БЛИСТАВО ЛИЦЕ
НАМИРНИЦЕ ЗА МЛАДОЛИКОСТ И ЛЕПОТУ - Колаген спречава појаву бора и опуштање коже, ево У КОЈОЈ ХРАНИ СЕ НАЛАЗИ
Будући да колаген утиче на изглед коже, на тржишту постоји много суплемената који га садрже. Међутим, количину овог протеина у организму можете повећати одговарајућом исхраном, а не само суплементима. Храна која стимулише производњу колагена подразумева намирнице богате бројним нутријентима. У овом блог посту издвајам 10 најважнијих за овај процес.
Шта је колаген?
Колаген је протеин који наше тело природно производи сваког дана. Налази се у кожи, костима, тетивама, мишићима, зубима и ноктима.
Смештен између епидерма и мишића, има улогу држача коже и утиче на њено стање. Простор између колагенских влакана испуњен је еластином који помаже природном истезању коже. Међутим, већ након 25. године тело смањује производњу овог протеина што узрокује појаву бора и опуштање коже. Једини начин да се овај процес успори јесте повећање производње колагена и јачање постојећих колагенских влакана.
Како тело производи колаген?
Да би створило колаген, тело синтетише разне нутријенте из хране коју једемо, укључујући аминокиселине (из намирница богатих протеинима), витамин Ц, цинк, бакар, сумпор и омега 3 масне киселине. Да бисте подмладили кожу практикујте балансирану исхрану богату храњивим састојцима потребним за стварање колагена, уместо да само конзумирате колаген у праху или капсулама.
Намирнице које подстичу производњу колагена
Бујон од костију
Бујон од костију богат је протеинима. Наше тело разграђује све изворе протеина на аминокиселине, а затим их користи за различите функције, укључујући изградњу колагена. Кувањем састојака од којих се састоји бујон, храњиве материје се отпуштају у воду у облику који човеково тело може лако да апсорбује. Рецепт за бујон од говеђих костију потражите овде.
Морски плодови
Морски плодови су још један богат извор протеина, као и омега 3 масних киселина, те цинка који додатно подржавају производњу колагена. Многе врсте морских плодова такође су одличан извор витамина Д, који јача имунолошки систем, те утиче на здравље костију и коже. Кожа рибе нарочито је богата колагеном, а такође има и највећу концентрацију омега 3 масних киселина.
Јаја
Јаја су још један фантастичан извор протеина и колагена. Такође садрже витамине А, Б и Е, те омега 3 масне киселине. Приликом куповине, да бисте се уверили да ли су јаја здрава, потребно је да знате одакле она потичу. Уверите се да знате свог фармера, те одакле долази храна, и како се производи. Уколико набављате јаја из супермаркета, имајте на уму да су та јаја највероватније производ фабричке пољопривреде. У том случају бирајте јаја од кокошака које су слободно гајење. Она садрже дупло више омега 3 масних киселина него јаја добијена од кокошака које су гајене у кавезима и кокошињцима за масовну производњу јаја.
Цитруси
Цитрусе садрже високу количину витамина Ц, који игра кључну улогу у производњи колагена. Такође је моћан антиоксиданс који умањује штетну активност слободних радикала, штитећи кожу од оштећења и одржавајући је здравом и блиставом.
Бобичасто воће
Бобичасто воће је богато витамином Ц, који помаже у производњи колагена. Такође садржи и разне моћне антиоксидансе који штите кожу и колаген од оштећења изазваних слободним радикалима.
Органска пилетина
Пилетина је богат извор протеина, које тело може користити за стварање колагена. Приликом куповине бирајте пилетину органског порекла. Куповином сертификованог органског меса можете бити сигурни да оно не садржи ГМО, пестициде, хербициде, хормоне и антибиотике које животиње могу да складиште у масном ткиву.
Тамнозелено лиснато поврће
Тамнозелено лиснато поврће, попут кеља, спанаћа и блитве, богат је извор витамина Ц. Ове поврће садржи још један важан хранљиви састојак хлорофил (који им даје зелену боју) који подржава производњу колагена. Једна студија открила је да је хлорофил повећао производњу колагена и ублажио видљивост бора, те повећао еластичност коже лица код добровољаца старијих од 45 година, за само 90 дана.
Тамнозеленило лиснато поврће које садржи сумпор, попут кеља и руколе, посебно је корисно у производњи колагена, јер сумпор игра кључну улогу у синтези овог протеина.
Орашасти плодови
Орашасти плодови попут ораха, бадема и индијских ораха представљају биљне изворе протеина, који осим протеина садрже бакар, цинк, те витамин Е, који такође утичу на производњу колагена.
Семенке
Чиа семе, ланено семе и семе конопље представљају одличан извор омега 3 масних киселина, које подржавају здраву кожу и производњу колагена.
Паприка
Паприка садржи много витамина Ц. Чак три пута више од наранџе. Такође богата је ликопеном, антиоксидансом који, када се редовно конзумира, пружа одређену заштиту од оштећења слободних радикала (и разградње колагена) изазваних сунчевим УВ зрацима.
Србија Данас/Totallywellness/Татјана Поповић/Пренела: Т. О.