ЗАХТЕВНИ, АЛИ ВРЛО УКУСНИ: Ова три колачића су обавезна на свакој славској трпези!
Само за праве домаћице.
Због реченице "сама сам их правила", жене су спремне да се ухвате укоштац са најзахтевнијим рецептурама за најфиније, оне сићушне славске колачиће. Задивљени поглед гостију и запрепашћено лице свекрве у том тренутку вреди више од усвојеног закона у парламенту, објављеног рада у стручном часопису или од највише пословне позиције.
ОРАШЧИЋИ
Потребно је:
За тесто
200 г маслаца, 100 г шећера, 100 г млевених ораха, 250 г оштрог брашна ЗА ФИЛ 300 мл млека, 4 кашике густина, 2 кесице ванилин шећера, 100 г шећера, 50 г ораха, 50 г чоколаде, 180 г маслаца, 1 кашичица ораховаче, 1 лимун
Припрема:
Омекшали маслац и шећер мутите док смеса не постане пенаста. Додајте мало-помало брашно и орахе, па замесите тесто и оставите га пола сата у фрижидеру. На пијаци набавите металне калупе који имају облик половине љуске ораха, па сваки подмажите и поспите брашном. Пуните сваки калупчић тестом, али не сасвим до врха, а у средину теста прстом утисните удубљење. Калупе сложите у плех и пеците око 15 минута на 150 степени. Када се прохладе, пажљиво истресите из калупа. Од млека, густина, шећера, рендане чоколаде и ванилин шећера скувајте фил, као за пудинг. Док је фил врућ, умешајте орахе, а када се охлади, додајте умућени маслац, ораховачу и сок од лимуна. Филом спајајте испечене половине теста и правите орашчиће.
СЈАЈНЕ БОМБИЦЕ С КИКИРИКИ ПУТЕРОМ
Потребно је:
2 шољице кикирики путера, 125 г путера, 400 г шећера у праху, 100 г чоколадних пиринчаних пахуљица ЗА ГЛАЗУРУ 350 г квалитетне црне чоколаде, 100 г млечне чоколаде, 70 г путера
Припрема:
Обе врсте путера ставите у посуду за мућење и оставите да омекшају. Ако је потребно, ставите их на топлије место, али пазите да се не истопе. Додајте шећер у праху и мутите миксером да смеса постане пенаста. Убаците пиринчане пахуљице и лаганим мешањем сједините. Преручите смесу на послужавник, растањите је и оставите преко ноћи у фрижидеру. Сутрадан од ње одвајајте мање комаде, правите куглице и стављајте их на тацну обложену пек-папиром. Бомбице ставите на 15 минута у замрзивач, па почните да припремате глазуру. Обе врсте чоколаде и путер отапајте лагано на пари. Сваку куглицу набодите на чачкалицу и умачите кратко у глазуру. Стављајте бомбице на решетку да се оцеде, а кад се чоколада оцеди и стегне, сваку бомбицу ставите у папирну корпицу. Овим бомбицама није потребна никаква декорација јер су заиста лепе.
МЕДАЉОНИ СА БАДЕМОМ
Потребно је:
150 г шећера 3 кашике воде, 100 г млевених бадема, 100 г млевеног кекса, 50 г крупно сецканих пропечених бадема
ЗА КАФЕНИ ГАНАШ: 125 мл слатке павлаке, 1 кашичица јаке нес кафе, 125 г црне чоколаде
Припрема
Шећер истопите да добије златножуту боју, па прелијте водом и мешајте док се не истопи. Потом склоните с ватре, додајте млевене бадеме и кекс и мешајте док се све не уједначи. Од охлађене смесе правите медаљоне и сваком у средини направите удубљење за фил. Уваљајте сваки медаљон у крупно сецкане, пропечене бадеме, ређајте их на тацну и чувајте на хладном месту до славе јер се филују неколико сати пре послуживања. За ганаш изломите чоколаду на коцкице.
У шерпици загрејте павлаку до кључања, додајте кашичицу нес кафе и тиме прелијте чоколаду. Мешајте док се чоколада не истопи. Ову смесу можете да држите два дана у фрижидеру. Пре филовања ганаш мутите миксером, не дуже од три минута. Уз помоћ шприца испуните удубљења на медаљонима.