КУВАРИ ОТКРИЛИ МОЋАН ТРИК! Како да пржите црни лук, а да се кућа не усмрди - Кључ лежи у једном састојку
Овакав начин припреме црног лука помоћи ће вам да неутралишете његов смрад
Црни лук, празлук, бели лук део су готово свих јела. Лук даје посебан укус и арому јелима, док се може да се обради на разне начине.
Припрема јела која у себи садрже лук није баш омиљена, због мириса који се ослобађа из њега. Приликом динстања доминираће мирис лука, који ће се увући у целу кућу, косу и гардеробу.
Главни кривац непријатних мириса је ослобађање сумпора из лука, до којег долази приликом термичке обраде. Ипак, постоји начин помоћу којег се непријатан мирис може избећи.
Главни савезник у борби против јаког мириса лука јесте сода бикарбона.
Наком сецкања црног лука, потребно је спустити га у тигањ са загрејаним уљем и једног кафеном кашичицом соде бикарбоне. Уколико се ради о већој колични лука, више од пола кг, потребно је додати супену кашику соде. Лук династати као и иначе.
Још једна добра ствар јесте што ће се лук згуснути, те ће бити лакши за варење. Такође, могуће је избећи употребу запршке, јер ће сода бикарбона лепо згуснути лук и постићи исти ефекат као запршка.
Овај трик такође користе и професионални кувари.