ДОБРО СЕ ЈЕЛО: Ево која ХРАНА се СЛУЖИЛА на двору Немањића, а није само месо! Изненадиће вас РАЗНОВРСНОСТ!
Богато!
Срби су одувек волели добро да поједу и попију. Ипак, да ли сте се некада питали како је изгледао јеловник средњовековне властеле у време када гомила поврћа (на челу са кромпиром који је у Србију стигао тек на пчетку XIX века) била непозната?
На двору првог српског цара, Душана Немањића који је државу проширио до неслућених размера, добре хране није недостајало. Са великом територијом стигли су и нови зачини, нове врсте меса, до тада непознати рецепти…
Ако погледате боље, видећете - овај дечко је ДОКТОР ПРЕПИСИВАЊА! (ФОТО)
Храна је имала велику важност на Душановом двору, а о квалитету онога што су цар и његови најближи јели бринуо се један вредни младић – ставилац Лазар Хребељановић, да, управо онај који ће касније постати највољенији српски кнез који је на Косову пољу стао на црту турским освајачима).
На двору се јело много меса – дивљач, риба, перната живина, суво месо и наравно, сланина! Нарочито је цењено било овнујско месо, а са приморја се на двор доносила и морска риба, хоботнице, као и усољена икра.
После Душанових освајања, Срби су имали своје солане у Албанији и Грчкој. Од осталих зачина, користио се бибер, мајчина душица, хајдучка трава, метвица, а допремани су шафран, цимет, мирођија, каранфилић… Мед је најчешће замењивао шећер.
Поврће није било "на цени". Звало се зеље, а када би помињали "љуто зеље" мислили су на лук и роткве. Ту и тамо, могао је да се поједе црни и бели лук, купус, зелена салата, ротквице, маслачак, блитва и доста врста печурака.
Осим меса, млеко и сви производи од млека (сир, кајмак …) су били праве посластице и резервисане за посебне прилике и властелу. Нека "стара" српска јела тада су била "млада", па су се како на двору тако и међу обичним светом, јеле гибанице, проја, цицваре, попаре…
Е сад … овако добра храна мора и да се залије. Избор пића није био тако велики, али се пило квалитетна "капљица". На двору је, медовина (алкохолни напитак од меда) била главно пиће, а точило се и пиво које се у Источној Србији звало "аловина".
Ипак, управо су преци цара Душана у Србији установили виноградарство, а чак је и постојао закон којим се забрањивало додавање воде у вино. Цар Душан је имао велики подрум у околини Призрена, па се на његовом двору точила "добра винска капљица".
Рецепти са српског двора – Бифтек са белим луком
Овај рецепт датира са краја XIII века.
Исецкати средње комаде јунећег бифтека у потопити у расол од купуса да одстоје један дан. Онда се изваде, просуше се и истрљају белим луком и маслиновим уљем. Тако припремљено месо се пече на жару. Готово месо се прелива сосом од црног вина, меда, печурака и купина који се пшеничним брашном повезује до средње густине.
Полиција објавила фотку криминалца у бекству - сад се спрдају с њим због ТУПАВЕ тетоваже на лицу! (ФОТО)
ДИМ ИЗ ЗАДЊИЦЕ! Голом г*зом открила пол детета и људима ЗГАДИЛА ЖИВОТ! "Ово је ОДВРАТНО!" (ВИДЕО)
Ватрогасци су спасили кућу од пожара, а порука коју су оставили власнику постала хит на Фејсу (ФОТО)
СВИ СУ ГА ПИЛИ, С РАЗЛОГОМ! Сируп за кашаљ некада је био прављен од ТРИ ВРСТЕ ДРОГЕ! (ФОТО)
ПРОВЕРИТЕ ЈЕСТЕ ЛИ ГЕНИЈЕ! Уколико пронађете СКРИВЕНО СРЦЕ међу гомилом слонова, ЧЕСТИТАЈТЕ СЕБИ!