ је гласало, према немачком часопису Фоцус.

Око 9,5 милиона људи у Баварској регистровано је за гласање, чинећи тако 15% целокупног немачког бирачког тела. То је кључна држава на изборима са другим највећим бројем гласача, иза Северне Рајне-Вестфалије.

13:04 - Гласао председник Штајнмајер

Франк Валтер Штајнмајер, председник Немачке, гласао је заједно са супругом у Берлину.

Frank Valter Štajnmajer
Франк Валтер Штајнмајер / Извор: Реутерс

12:30 - Немачки парламентарни избори од велике су важности за Израел, јер је Немачка један од најважнијих савезника Израела у Европској унији, пише данас "Џерузалем пост".

Немачка је главни снабдевач Израела напредним подморницама и обавештајним подацима и савезник против усвајања антиизраелских мера у Уједињеним нацијама, наводи лист 

12:15 - 30 одсто грађана гласало поштом. Око 30 одсто грађана Немачке гласало је поштом, јавља "Блицова" репортерка која се налази у Берлину. У Немачкој постоје посебни гласачки листићи за спеле и слабовиде, а они који одлуче да гласају поштом, комплете за гласање наручују мејлом, а они потом стижу на кућну адресу. Када се заврши са гласањем, листић се шаље изборим јединицама. На фотографији наше репортерке можете видети како изгледају коверте у којима се шаљу гласачки листићи.

11.30 - Шта је немачки "персонализовани пропорционални систем"?

Немачки изборни систем изузетно је компликован и често се може чути да га ни сами Немци не разумеју. То значи да један бирач има два гласа, односно прво гласа за кандидата у својој изборној јединици по већинском систему,а потом за изборну листу политичке партије по пропорционалном систему. Опширније прочитајте у нашем изборном водичу.

11.08 - Кандидат за немачког канцелара сатиричне странке Дие Партеи (Партија), Сердар Сомунџу, унео је дозу хумора у данашње парламентарне изборе у тој земљи.

Овај 49-годишњи немачки писац и режисер турског порекла, рођен у Истанбулу, на предизборном плакату црвене боје приказан је искеженог и намргођеног израза лица, а изнад њега исписана је уместо "Канзлер" (канцелар на немачком) реч "Канçлер" са турским словом које се чита "ч". А све најгоре и најбоље плакате у предизборној трци погледајте КЛИКОМ ОВДЕ!

10.40 - Гласао Мартин Шулц

Кандидат за канцелара Мартин Шулц гласао је заједно са својом супругом Инге у Вурселену.

Martin Šulc
Мартин Шулц / Извор: Реутерс

10: 15 - Осим шест „етаблираних“ странака које готово извесно улазе у Бундестаг, на гласачком листићу је још 36 мало познатих и бизарних. Ту су Марксистичко-лењинистичка партија Немачке, Феминистичка странка „Жене“, Партија за промену, вегетаријанце и вегане или рецимо Странка хришћана оданих Библији. Свашта може да се каже за политику у Немачкој, али тешко може да се каже да нема избора. Један од избора је и сатирична партија „Партија“.

10:05 - Последњи дан кампање - парадајз и звиждуци за канцеларку

На завршном митингу предизборне кампање Ангеле Меркел окупили су се њени противници који су је извиждали, а могли су да се виде и слогани против ње.

9:45 - Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер позвао је  бираче да изађу на парламентарне изборе.
- Гласање је грађанска дужност. Изађите и гласајте. Сваки глас нешто значи, тако и ваш. Људи који не гласају дозвољавају другим да доносе одлуке о будућности наше земље - навео је Штајнмајер у чланку објављеном у листу "Билд ам Зонтаг".

Izbori u Nemačkoj
Избори у Немачкој / Извор: Реутерс

09:29 - БОРБА ЗА ЧЕТВРТИ МАНДАТ: Ко су противници Ангеле Меркел и има ли немачка канцеларка разлога за СТРАХ?

09:18 - Ко бира нови сазив Бундестага?

