ПУНЕ СУ КОЛАГЕНА: Ове намирнице су одличне за КОЖУ, правилна КОНЗУМАЦИЈА позитивно утиче на изглед
Поред разних третмана, битно је да водите рачуна и о исхрани...
Поступно се с процесом старења успорава процес надомешћивања колагена у телу, па он с годинама постаје све израженији. Недостатак колагена може се надокнадити правилним одабиром хране, а ових 12 намирница утиче на његову производњу.
Колаген игра важну улогу у блиставој кожи, сјајној коси и јаким ноктима. Људски организам има способност сталне синтезе колагена који је потребан због раста и замене истрошених ткива, као и за зацељивање и обнову оштећеног и повређеног ткива. Међутим, с временом се поступно смањује капацитет његове обнове ради процеса старења, трајних преоптерећења организма или аутоимуних болести. У младости се губитак колагена брзо надомешћује, али са годинама постаје све израженији, те се рачуна да након 25. године живота тело просечно губи 1,5 посто колагена годишње. Но, недостатак колагена можете надокнадити и правилном конзумацијом хране богате минералима и витаминима.
НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИВА: Додајте ово у ЗЕЛЕНИ ЧАЈ и он постаје НАЈЗДРАВИЈИ НАПИТАК, појачава му се дејство
ДОКТОР УПОЗОРАВА: Не смете ПОВОДИТИ више од 10 МИНУТА на WC ШОЉИ, у супротном ће УСЛЕДИТИ озбиљне ПОСЛЕДИЦЕ
1. Немасни протеини
Колаген је најзаступљенија врста беланчевина у телу, првенствено задужена за јаку и здраву кожу, косу и нокте, а како би осигурало да га увек има довољно, тело протеине из хране као делове за његову производњу. "Протеин који једемо разграђује се у аминокиселине током пробаве, које се затим поновно скупљају у колаген" – истиче Либи Милс, нутриционистица и портпарол америчке Академије прехране и дијететике. Стога, напуни свој тањир храном богатом протеинима с мало масти, као што су пилећа прса или ћуретина.
2. Грашак
Сићушни, али моћни - то је опис зеленог грашка. Само једна шољица грашка садржи готово осам грама протеина. Ако га не волите јести самог, можете га убацити у салату, додати у супу или помешати са свежим зачинским биљем како би направили песто, којим можете прелити тестенину.
3. Киноа
Баш попут грашка, само једна шољица овог зрна има више од осам грама протеина који подупиру колаген, а уједно је богата и цинком. Реч је о минералу који помаже при трансформацији аминокиселина у колаген.
4. Паприка бабура
Антиоксидативна својства витамина Ц чине га есенцијалном компонентом производње колагена, а паприке – посебно црвене – одличан су извор витамина Ц. Колаген помаже у одржавању хидратације и еластичности коже што може помоћи у борби против знакова старења као што су фине линије или боре.
5. Шаргарепа
Шаргарепа је осим колагена сјајан извор и витамина А. Стручњаци препоручују да је једете самостално у салати или помешану са сланутком (који је још један добар извор протеина).
6. Јунетина
"Куповина меса које има оштрије резове, као што је јунетина, додаће мало више природног колагена вашој исхрани" – открива нутрициониста Мариса Мур.
7. Остриге
Било да су свеже или конзервиране, остриге су богате бакром који је још један минерал који суделује у производњи колагена. "Временом, можда нећемо производити колаген једнако добро или у великим количинама, или ће се он распадати брже него пре – стога је важно јеси храну која помаже у његовој производњи и може помоћи у смањењу те деградације", додаје Милс.
8. Лиснато поврће
Тамно лиснато поврће, укључујући спанаћ, кељ и блитву, садржи витамине А и Ц, као и цинк, који такође помажу у производњи колагена.
9. Чиа семенке
Чиа семенке, иако су сићушне, имају пуно протеина. Користите их као прелив за јогурт или направи здрави десерт, па их припремите као пудинг или парфе. А због свих својих благотворних дејстава, сматрају их суперхраном.
10. Марелица
Ово слатко наранџасто воће богато је витамином А који је градивни блок колагена, па стога уживајте у сировим или сушеним марелицама.
11. Сланутак
Ова махунарка садржи многе компоненте које подржавају производњу колагена – као што су протеини, витамини Ц и А, цинк и тиамин. "Тиамин, односно Б1 је витамин који је врло важан за производњу колагена, јер помаже у разградњи протеина" – напомиње Милс.
12. Кости у супи
Кости и хрскавице животиња попут кокоше или краве су златни рудник протеина и природног колагена стога их повремено додајте у домаћу супу.