ПРАЊЕ НИЈЕ ДОВОЉНО! Четири начина за уклањање ПЕСТИЦИДА са воћа и поврћа која ће вам САЧУВАТИ ЗДРАВЉЕ
Правилно прање намирница је од изузетне важности.
Хтели ми то или не, огромна количина пестицида и хербицида користи се на пољима где се узгаја наше омиљено воће и поврће. С тим у вези, неминовно је и да све што биљка апсорбује преко корена и листа, на крају заврши и у нашем телу.
Одређене регулативе и закони контролишу употребу одређених средстава за уништавање корова и/или буба, и на тај начин чувају здравље људи, али постоји још нешто, што ми сами можемо применити (или почети да примењујемо) увек када припремамо воће и поврће за јело.
Ради се о чишћењу и, својеврсној деконтаминацији онога што једемо. Дакле - како очистити воће и поврће од пестицида?
Најбољи чистач воћа и поврћа:
1. Сода бикарбона за чишћење од пестицида: Универзални чистач
Сода бикарбона најчешћа у сврхе чишћења. Користи се за деконтаминацију воћа и поврћа, за уклањање прљавштине и наслага у кући, на одећи, па чак и на телу. Содом се одлично чисти цитрусно воће, јер уклања восак и масноће које се налазе на површини коре.
Соду често можемо мешати са супстанцама различитих пХ вредности, али ево најлакшег коктела за чишћење са содом.
У посуду сипајте четири шоље воде, једну четвртину шоље соде бикарбоне и потопите намирнице. Оставите 10 до 15 минута да делује. Важно је да након третмана, добро оперете/исперете воће и поврће у хладној води.
Због чега је сода бикарбона толико “моћна”?
Сода је по хемијском саставу со која се раствара у води, чинећи је благо алкализованом, и дајући јој способност да неутралише киселине и учини пестициде врло нестабилним.
Да ли прање воћа содом бикарбоном може да буде штетно? Коришћена уоквиру препоручених доза, сода бикарбона неће имати никакве негативне ефекте ни на људски организам (људи је пију и због “горушице”), а неће ни смањити нутритивни потенцијал воћа и поврћа.
2. Чишћење воћа и поврћа помоћу сирћета: чистач за салате и зељасто поврће
Стручњаци тврде да се највише пестицида задржава на зеленој салати. Ово поврће се више пута третира, а има велику површину на којој пестициди могу лако и дуго да се задрже. Пола килограма зелене салате има неупоредиво већу повшину од пола килограма парадајза, на пример. Али и она се лако може очистити од хемикалија.
Најбољи начин да оперете зелениш (салата, блитва, спанаћ…) је да помешате две шоље воде са пола шоље сирћета. Осим купке, практично је направити и спреј/прскалицу са сирћетном киселином.
Зашто сирће?
Према неким наводима, мешавина сирћета и воде поред пестицида уништава 98 одсто бактерија са воћа и поврћа. Фунгициди који садрже Цу или Зн користе се против пламењаче на поврћу (парадајз) и воћу (грожђе). У овом случају би прање требало да буде ефикасно, а посебно се препоручује прање са додатком сирћетне или лимунске киселине.
3. Лимунов сок (и лимунтус) за уклањање пестицида
Лимунска киселина за чишћење је одличан избор, ако желите избећи кемикалије које се налазе у другим хемијским средствима за чишћење, а да притом и простор лепо замирише.
Јесте ли знали да је лимунска киселина нормалан састојак људске крви и урина?. Користи се за производњи шумећих таблета и витаминских напитака. Дакле – потпуно безбедна “намирница”.
У чему је штос са лимунском киселином?
Лимунска киселина и уље лимунове коре имају антибактеријска и антисептичка дејства. Због оваквог деловања, лимун је одличан за тврдокорних наслага као што су (биљна) гареж, буђ, остаци пестицида и хербицида, и сл. Ако се остави да делује довољно дуго, лимунска киселина може растворити чак и рђу.
4. Неутралисање пестицида зеолитом
Зеолит је нешкодљив, (доказано хемијским и токсиколошким анализама), а има бројна благотворна дејства. Испирање воћа и поврћа зеолитом се баш због тих благотворних дејстава и саветује.
Како направити раствор за чишћење са зеолитом?
Додајте пуну кашику зеолита, у пет литара воде и промешајте. Потопите воће и поврће и оставите да одстоји око пола сата, повремено мешајући воду док су намирнице још унутра.
Да ли је ефикасније прати воће и поврће топлом или хладном водом?
Истраживања су показала да је ефикасније прање топлом него хладном водом. Такође, сви додаци поменутих детерџента значајно смањују количину пестицида, али је системске пестициде, тј. оне који се крећу кроз месо биљке теже уклањају од оних који делују на површини.
Да ли се кувањем убијају пестициди
Утицај термичке обраде воћа и поврћа на количину остатака пестицида био је предмет бројних истраживања.
Утврђено је да ефикасност прања воћа и поврћа зависи од различитих фактора као што су:
- Врста пестицида
- Њихова растворљивост у води
- Температура воде у којој се пере воће и поврће
- Врста и количина додатака (детерџената о којима смо писали), као и
- Врста воћа и поврћа
Топла, односно врућа вода и прокључавање значајно смањује стабилност највећег броја пестицида у кори и, најбитније, месу намирнице.
Питање јабука: Да ли јабуке морамо ипак љуштити?
Уклањање пестицида из јабука је било предмет опсежне студије у којој су испитани ефекти складиштења, прања, љуштења, кувања, одстрањивања семене ложе и прављења сока на остатке пестицида. Само уклањање семена код намирница као што су, нпр јабуке или тиквице, није значајно утицали на смањење количине пестицида. Складиштење значајно смањује пестициде, али искључиве услед деградације намирнице.
Кување се показало као један од најделотворнијих начина за смањивање резистентних хемикалија из хране. Највећи ефекат на уклањање свих присутних пестицида имало је уклањање коре (љуштење) и цеђење сока.
Научници упозоравају да и мале дозе пестицида у воћу и поврћу, у редновној исхрани одраслих и деце, могу довести озбиљних нарушавања имунолошког система. А без хемикалија које штите воће и поврће од пропадања, инсеката и болести готово и да се не може узгојити ништа.
Једино што нам преостаје јесте да будемо одговорни! Купујмо од проверених произвођача, и на локалним пијацама. На овај начин, утолико ћемо смањити разноврсност пестицида са којима се боримо, а ако их је мање – лакше ћемо их уклонити са наше хране. Предлози за чишћење воћа и поврћа од пестицида биће вам добар савезник у очувању здравља.