Немачка је подељена на 299 изборних округа, а право гласа има 61,5 милиона бирача. Међу њима је око шест милиона Немаца мигрантског порекла, од којих је 1,3 милиона турског порекла, као и велики број Руса, Пољака и Румуна са немачким држављанством. На изборе је позвано и око три милиона младих, који сада гласају први пут. Највећа старосна група бирача су они изнад шездесет година и сваки трећи немачки бирач припада тој категорији.

08:59 - Штајнмајер: Изађите на гласање

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер позвао је данас бираче да изађу на парламентарне изборе.

- Гласање је грађанска дужност. Изађите и гласајте. Сваки глас нешто значи, тако и ваш. Људи који не гласају дозвољавају другим да доносе одлуке о будућности наше земље - навео је Штајнмајер у чланку објављеном у листу "Билд ам Зонтаг".

Izbori u Nemačkoj
Избори у Немачкој / Извор: Реутерс

08:30 - Анкете: Меркел "већ виђена" за четврти мандат

Према анкетама, конзервативни блок Меркелове на путу је да остане највећа посланичка група, али би могло да јој буде теже него раније да формира владајућу коалицију. Истраживања јавног мњења показују да би демохришћани Меркелове могли да добију од 35 до 37 одсто гласова.

Очекује се да би другопласирана партија, са око 22 одсто гласова, требало да буде Социјалдемократска партија (СПД) Мартина Шулца, "изазивача" Меркелове за место канцелара, док би трећа по снази у Бундестагу могла бити десничарска "Алтернатива за Немачку" (АфД), партија добростојећих мушкараца и евроскептика која је највише политичких поена добила на теми избеглица.

08:00 - Отворена биралишта

У Немачкој је јутрос у 08.00 сати почело гласање на парламентарним изборима на којима канцеларка Ангела Меркел има велике изгледе да освоји историјски четврти мандат, док би у Бундестаг први пут после више од пола века могли да уђу ултрадесничари.

Више од 60 милиона Немаца с правом гласа позвано је да данас изађе на савезне парламентарне изборе, на којима ће се одлучивати ко ће у наредном четворогодишњем мандату владати најмоћнијом европском државом, а све анкете указују да ће демохришћани, канцелара Ангеле Меркел, и овај пут победити.

Ко има веће ШАНСЕ, Меркелова или Шулц? Шта ПРОРОЦИ мисле о томе?

ПОЛИТИЧКИ ДИНОСАУРУС: Меркелова надомак четвртог мандата у Немачкој!

Без Меркелове или против њене воље у Берлину неће моћи да буде формирана ниједна влада, кажу аналитичари, указујући да ће Немци бирати, пре свега, демохришћане, за које се процењује да могу добити око 35 до 37 одсто гласова.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Реутерс

У складу са истраживањима јавног мњења и расположењем грађана, у Берлину највероватније, неће бити политичких промена, а то би могло да значи да би и у односу према европским темама као и европском путу Србије, спољна политика и подршка Немачке могла остати непромењена. 

На изборима, за које право гласа има тачно 61,5 милиона Немаца, очекује се да би другопласирана партија, са око 22 одсто гласова, требало да буде Социјалдемократска партија (СПД) Мартина Шулца, "изазивача" Меркелове, док би трећа по снази у Бундестагу могла бити десничарска "Алтернатива за Немачку" (АфД), партија добростојећих мушкараца и евроскептика која је највише политичких поена добила на теми избеглица.

Ко ће с Меркеловом владати Немачком, али и Европом, отворено је питање, а аналитичари указују да би наставак владе "велике коалиције" између њених демохришћана и социјалдемократа Мартина Шулца био сасвим могућ и очекиван.

Не искључује се, међутим, ни могућност такозване "Јамајка коалиције" у бојама заставе те острвске земље.

То би била коалиција између демохришћана (црни), партије Зелени (зелени) и либерала (жути) који ће на челу са младим Кристијаном Линднером, за кога се каже да је "нови Геншер", поново ући у Бундестаг.

Иако многи аналитичари указују на очекивану победу Меркелове и њених демохришћана, подсећа се, такође, и да су истраживања варљива и указује на амерички пример.

