ВОЛИТЕ ДА ЈЕДЕТЕ ГИРОС? Кад будете видели ову ФОТОГРАФИЈУ зградиће вам се за цео живот (ФОТО)
Па, мора некако да се направи...
Већина Срба, и не само они, просто обожава гирос, или његову турску варијанту, кебаб. Како и не би, кад је толико укусан?
Ако сте љубитељ те брзе хране, можда би требало да престанете са читањем, то јест гледањем. Мада, кад сте већ ту... ова фотографија кружи Интернетом и прилично је узнемирила људе који уживају у гиросу и кебабу:
ХРАНИТЕ ПСА ГРАНУЛАМА? Због тога може имати ОЗБИЉНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОБЛЕМА, ево и зашто!
НЕ ЗНАТЕ ГДЕ ЋЕТЕ НА ИЗЛЕТ? Ово су места у Београду за која вам НЕ ТРЕБАЈУ КОЛА, а права су природна богатства!
Хм... знате како, то месо некако мора да се набоде на ону шипку, да би било испечено, зар не?
Верујемо да ће многи ипак потиснути ову фотографију у својој свести и наставити да клопају по старом. Постоји нада да је ова фотографија изузетак у начину припреме кебаба, а не правило.
А кад смо већ код кебаба и гироса, он стварно има занимљиву историју. Гирос је верзија кебаба, дакле, Турци могу да се похвале да је од њих потекао. Своје корене ово јело вуче из Источног Средоземља, а помиње га и чувени писац Илијаде и Одисеје, бесмртни Homer. По оригиналној рецептури, кебаб се спремао од јагњетине, а временом је добијао нове варијанте. Данас се спрема и од говедине, пилетине и прасетине.
Врсте кебаба:
1. Шиш кебаб (комадићи меса наређани на ражњићу са поврћем или воћем између)
2. Донер кебаб (у ову врсту спада и грчка верзија Гирос, са различитим врстама меса сервиран у „пити“)
3. Адана кебаб (млевено месо као издужена пљескавица, печено на широком металном ражњићу)
4. Тести кебаб (кебаб у глиненој „тегли – високој посуди“, куван са поврћем и месом)
5. Кебаб на пари (куван у земљаном суду попут грчке мусаке са белим луком, црним луком, мајчином душицом итд.)