ПОТПУНИ УЖИТАК: Топла чоколада са црним вином је права посластица за зимске вечери!
Најукуснији топли напитак.
Како смо већ озбиљно загазили у јесен, посежемо и за разним "цомфорт" јелима и пићима. Свима нама прва падне на памет топла чоколада да бисмо се згрејали. Овај пут она има неочекивани састојак, а то је црно вино.
На овај начин спајају се два омиљена зимска пића, а оно што је најбоље можете да направити сами код куће и не морате трагати за идеалним напитком по кафићима.
Састојци за напитак:
- 1 1/2 млека - 1 црвено вино - 1/3 мрвице црне чоколаде - манчемлоу
Састојци за маршмелоу:
- 1 кашичица екстрата од вишње - 1/2 шоље мрвељене црне чоколаде - 1/4 шоље смеђег шећера - 1/4 кашичице хималајска соли - 1/8 штапића ваниле - 1 кашичица екстрата од ваниле - 1 шоља црвеног вина - 8 кашика воде - 2 пакета желатина
Припрема:
Помешајте воду заједно са желатином и оставите док се не растопи. Прекријте цели тигањ шећером. У малом тигању, растопите шећер заједно са мало црвеног вина на средњој ватри. У моменту када се смеса стврдне и почне да ври додајте желатин. Повећајте ватру и дозволите смеси да проври. Преместите смесу у чинију и измиксујте је штампним миксером. Додајте со, екстрате и штапич ваниле.
Сипајте смесу у већи плех и равномерно је размажите спатулом. Оставите их да се охладе 4 сата пре него их извадите. Врх ће бити прилично лепљив, зато га не окрећите већ га само исеците ножем.
Црну чоколаду отопите. Комаде манчмелоу набодите на штапић и умачите у чоколаду једним делом. Можете их накнадно декорисати кокосом или какаом. Оставите их тако да се охладе најмање 15 минута.
Да бисте припремили топли напитак у шерпици на средњој ватри угрејте млеко и растопите чоколаду. Мешајте констатнтно док се чоколада потпуно не отопи и сједини са млеком. Требало би да добијете гушћу смесу.
Затим додајте црвено вино све време држећи шерпицу на ватри. Смесу сипајте у чаше и послужите је гостима. Преко додајте комадиће манчемелоуа.
И уживајте! Пријатно!