Ових пет српских јела СВАКА домаћица мора знати да спреми, и то БЕЗ РЕЦЕПТА!
Свака просечна Српкиња уме да скува макар једно од ових јела.
Српкиње су познате по својој гостопримљивости, савршеним кулинарским умећима, као и способностима да "од ништа направе нешто". Скоро свака жена од четрдесет и нешто година у пола дана и ноћи, без рецепта уме да спреми ова јела:
Домаћи хлеб
Шта је ту тешко? Ставите пола килограма белог брашна, кашичицу соли, прстохват шећера и мало квасца. Додате воду и све лагано умесите. Оставите да достоји сат - два, па онда радну површину поспете брашном, истресете тесто па лагано месите док се не створи мека и топла лоптица. Печете на 200 степени, двадесетак минута.
Тајна српске домаћице: Тесто се меси искључиво руком. Заборавите на кашике и варјаче.
Сарма
Кућа није дом док у њој не замирише домаћа сармица.
Двадесетак листова киселог купуса пакујете у мале сармице пуњене комбинацијом меса, лука, шаргарепе и пиринча. Све се то стави у дубоку шерпу и кува се са сланиницом на лаганој ватри (што дуже - то боље).
Тајна српске домаћице: У сарму увек иде комбинација млевеног меса (јунетина/свињетина са врло мало сувог меса), а у лонац са сармицама увек се кувају свињска димљена кожа или неколико парчића сланинице.
Домаћа кокошија супа
Густа и жута, пуна свежег поврћа и доста першуна... Ова супа је лек, а то је и научно доказано. Просечна Српкиња је спрема оног момента када њено дете кине, макар и случајно. Брзо се спрема и изузетно је хранљива.
У празан лонац ставите једну главицу црног лука исечену на четвртине и пустите да лук поцрни са сваке стране. Затим додате воду (готово до врха лонца), пилетину, шаргарепу, корен першуна и кувате пола сата. Затим додате тестенину и лист першуна и кувате још десетак минута... Зачините и сервирате.
Тајна српске домаћице: Црни лук не чисти до краја него остави љуске које су пуне витамина и супу боје у црвено. Пред сервирање извади љуске од лука да укућани не виде, јер неке ствари ипак морају да остану тајна.
Качамак
Доручак који се једе искључиво недељом. Спрема се једноставно. У кључалу воду дода се со и кукурузно брашно, умеша се у кашу а затим се дода и мало маслаца па се све лагано укува.
Служи се са домаћим кајмаком и сиром.
Тајна српске домаћице: Уз овај доручак ће обавезно да послужи и неколико кришкица домаћег сувог меса лагано загрејаног на тигању (чисто да кућа замирише).
Лења пита од јабука
Нема жене која не зна да спреми лењу питу од јабука. Изузетно мекан и ваздушаст колач који "мирише на километар". Савршена комбинација брашна, шећера, јаја, млека, јабука и цимета...
Тајна српске домаћице: Овај колач спрема искључиво кад киша пада и кад дођу први хладни дани. Кућа тада постаје омиљена станица њеним укућанима.