Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВОЛЦ ПРИХВАТИО ПОТПРЕДСЕДНИЧКУ КАНДИДАТУРУ: Расплакао сина, демократама се обратили и Опра и Клинтон који је прозвао Трампа (ВИДЕО)

22.08.2024. 08:17
Tim Volc
Тим Волц / Извор: Printscreen/YouTube/Hindustan Тимес

Волц прихватио потпредседничку кандидатуру, његов син емотивно реаговао, Опра и Клинтон упућују поруке демократама, Клинтон оштро критикује Трампа.

Тим Волц, гувернер Минесоте којег је америчка потпредседница Камала Харис изабрала за свог потпредседничког кандидата на новембарским изборима за Белу кућу, био је главна звезда треће вечери Демократске националне конвенције у Чикагу.

DNC
ДНЦ / Извор: Printscreen/YouTube/Hindustan Тимес

Глас Америке преноси да је Волц прихватио номинацију своје странке за потпредседника, а у говору се захвалио људима у препуној арени што су "донели радост" у изборе које је трансформисао улазак Камале Харис у трку.

- Сви смо овде вечерас из једног једноставног разлога: Волимо ову земљу - рекао је Валз док су хиљаде делегата држале транспаренте на којима је писало "Тренер Волц".

Била је то прилика за целу земљу да боље упозна Волца - политичара, наставника, фудбалског тенера и оца, за кога стручњаци кажу да га је изабран зато што је човек из средње класе са којим може да се поистовети сваки просечан Американац.

Једноставним језиком, Волц је говорио о својој биографији, одрастању у малом месту у Небраски, где су се комшије добро слагале упркос својим различитостима, свом пријављивању у Националну гарду када је имао само 17 година и у којој је служио 24 године, а затим раду као наставника и тренера, пре него што је почео да се бави политиком.

Tim Volc
Тим Волц / Извор: Printscreen/YouTube/Hindustan Тимес

Поменуо је једно од својих достигнућа на положају гувернера, када се постарао да сви ученици у државним школама имају бесплатан доручак и ручак, и уједно критиковао политику својих републиканских колега.

- Док су друге државе забрањивале књиге у својим школама, ми смо протеривали глад из наших. -

Изјавио је да је кандидатура за потпредседника "највећа част његовог живота".

Користећи спортску терминологију, позвао је демократе, обраћајући им се као свом тиму: - Хајде да завршимо ово. Четврта је четвртина. Губимо тесно, али имамо лопту и у нападу смо. -

Волц је говорио и о приватним стварима, о томе како су он и његова супруга користили метод вантелесне оплодње и тако добили своју ћерку Хоуп. 

Већи део говора, његов 17-годишњи син Гас је провео у сузама.

Изборни штаб Камале Харис објавио је видео на њеном налогу на "Икс" у којем се види како разговара телефоном са Волцом раније у среду, пред његов говор, и каже му да "осети љубав у публици и ужива у том тренутку".

Како су пренели медији, Волц је вежбао свој говор недељу дана, а никада до сада није користио телепромптер.

Организатори су тему треће вечери конвенције назвали "борбом за наше слободе". Камала Харис представља свог републиканског ривала, бившег председника Доналда Трампа као претњу демократији уопште, као и претњу праву на абортус и другим, личним изборима.

"Нашој земљи је потребна Камала Харис, председница радости", рекао је бивши председник Бил Клинтон који је позвао Американце да гласају за њу и рекао да ће бити поносни што су то урадили.

На почетку свог говора, Клинтон је одао признање председнику Џоу Бајдену, подсећајући да је дошао на положај у веома тешком периоду, помогао земљи да изађе из пандемије и Американцима да се врате на посао. - Затим се носио са спољнополитичким кризама као што су рат у Украјини и сукоб у Гази, и на крају се одрекао политичке моћи зарад земље - изјавио је.

