Да бисте били здрави, током хладне ЗИМЕ ЈЕДИТЕ ОВУ НАМИРНИЦУ!
Надокнађује енергију и витамине, смањује холестерол и чисти дебело црево.
Суво грожђе одличан је извор енергије и садржи дијетална влакна и многе фитонутријенте, а такође има двоструко више антиоксиданса од свежег грожђа, те је због тога врло препоручљиво јести га зими у циљу очувања здравља.
Популарне грожђице настају сушењем грожђа и једна су од најпопуларнијих врста сувог воћа. То је целовита и здрава намирница која има низ лековитих својстава. За њихову популарност и ширење по западном свету заслужни су древни Египћани и Феничани. Због дугог рока трајања од давнина се користе као извор енергије на дугим и напорним путовањима. Идеалне су за спортисте којима је потребна енергија.
Влакна у грожђицама помажу у регулацији тежине и холестерола, смањују ризик од рака дебелог црева и побољшавају пробаву. Као и друго сушено воће, идеалне су за конзумацију у хладним месецима када организму помажу да надокнади потребне витамине и минерале. Грожђице садрже и значајну количину железа које директно помаже у лечењу анемије. Комплекс Б витамина помаже у стварању нових крвних ћелија, док виши удео бакра помаже у стварању црвених зрнаца.
Грожђице као и грожђе садрже ресвератрол – полифенол који има снажно антиупално и антиканцерогено деловање, а уједно смањује и холестерол. Студије потврђују да ресвератрол помаже у заштити од меланома, рака дебелог црева и простате, коронарне болести срца, дегенеративне болести живаца, Alchajmerove болести те вирусних и гљивичних инфекција.
Смањује и ризик од можданог удара. То чини тако да смањује активност ангиотензина (хормона који може узроковати повећање притиска у крвним судовима), а подстиче производњу душичног оксида који опушта крвне судове. Тамније сорте грожђица посебно обилују антоцијанинима – антиоксидансима који штите од алергија, упала и тумора.