НАЈСТАРИЈИ КОЛАЧ на свету: Овај древни и дуго чувани рецепт даће вам невероватну СНАГУ и енергију за цео дан
Комбинација ове две намирнице има низ корисних састојака и то између осталог: цинка, гвожђа, влакана, магнезијума, калцијума, бакра и низа витамина, посебно групе Б, односно скоро свих састојака кључних за здравље и функционисање организма.
Рецепт долази из Грчке и стар је 6.000 година. Ова посластица се спомиње у Homerovoj Илијади под називом Интрион. У Homerovoj Илијади интрион или пастели даје се Хеленима, ратницима пре одласка у битку како би имали енергију и снагу за тешке напоре и борбу. Пастели се спомиње и у древним египатским записима.
Што је заправо пастели? Ради се о мешавини две супер здраве намирнице – сусама и меда. Називају га још и питом од сусама и меда.
Да ли вас ОЧИ ВАРАЈУ? Нова ДРАМА на социјалним мрежама - Свађа ескалирала око боје патика, шта ви видите?
Докторка ДОЖИВЕЛА КЛИНИЧКУ СМРТ и видела потпуно нови свет: "Небодери у Дубаију су минијатуре за ове!"
МОЋНИ КРАЉ ИЛИ БЕДНА СЛУЖАВКА? Датум рођења открива шта сте били у прошлом животу - проверите лако
Комбинација ове две намирнице има низ корисних састојака и то између осталог: цинка, гвожђа, влакана, магнезијума, калцијума, бакра и низа витамина, посебно групе Б, односно скоро свих састојака кључних за здравље и функционисање организма.
Само једна или две куглице пастелија пред неки важан догађај, даће вам дуготрајну и јаку енергију и бити сјајно гориво за здравље целог организма.
Изворни рецепт за Пастели
Састојци:
300 грама тахинија (паста од чистог млевеног сусама)
300 грама природног меда
Напомена: У продавницама здраве хране можете наћи готови тахини.
Можете га направити и сами ако имате времена и добар блендер:
За добар домаћи тахини намаз требају вам сирове ољуштене семенке сисама и уље по жељи (обично 2 кашичице уља иду на једну или пола шољице семенки, у зависности колико густу смесу желите – најчешће се користи сусамово, маслиново или сунцокретово). Лагано попржите семенке на тигању без додавања масноћа до златне боје (5-10 минута, мешајући стално). Будите опрезни да вам сусам не загори јер ће постати горког укуса Када се охладе, убаците их у блендер с маслиновим уљем и миксајте док не добијете пасту жељене густоће (можете додавати још маслиновог уља по жељи).
Поступак:
Помешајте ове две намирнице у посуди. Пре стављања у посуду можете излити накупљено уље које се створи на врху посуде са тахинијем. Оба састојка су течна али, што је врло интересантно, када их добро измешате, стврднуће се у масу која се може обликовати као пластелин.
У току мешања можете додати у масу и шаку дробљених комадића ораха, бадема, пистаћа или лешника ако желите. Неки, правећи овај рецепт, пеку смесу што никако не препоручујемо због великог губитка корисних састојака али и самог укуса.
Направите куглице, плочу или неки вама занимљив облик. Уваљајте ове куглице или правоугаонике у целе семенке сусама.
Готове пастелије поређајте на неки послужавник и ставите све у хладњак.
Потребно је узети 2-3 куглице дневно. Ипак, то ће вам бити врло тешко када пробате колико је овај слаткиш укусан. Будите умерени јер се ради о енергетској “бомби”.
Србија Данас/О.Т.