Како ДА ПРЕПОЗНАТЕ ПОКВАРЕНА ЈАЈА? Ово су ЗНАКОВИ који ће вам сигурно помоћи и за неке никад нисте чули...
Покварена јаја могуће је препознати на више начина, а један од најједноставнијих је тест плутања. Уз то мирис, али и боја, могу бити знак да су покварена.
Чак и ако имате најбољу намеру да идете у куповину, планирате своје оброке, кувате што је више могуће и користите све намирнице које сте купили, још увек ће постојати они тренуци када схватите да имате храну која се покварила пре него што сте успели да је спремите.
Ово може бити фрустрирајуће о било којој намирници је реч, али посебно са јајима, чија је цена порасла у протеклом периоду.
Према Светској здравственој организацији (WHO), конзумирање покварене хране може повећати ризик од болести које се преносе храном, а које су повезане са преко 200 различитих врста болести.
Салмонела је оно што посебно забрињава код јаја, због чега упозоравају на конзумацију сирових јаја у тесту за торте или колаче, конзумирање јаја која су разбијена или конзумирање покварених јаја.
Тест плутања је једна од најчешће препоручених метода за тестирање да ли је јаје још увек јестиво или не. Све што вам треба јесте да посуду напуните водом и јаја ставите у њу. Свежа јаја ће потонути на дно, док ће старија плутати. Чак и ако је јаје које плута старије, то не значи нужно да се покварило.
Ако разбијете јаје и оно пусти необичан мирис, то може значити да се покварило.
Урадите тест мириса и прегледајте јаја. Један од начина да проверите да ли вам се било која храна покварила јесте да је помиришете. Свежа јаја не би требало да имају мирис, а ако јаје мирише на сумпор, најбоље је да га баците.
Уз проверу мириса, понекад можете утврдити да ли се јаје покварило помоћу визуелних трагова. Жуманце свежег јаја биће светло и округло, а беланац се неће много ширити.
Такође свака ружичаста или преливна боја у јајету, након што се отвори, може указивати на то да су бактерије почеле да се настањују.
Ако сте већ скували јаја и и даље нисте сигурни да ли су она здрава, погледајте у каквом су стању јаја када се скувају. Покварено јаје ће чудно мирисати, а текстура ће бити гњецава или кредаста.