Љубитељи беле чоколаде тешко оклеветани: Откривена највећа тајна ове посластице, уздрман свет слаткиша
Неки воле црну, други белу, а трећи бирају млечну. Ипак, поставља се питање која од њих је права.
Да ли бела чоколада заиста заслужује своје место међу чоколадним посластицама? За љубитеље чоколаде, избор омиљене посластице може бити изазован – да ли преферирате тамну, млечну или белу чоколаду? Али, када је реч о белој чоколади, неки се питају да ли заиста може бити сматрана чоколадом.
Произвођачи и љубитељи чоколаде већ дуго расправљају о овој теми.
Како се прави бела чоколада?
Као и обична чоколада, бела чоколада потиче од какаоа, али производни процес укључује неколико измена. Бела чоколада не садржи какао или чоколадни liker.
Уместо тога, бела чоколада се прави од какао путера помешаног са комбинацијом шећера, павлаке, млека и ароме ваниле. Иако ови састојци чине белу чоколаду слатком и кремастом, они су такође изазвали различита мишљења о томе да ли је бела чоколада права чоколада. Одсуство компоненти какаоа и додатак пунила и додатног шећера неки сматрају разлогом да се сумња у то да ли бела чоколада уопште заслужује назив „чоколада“.
Историја беле чоколаде
Историја беле чоколаде је помало необична. Први који је производио белу чоколаду 1930-их био је један познати произвођач у Швајцарској, а рецепт је резултат експериментисања у стварању привлачнијих премаза за дечје лекове.
Иако је постала популарна, бела чоколада се није сматрала чоколадом током већег дела историје због техничких стандарда. Да би се назвала „чоколадом“, слаткиш мора садржати чоколадни liker – течност која чоколади даје дубоку боју и богат укус.
Слатка прекретница
Свет чоколаде био је уздрман када је ФДА променила своје стандарде за чоколаду и укључила белу чоколаду као одобрени термин. Сматрало се да ће јасно дефинисан идентитет беле чоколаде промовисати поштење и правичност у интересу потрошача и такође постићи доследност са постојећим међународним стандардима за слатку посластицу.
Али, постоје правила. Да би била означена и продавана као права бела чоколада, мора садржати следеће:
– Не мање од 20% какао путера
– Не мање од 14% укупне чврсте материје млека
– Не мање од 3,5% млечне масти
– Не више од 55% шећера
Забавне чињенице о белој чоколади
– Бела чоколада садржи само трагове кофеина у поређењу са млечном и тамном чоколадом.
– Тачка топљења какао путера је довољно висока да бела чоколада остане чврста на собној температури, али довољно ниска да се топи у устима.
– Какао путер је један од најстабилнијих масти, са природним антиоксидансима који га чувају свежим годинама.
– Висок садржај масти у белој чоколади омогућава јој да лако апсорбује околне мирисе, па је најбоље да је чувате у сопственој посуди на хладном и тамном месту као што је фрижидер.
– Права бела чоколада заправо није бела, већ више жуте нијансе. То је зато што је какао путер боје слоноваче.
Иако је бела чоколада често оспоравана као права чоколада намеће се закључак да она ипак јесте права чоколада!