Клинтон је критиковао бившег председника Трампа истичући да "доноси хаос и онда управља тим хаосом", али се и шалио на његов рачун.

 - Имам 78 година и најстарији сам човек у нашој породици, али мојој сујети причињава задовољство што сам и даље млађи од Трампа - рекао је Бил Клинтон.

Позвао је бираче да обрате пажњу како бивши председник говори само о себи, и мисли само на себе, додајући да ће Камала Харис, "када постане председница", мислити сваког дана на друге.

Говорећи о достигнућима демократа у економији, навео је податак да је од од краја Хладног рата у Америци отворено 51 милион нових радних места, од чега 50 милиона за време демократских администрација, а само један милион за време републиканаца.

Клинтон је подсетио и да је Камала Харис као студенткиња радила у Мекдоналдсу, где је дочекивала људе са истим осмехом са којим сада, "на врхунцу моћи", људе пита шта може да учини за њих. "

- Бићу срећан када уђе у Белу кућу, јер ће коначно оборити мој рекорд председника који је провео највише времена у Мекдоналдсу -  рекао је.

Бивша председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси, која се сматра једним од најодговорнијих за Бајденову одлуку да се повуче из председничке трке, говорила је о његовим достигнућима, а затим окренула његовој потпредседници и новој кандидаткињи демократа. 

- Лично је познајем као особу дубоке вере, што се одражава у њеној бризи о другима и служби заједници - рекла је Пелоси.

Говорећи о бившем председнику Трампу, изјавила је:

- Не заборавите ко је напао демократију 6. јануара - он. И не заборавите ко је спасио - ми. -

Учесницима конвенције се обратила и ТВ звезда Опра Винфри, која је својом подршком 2008. донела много гласова Бараку Обами. Она је сада посебно апеловала на неопредељене и независне гласаче да подрже Камалу Харис, наводећи да су "вредности и интегритет важнији од свега".

Opra Vinfri
Опра Винфри / Извор: Printscreen/YouTube/Hindustan Тимес

- Суштина ових избора је слобода - рекла је Опра, која је дочекана овацијама публике.

- Постоје људи који желе да видите нашу земљу као нацију нас против њих. Људи који желе да верујете да су књиге опасне, а аутоматско оружје безбедно. Међутим, постоји једна ствар: када смо јединствени, немогуће нас је победити -.

Говорећи о женском праву на приступ абортусу, поручила је:

- Ако не можете да контролишете своје тело, ако не можете да контролишете када и како ћете довести своје дете на овај свет и како ћете да га подижете - нема америчког сна. -

Вођа демократа у Представничком дому Хаким Џефрис одао је признање председнику Џоу Бајдену, назвао Камалу Харис "храбром, саосећајном и разумном лидерком", а за бившег председника Трампа рекао да је "као бивши дечко са којим сте раскинули, али који никако неће да оде."

Пит Бутиџиџ, секретар за саобраћај, рекао је да Трамп и његов потпредседнички кандидат Џеј Ди Венс Америци "продају мрак", и уверавају Американце да је свако ко је другачији од њих - претња.

У публици су биле и породице шесторо америчких талаца које држи Хамас у Гази од 7. октобра 2023. Учесницима су се обратили Џон Полин и Рејчел Голдберг-Полин, родитељи 23-годишњег Херша Голдберга-Полина, једног од талаца. Полинови су добили овације учесника конвенциије који су скандирали "Вратите их кући", а многи у сали су плакали за време њиховог обраћања.

Џон Полин се захвалио Бајдену и Харис на покушају да осигурају прекид ватре и договор о пуштању талаца. Такође је говорио о агонији цивила у Гази, рекавши да "нема победника у такмичењу у болу", и позвао на брзи договор који ће осигурати ослобађање талаца и зауставити сукобе у Гази.

