ТРАДИЦИОНАЛНО се једу на БОГОЈАВЉЕЊЕ, а служе се у част ИСУСА ХРИСТА - Најбоље БОГОЈАВЉАНСКЕ ПИХТИЈЕ (Рецепт)
Сви их воле!
Богојављенске пихтије традиционално се припремају за Богојављенску ноћ.
У нашем народу постоји изрека да се за Богојављенску ноћ помишља жеља и једу богојављенске пихтије. Богојављенске пихтије припремамо на Крстовдан, када се иначе пости, једемо их на Богојављење у част крштења Исуса Христа.
Оне су незаобилазне и на слави Свети Јован. У народу су познате и као питије.
За пихтије нам је потребно:
- 3 суве и 3 свеже свињске ножице
- 2 пара свињских ушију
- 3 свњска репа
- једна свињска коленица
- 1 телећа нога
- бибер у зрну
- со
- 4 главице белог лука
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/screenshot_from_2021-11-30_16-10-14.jpg?itok=tQcbfa3T)
ЗДРАВА ЗАПРШКА, БЕЗ БРАШНА: Ова намирница ће ЗГУСНУТИ јело за пар секунди, веома је лековита и ЈЕФТИНА
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/01/02/shutterstock_1390237604.jpg?itok=5pyuyxkD)
ВОДА СЕ НЕ ПИЈЕ ОВАКО! Ево КАКО да се ПРАВИЛНО хидрирате, тако да се заиста осећате БОЉЕ, постоји правило
Припрема:
Све састојке лепо очистите и ставите их у повећи лонац. Зачините их по укусу и налијте око 1л воде. Шпорет укључите на тиху ватру и све састојке кувајте до 5 сати (зависи од тога колико вам је месо старо). Током кувања обавезно, с времена на време, сакупљајте масноћу и пену која се накупи на површини.
Да су пихтије куване знаћете тако што ћете видети да месо само отпада са костију (подигните један комад, па ако вам месо само склизне, пихтије су готове), а течност постаје лепљива. Тада скините лонац са ватре и оставите са стране да се прохлади. Ако се маст и даље скупља на површини, скините је.
Прохлађену смесу, затим, процедите кроз густо сито, а месо и кости оставите са стране и искицкајте на жељене комаде. Искицкано месо, затим, распоредите у дубље тањире, преко насецкајте бели лук и у сваки тањир налијте процеђену течност. Тако припремљене пихтије оставите на треасу или у фрижидер да се хладе преко ноћи.
Приликом сервирања поспите их љутом алевом паприком.