АЛАРМАНТНО: Цео свет би могао да остане БЕЗ ЧОКОЛАДЕ, а све због...
Како бисмо то преживели?
Стручњаци страхују да би свет могао да остане без чоколаде у наредних 40 година, јер какаовац има све више проблема са климатским променама и бори се за опстанак.
Какаовац веома зависи од климатских услова, а успева само у подручјима 20 степени јужно и северно од Екватора. Одговара му тропска клима са доста влаге и без директног излагања сунцу.
Индира је АВОН ПРОЖДРНУЛА и изазвала масовни СМЕХ... Чекајте да чујете Брену (ВИДЕО)
Међутим, очекивани пораст температуре у будућности, услед глобалног загревања, могао би у наредних 30 година да уништи услове потребне за узгој какаовца, а са тиме и индустрију чоколаде, саопштила је америчка Управа за океане и атмосферу.
Уколико се такав сценарио обистини, узгајивачи ће морати да почну да траже нова подручја за узгој какаовца, највероватније на већим надморским висинама.
Даг Хокинс, из британске консултантске куће "Хардман Agribusiness", наводи да је додатни проблем то што највећи део какаовца производе сиромашне породице, које не могу да приуште ђубриво и пестициде и за које није сигурно како би се снашле да морају да почну да селе производњу.
- Више од 90 одсто светске производње долази од малих газдинстава и фарми са слабом применом технолошких мера. Сви индикатори показују да би у наредном периоду могли да имамо дефицит од 100.000 тона чоколаде годишње - истиче Хокинс.