Ево зашто је ЧИПС тако заразна грицкалица!
Овакво објашњење нисте очекивали!
Често се дешава да отворите кесу чипса и да њена садржина одједном „магично” нестане.
Научници су напокон објаснили зашто је ова грицкалица тако неодољива. Разлог због којег стално враћате руку у кесу с чипсом нема превелике везе с кромпиром. Две главне карактеристике чипса јесу да је слан и мастан, а према бројним студијама, једење слане хране подстиче лучење допамина, неуротрансмитера одговорног за средиште лимбичког система који регулише функције повезане са задовољством.
БЕЗ ГРИЖЕ САВЕСТИ: Грицкалице које СМЕШ да једеш НОЋУ!
Једном када га мозак региструје, једноставно жели још.
Једно аустралијско истраживање потврдило је те резултате. Испитаницима је речено да од четири понуђена јела за ручак могу да једу шта год одаберу и у количинама којима желе. Сваке недеље понуђена им је и једна врста тестенине, којој је само мењан однос соли и масти. Без обзира на масноћу, испитаници су јели 11 одсто више хране која је била сланија.