Без ова ТРИ ЈЕЛА не може да прође Бадње вече - Традиционални рецепти које морате СУТРА да испробате, цела ПОРОДИЦА ће се одушевити
На Бадње вече припрема се непаран број посних јела. Обавезни су хлеб, со, риба пржена на уљу, салата од киселог купуса, резанци са орасима, туршија, мед, црно вино и пребранац.
Упкос променама и прилагођавању током времена, остала су нека обележја Божића и Бадње вечери која му претходи и данас се понаваљају..На сто се ставља божићна свећа и сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике црвене јабуке, жито, новац, кукуруз, суве шљиве и орахе. Све то симболично представља жељу за берићетом и добрим животом у кући. Поред тога домаћица износи на трпезу припремљена посна јела.
Домаћин се прекрсти, запали свећу, окади трпезу, прочита молитву, разломи колач и сву чељад понуди вечером, при чему се уз чаше вина наздравља. Бање вече се завршавало вечером, песмом и весељем.
Реците збогом ГАСОВИМА и надутошћу - Ево коју храну можете да једете без СТРАХА
БАДЊЕВКА, старинска ПИТА која се прави за БАДЊЕ ВЕЧЕ - Пуна ораха и сувог воћа, најсочнији рецепт за ОБАВЕЗАН детаљ на трпези
Посни пребранац
Потребно је:
- 500 г крупног пасуља,
- 500 г црног лука,
- биљни зачин,
- алева паприка,
- бибер у зрну,
- 2 дл уља,
- со
Припрема:
Пребрати пасуљ, опрати га, натопити водом и оставити преко ноћи. Сутрадан ставити да се кува у сланој води, али пазити да се не раскува.На загрејаном уљу пржити, око 15 минута, црни лук исечен на танка ребарца. Умешати биљни зачин и алеву паприку.У науљену ђувеч тепсију реðати ред пасуља, ред лука и бибера. И тако док се не утроши сав материјал. Последњи ред треба да буде ред лука. По потреби мало досолити. Проптрести суд и тако уједначити масу.У загрејаној пећници пећи првих 20 минута на јакој ватри. Затим смањити ватру и лепо укрчкати. Пребранац служити уз салату од киселог или свежег купуса.
Ослић са поврћем
Потребно:
800г ослића
400г белог кромпира
400г парадајза очишћеног од љуске
1 чен белог лука
маслиново уље
дакле, бибер, першунов лист, шећер
мало кукурузног брашна
Припрема:
Рибу исећи на комаде, уваљати у кукурузно брашно и испећи на маслиновом уљу. У уље преостало од пржења рибе ставити ситно сецкани бели лук да се пропржи.
Потом додати бели кромпир исечен на кришке и све заједно пржити док кромпир не омекша. Парадајз ставити накратко у кипућу воду а затим одмах у хладну па ољуштити кожицу и парадајз исећи на коцкице па додати у омекшали кромпир.
Крчкати на лаганој ватри док се не укува течност коју испусти парадајз. Посолити и побиберити по укусу, додати мало сечког першуновог листа и кашичицу шећера. Скувано поврће преручити у ватросталну посуду па преко поређати испржену рибу и запећи 15-так минута у рерни.
Пита са вишњама
- 500 г кора
- 800 г вишања
- 600 г шечера
- 400 мл киселе воде
- 1 шоља уља
- 100 г гриза
Од пола килограма кора испадне неких 6 ролата. Значи по три коре за један ролат. У једну посуду умутимо киселу воду и уље. Прву кору намажемо том смесом па ставимо две кашике шећера преко целе коре. Тако радимо и са другом и трећом кором. На трећу кору на почетку коре ставимо вишње, 2 кашике шећера и 3 кашике гриза. Увијемо у ролат. Тако радимо и са осталим корама. Одозго попрскамо мешавином киселе воде и уља и мало шећера како би корица била хрскава. Ролате поређати у плех и пећи.