За савршену кафу потребно је испунити правило 5М, ево у чему је тајна
Ово су кључне ставке савршене кафе!
Прича о добром еспресу није једноставна као што се чини. Када с пријатељима причате о томе да ли је важнији квалитет саме кафе, или апарат, не грешите баш много, али ствар је далеко комплекснија. Да бисте добили онај савршени гутљај после ког кажете "што је овде добра кафа" неопходно је испунити такозваних 5М.
Један од наших најбољих бариста - Синиша Радивојевић нам је, када смо га питали шта је све кључно за добар еспресо, открио тајну професионалаца. Дакле - шта је 5М?
Мешавина
"Мора бити направљена за људе којима је намењена. Не могу бирати кафу по себи. На пример - арабика је врхунска, али нашим људима је страна јер је доживљавају као киселу. У Србији и даље пијемо јаче кафе, са јачом кремом. Ми смо негде на југу Србије продали три тоне једног од наших блендова, а у Војводини 50 килограма истог тог бленда. Како идемо јужније, пију се јаче кафе с јачим укусом", каже Синша.
Млин
Бариста мора да зна да уштелује млин, да подеси финоћу млевења, прати рад и одржава хигијену. Идеално је када је млин добро подешен да за 20 секунди изађе 20 милилитара кафе.
Macchina
Што више знаш о апарату за еспресо - бољу ћеш кафу направити. Сваки бленд тражи своја подешавања.
Мано дел операторе (рука баристе)
"Џабе најбоља кафа и апарат ако ради неко ко не зна ништа. Млади људи треба да уче од старијих колега, са Youtube-a, могу да нађу контакт мене или мојих колега и контактирају нас. Велики део мог посла је едукација", открива Радивојевић за NOIZZ.
Манутензионе - одржавање
Све ово претходно пада у воду ако не одржавамо опрему, и ако хигијена није на врхунском нивоу. Апарат мора да се чисти свако вече, треба знати када се мењају ножеви, депуратори...то све је обавезно.
Уколико верујете да сте стручњак за еспресо, искористите последњу прилику да се пријавите на прво регионално Latte арт такмичење. Barcaffé вас позива да се до првог маја пријавите на Barcaffé Бариста цуп. Победник осваја престижну награду - професионалну едукацију сертификовану од стране Specialty Coffee Association (СЦА) у Трсту. Награда укључује покривене путне као и трошкове смештаја добитника. Пријаве се врше на Barcaffe сајту. Стручни жири ће, на основу ЦВ-ја, фото и видео радова, изабрати најбоље који ће укрстити своје таленте. Само такмичење се у Београду одржава 17. маја.