ЈАГОДЕ ПОДСТИЧУ И МРШАВЉЕЊЕ, УСПОРАВАЈУ СТАРЕЊЕ, помажу у БОРБИ ПРОТИВ РАКА: Јагода је КРАЉИЦА ВОЋА, ево и зашто
"Витамин Ц у јагодама један је од антиоксиданса који помаже у превенцији рака."
Јагоде садрже прегршт корисних састојака. Осим што су укусне и освежавајуће, јагоде су пуне витамина и антиоксиданса, а садрже и низ супстанци које штите наше здравље. Доносимо вам главне предности намирнице која је позната и као краљица воћа.
Прекидају ДИЈАРЕЈУ, али и затвор: Три НАПИТКА који су најбољи избор у случају СТОМАЧНИХ проблема
Скувала је БАНАНУ и у течност ДОДАЛА овај ЗАЧИН: Напитак који УНИШТАВА БАКТЕРИЈЕ, регулише ХОРМОНЕ, опушта
Сагоревање накупљених масти
Црвена боја јагоде садржи антоцијанине који стимулишу топљење наталожене масти. Организам их користи као гориво и помаже при скидању масних наслага.
Побољшавају памћење
Већ споменути антоцијанин одговоран је и за побољшавање краткорочног памћења. Истраживања су показала да се краткорочно памћење може побољшати за чак 100% редовном конзумацијом јагода.
Мало калорија - пуно влакана
100 грама јагода садржи само 33 калорије и чак 58 мг витамина Ц што је 98% дневних потреба. Јагоде су препуне влакана, а нитрат у јагодама подстиче проток крви и кисеоника у телу па ће убрзати метаболизам и помоћи у мршављењу.
Ублажавају упале
Упала је уобичајена реакција тела на надражаје који му не пријају, а јагоде снижавају ниво Ц-реактивног протеина у телу који указује на упалу. Особе које пате од хроничних упала могле би ублажити симптоме једући јагоде.
Кардиоваскуларне болести
Конзумација јагода снижава лош холестерол у телу што аутоматски смањује ризик од појаве кардиоваскуларних болести. Као што је већ споменуто, ово воће је препуно влакана и калијума који су доказано добри за срце и крвни притисак.
Јачају кости
Јагоде садрже калијум, витамин К и магнезијум који су битни за здравље костију, а биотин као један од састојака помаже у јачању ноктију и косе.
Имају антиејџ ефект
Витамин Ц који се налази у јагодама потребан је за производњу колагена који кожи даје еластичност. Садрже и елагичну киселину која спречава уништавање колагена и упале у ћелијама коже, два највећа непријетеља младог лица који стварају боре.
Јачају имунитет
Као одличан извор витамина Ц, јагоде спадају у пет воћки најбогатијих антиоксидансима. Садрже више витамина од поморанџи или лимуна, па чак и мање количине Омега 3 масних киселина (у семенкама).
Добре за здравље очију
Већ неколико порција воћа попут јагода може смањити ризик од макуларне дегенерације, стања које резултира губитком вида.
Помажу у борби против рака
Витамин Ц у јагодама један је од антиоксиданса који помаже у превенцији рака. Ово воће богато је флавоноидима који се боре с канцерогеним ћелијама и уједно спречавају њихову способност да се умноже.