Млеко у вратима фрижидера? НИКАД ВИШЕ после овог текста!
08.03.2017.
16:45
Коментари (0)
Велика већина људи млеко држи у вратима фрижидера, а то је заправо погрешно. Стручњаци су објаснили зашто млеко баш никада не треба чувати у вратима, а разлог је више него добар.
Разлог је једноставан - температура хлађења није једнака у сваком делу фрижидера, а управо у вратима је најтоплије и то подручје је најосјетљивије на промене температуре. То је разлог зашто млеко не би никада требало држати у вратима, већ је идеално место за њега полица у средини фрижидера.
Постоје правила како се храна ставља у фрижидер, управо због температуре потребне за њено чување:
- На дну у фиоци држи се воће и поврће, као и свеже зачинско биље.
- Прва полица изнад фиока идеална је за држање свежег меса и рибе - пожељно је да буде запаковано у фолију.
- Друга полица савршена је за млеко и млечне производе, као и за јаја.
- Задња, горња полица послужиће за чување готове хране, на пример, остатака од ручка.
- На полицама у вратима фрижидера чувају се намирнице које су конзервисане, попут пекмеза, сокова...
БАШ СИ "ЏЕНТЛМЕН"! Док се он возио, жена је ТРЧКАРАЛА за њим и ПРИДРЖАВАЛА фрижидер! (ВИДЕО)
Још неколико савета:
- Држите кувану и сирову храну далеко једну од друге, колико је то могуће. И увек кувану храну стављајте изнад сирове.
- Редовно чистите фрижидер, посебно углове. Стара четкица за зубе је одлична за то.
- Пазите да поврће, воће и зачине не држите наслоњене на задњи део фрижидера јер се могу заледити. А како се ради о осетљивим намирницама, касније можда неће бити за употребу.
- У вратима можете држати путер и мекане сиреве.
- Код јаја је важно да је температура што стабилнија, а за то је најидеалнија средња полица унутар апарата.
- Није све воће и поврће за фрижидер. Споља треба држати банане, авокадо, нектарине, брескве, крушке, шљиве и парадајз јер испуштају одређене гасове који могу подстаћи кварење осталог воћа и поврћа у фрижидеру, преноси CountryLiving.