ШТА ЗНАЧИ КАД СЕ НА ЧОКОЛАДИ ПОЈАВИ БЕЛО? Ево да ли је опасно појести је такву!
Многе чоколаде изгубе браон боју и добију беле пеге.
Када чоколада изгуби белу боју и добије беле пеге, а свима се десило да такав призор видимо, значи да је она “процветала”, у хемијском смислу.
ВОДИЋЕ НАС У СВЕМИР: Овако изгледа највећи авион на свету, а ево шта све може (ВИДЕО)
Тај бели прах на површини је, заправо, последица изложености високој температури и настаје од какао путер масти.
Сваки пут када се чоколада отопи и поново стегне, долази до појаве белих мрља. До ове реакције може да дође и због грешке у току саме производње, углавном због неправилног загревања.
ПУК'О! Најчувенији светски кувар који МРЗИ српски бурек показао голу задњицу! (18 ФОТО)
Вероватно сте приметили да квалитетне чокаладе немају тај проблем, јер су прошле кроз процес стабилизације масти. Ако су оне нестабилне, неминовно ће доћи до кристализације и појавиће се беле флеке.
Други разлог појаве белих мрља је шећер. Уколико је чоколада изложена влази или ваздуху, он се одваја и кристалише на површини. Ове мрље су последица лошег складиштења или кондензације.
На крају се поставља питање колико је безбедно јести такву чоколаду. Можда неће изгледати лепо али је она безбедна за јело. Уколико вам мрље сметају, чувајте чоколаду у херметички затвореној посуди или у омотачу.
Чоколаду не би требало држати у фрижидеру због влаге. Умерена температура је нешто што јој савршено одговара.