Као и претходне вечери, међу говорницима су били републиканци који, разочарани у Трампа, сада подржавају демократску председничку кандидаткињу. Бивша званичница Трампове Беле куће Оливија Трој је говорила о томе како је напустила његову администрацију, и како се у то време плашила за националну безбедност, рекавши да се сада плаши још више, због могућности да Трамп освоји други мандат.

"Тада је било неколико одраслих особа у соби које су могле да утичу на њега, али су сви поднели оставке или су отпуштени".

Бивши републикански заменик гувернера Џорџије Џеф Данкан оценио је да се Републиканска партија претворила у "култ обожавања криминалца". Рекао је да се не слаже са Камалом Харис у свим аспектима њене политике, али да глас за Харис у новембру "не значи да сте демократа већ да сте патриота".

Комичар Кинан Томпсон, звезда програма "Saturday Night Ливе" са својим гостима је разговарао о конзервативном Пројекту 2025., који између осталог предвиђа елиминисање правне заштите истополних бракова. Пројекат се сматра нацртом за другу Трампову администрацију, иако се бивши председник дистанцирао од тог документа.

Легендарни Стиви Вондер, који је певао на конвенцији у Денверу 2008. на којој је номинован Барак Обама, наступао је у Чикагу и одржао кратак говор пре него што је извео свој класик из 1973. године "Higher Гроунд".

"Морамо да изаберемо радост уместо гнева, племенитост уместо оптуживања и мир уместо рата, сваки пут", поручио је Стиви.

Као омаж Минесоти, држави из које потиче потпредседнички кандидат ТИм Волц, Џон Леџенд је извео песму Принца, "Let's Го Crazy" са гитаристкињом Шилом И. Принц је био један од најпознатијих уметника који је живео у Минесоти. Наступала је и кантри звезда Марен Морис, а своју песму рецитовала млада песникиња Аманда Горман.

Извор: Србија Данас/Курир

ХОРОР УСРЕД БЕЛА ДАНА Мушкарац остао ЗАГЛАВЉЕН ИСПОД ВИЉУШКАРА, није му било спаса: "Остао је мртав на лицу места"
poginuo muškarac

ХОРОР УСРЕД БЕЛА ДАНА Мушкарац остао ЗАГЛАВЉЕН ИСПОД ВИЉУШКАРА, није му било спаса: "Остао је мртав на лицу места"

19.09.2024. 18:56
УПУЦАЛА НАМЕРНО СВОЈУ УНУКУ ОД ШЕСТ МЕСЕЦИ У ОКО: Бака девојчице шокирала изјавом након тога - "Извините, али ми није жао"
policija

УПУЦАЛА НАМЕРНО СВОЈУ УНУКУ ОД ШЕСТ МЕСЕЦИ У ОКО: Бака девојчице шокирала изјавом након тога - "Извините, али ми није жао"

19.09.2024. 18:03
РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ
Dete u bolnici

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ

19.09.2024. 16:55
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО
Josip Broz Tito

ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО

19.09.2024. 18:57
ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са најмлађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са најмлађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике

19.09.2024. 18:45
НАРОДНА БАНКА САОПШТИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Србија наставља тренд раста у ИКТ сектору!
Narodna banka

НАРОДНА БАНКА САОПШТИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Србија наставља тренд раста у ИКТ сектору!

19.09.2024. 18:33
ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА
Vreme

ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА

19.09.2024. 18:28
(УЖИВО) ЛИГА ШАМПИОНА: Црвена звезда - Бенфика 0:1
FK Crvena zvezda
УЖИВО

(УЖИВО) ЛИГА ШАМПИОНА: Црвена звезда - Бенфика 0:1

19.09.2024. 18:27
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
ШОУ НА СЕВЕРУ: Делије уз моћну кореографију послале поруку играчима Звезде (ВИДЕО+ФОТО)
Delije Sever

ШОУ НА СЕВЕРУ: Делије уз моћну кореографију послале поруку играчима Звезде (ВИДЕО+ФОТО)

19.09.2024. 18:52