Рецепт за шкембиће у сафту!
За сладокусце...
Састојци:
- шкембићи 1-1.2кг
- црно вино (вранац) 1 дцл
- црни лук(средње величине) 4 главице
- шаргарепа 2 ком
- зелен 2 ком
- парадајз (средње величине) 3ком
- бели лук 5-6 чена
- першун 1 веза
- црвена рога 2 ком
- млевена црвена слатка паприка 4 кафене кашикице
- туцана љута паприка 1 кафена кашикица или по укусу
- со по укусу
- мешавина бибера по укусу
- мајчина душица-свежи листови 2 кафене кашике
- лорбер 2 листа
Начин припреме
Шкембиће добро опрати под млазем хладне воде и ножем одстранити све што није лепе светле боје. Шкембиће потом оцедимо добро од воде,нарежемо на траке и замрзнемо, нај боље дан пре припреме. Шкембиће забрзнуте спустимо у кључалу воду коју смо предходно посолили и кувамо поклопљено око 2.5 сата - у зависности од старости .
Лук издинстамо на мало уља да се отопи па убацимо у блендер и направимо кашу. Парпику, шаргарепу, бели лук зелен, першун уситнимо што ситније у блендеру, сјединимо са луком долијемо око пола литре воде и вратимо на шпорет. Парадајз такође уситнимо у блендеру и додамо остатку поврће.Посолимо, побиберимо, додамо млевену слатку паприку и туцану љуту паприку па све заједно кувамо око два сата да добијемо леп сос. Када је поврће скувано и сједињено додамо мајчину душицу,ловор и шкембиће и додамо око две кутлаче софта воде у коме су се шкембићи кували остатак бацимо. Све залијемо са деци црног јачег вина (вранац) и кувамо још око 10 мин само да испари алкохолна арома.
Као прилог може се послужити тесто, барени кромпир, њоки.
Уколико вам се шкембићи мало више осете док су свежи јер можда месар није нај боље очистио мој савет вам је да поред замрзавања баците прву воду кувања негде на средини, значи након сат и наставите кувати у чистој посољеној води.