Истовремено се каже да, иако све рачунице говоре у прилог Меркелове, у Немачкој постоји један број грађана "отуђених" од актуелних и етаблираних партија.

Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta
Мартин Шулц, председник Европског парламента / Извор: Профимедиа

Они не учествују у анакетама и за сада - ћуте, тако да би, можда, на штету етаблираних партија, могло довести до још боље позиције евроскептички оријентисане АфД, за коју се верује да би могла освојити девет одсто гласова, али можда чак и 13 одсто.

За истраживаче јавног мњења, проблематична је и још једна група, такозваних "ласт-минит" бирача, који ће у последњем тренутку одлучити кога ће бирати, указују аналитичари.

Када је реч о избору канцелара, Немци би и када би директно могли да бирају канцелара, поново желели Меркелову, указују аналитичари, а анкете показују да лидер социјалдемократа Шулц, не би ни у том случају имао велике шансе за избор.

Када је реч о техничком делу избора, Немачка је подељена на 299 изборних округа. 

Међу 61,5 милиона бирача, на изборе је позвано и око шест милиона Немаца мигрантског порекла, од којих је 1,3 милиона турског порекла, као и велики број Руса, Пољака и Румуна са немачким држављанством.

На изборе је позвано и око три милиона младих, који сада гласају по први пут. Највећа старосна група бирача су, међутим, они изнад шездесет година и сваки трећи немачки бирач припада тој категорији.

Иако у Немачкој ове године има око 400.000 бирача мање него 2013. године, избори ће бити знатно скупљи и коштаће пореске обвезнике најмање 84 милиона евра, односно, око 14 милиона више, него прошли пут, показуује рачуница.

Немачка има сложени изборни систем, какви постоје само у Монголији и на Новом Зеланду, мешавину пропорционалног и већинског, у коме сваки бирач има два гласа - првим бира политичку личност, за такозване "директне мандате" у Бундестагу, а другим гласом партију. 

Рачуница немачког изборног система је, очито, веома сложена, као што, понекад, може бити и изборни резултат, који може условити дуге и напорне постизборне коалиционе преговоре око формирања нове владе и шпекулације о томе ко на коју страну треба, може и хоће да "претрчи" и да ли се велики треба да договоре.

У Немачкој се, према Уставу из 1949. године, написаном уз живо сећање на страхоте Другог светског рата, нико на високој функцији, ни председник државе, ни савезни канцелар (шеф Савезне владе) не могу бирати директним гласањем грађана, већ само у парламенту.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Реутерс

Устав предвиђа да се најдуже сваке четврте године расписују савезни избори на којима грађани ове 82-милионске нације одлучују о својим представницима у Бундестагу, како Немци зову доњи дом савезног парламента.

Један од основних задатака Бундестага је избор савезног канцелара, политичара који у политичком животу Немачке "игра" главну улогу и представља центар моћи и одлучивања.

Члан 63 немачког Устава дефинише избор канцелара.

"Канцелар се, без дискусије, бира у Бундестагу на предлог председника државе", каже се у Уставу, али се не прецизира рок у којем председник државе, после консултација с политичким странкама, мора да каже своју реч.

Устав, међутим, прецизира да се конститутивна седница Бундестага мора одржати најкасније 30 дана по одржавању савезних парламентарних избора.

Кад је реч о техничкој процедути избора канцелара, он (или она) се бира тајним гласањем у Бундестагу.

Време службовања канцелара и владе почиње издавањем председничког указа изабраном канцелару (и његовим министрима), а завршава се уобичајено - после четири године, избором новог парламента.

И све се, онда, заправо, врти у круг - поново почиње да сија жар предизборне кампање у којој свака страна покушава да убеди више од 60 милиона бирача како је баш она та која ће им донети више пара, боље здравствено осигурање, мање порезе....или, чак и мање странаца у земљи, а затим следе радост и туга због првих предизборних резултата, па преговори о новој влади у којима је машта мајстора политичке комбинаторике неограничена, па захвалност, цеститке и, на крају одлазак у историју.

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"
Viktor Orban

ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"

19.09.2024. 22:26
НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)
Poljska

НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)

19.09.2024. 21:55
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38