Вечерас га припремите, пеците у НЕДЕЉУ: Ево како да направите МАРИНАДУ за најукусније и сочно МЕСО
Неколико рецепата!
Маринаде су мешавина неке врсте масноће и киселине уз додатак зачина, с циљем да делимично омекшају месо и зачине га. Месо се зато ставља у маринаду најкасније три сата пре него ће ићи на роштиљ. Можемо га држати и дуже, али у том случају избегавајте да додате у маринаду већу количину соли, јер со има тенденцију извлачења влаге из меса. То би код печења могло да резултира сувим и ‘дрвенастим’ месом.
Ако користите бели и црни лук, бели лук уситните, а лук посолите и оставите да одстоји. У маринаду додајте само сок од лука или и њега јако добро уситните, готово до каше. У оба случаја можете да се одлучите за прах. Једино је важно да вам на месу не остану комади лука или белог лука, јер би то могло довести до њиховог загоревања и горчине меса.
Основна маринада
Састојци:
100 мл сунцокретовог уља, 100 мл јабуковог сирћета, ½ кашичице соли, свеже крупно млевени бибер, 3-4 чена белог лука
Уситњени бели лук ставите у посуду, додајте со и бибер, па уз кашику уља и сирћета добро измешајте. Кад добијете емулзију додајте и преосталу количину уља и сирћета, па тиме добро протрљајте месо са свих страна. Погодна је за све врсте меса, као и за рибу.
У ову варијанту можете додавати разне врсте зачина по свом укусу и тако добити неколико врсти различитих маринада.
Ово УЉЕ никако НЕ СМЕШ користити ЗА ПРЖЕЊЕ: Постоји подела, ова нису намењена за термичку обраду
УРОЛОГ УПОЗОРАВА: Обратите пажњу, ако приметите ОВЕ СИМПТОМЕ одмах потражите помоћ!
BBQ маринада
Већ позната маринада за месо, посебно свињетину.
Потребно вам је: 1 шољица кечапа, 2 кашичице шећера, ½ шољице воде, ¼ шољице сирћета, 1 кашичица соли, 1 кашичица белог лука у праху, 1 кашика сенфа, 1 кашичица црвене паприка
Све састојке ставите у посуду и загрејте на лаганој ватри. Пустите да прокува, смањите ватру и пустите да се маринада полако кува један сат. Оставите да се охлади на собној температури па је пребаците у стаклену посуду с поклопцем. Чувајте у фрижидеру. Бела маринада
Ова маринада се користи након печења меса. Месо зачините жељеним зачинима, а након печења прелијте овом укусном маринадом. Потребно вам је: 4 кашика мајонеза, 2 кашике сирћета, 1 кашика лимуновог сока, 1 кашика рена, 1 кашичица сенфа, 1 кашичица кајенског бибера
Све састојке ставите у посуду и промешајте жицом за мућење. Прелијте преко печеног меса.
Маринада од тамног пива
200 мл кечапа, 100 мл јабуковог сирћета, 330 мл тамног пива, 100 г смеђег шећера, 1 кашичица соли, 1 кашичица млевеног бибера, 1 кашика белог лука у праху ½ жличице млевеног чилија
Као и код основног рецепта за BBQ сос, и ове састојке треба прокувати. Све састојке ставите у посуду за кување и уз константно мешање кувајте на умереној ватри. Након 30-40 минута, када постигнете жељену густину, склоните с ватре и пустите да се охлади у потпуности. Охлађени сос пребаците у посуду с поклопцем и чувајте у фрижидру.
Слатко љута маринада
Потребно вам је: 100 г смеђег шећера, 1 кашика соли, 1 кашика чилија у праху, 1 кашика белог лука у праху, 1 кашика кајенског бибера, 1 кашика млевеног пимента, 200 мл уља
Све састојке помешајте и чувајте у затвореној посуди.
Пикантна маринада
Ова маринада је за особе чије непце подноси јаке зачине.
Потребно вам је: 1 кашика чилија у праху, 1 кашика смеђег шећера, ½ кашике соли, ½ кашике бибера, ½ кашике белог лука у праху, 1 кашика црвене паприке, ½ кашике кајенског бибера, 200 мл сунцокретовог уља, 2 кашике сенфа
Све састојке ставите у посуду и промешајте. Маринадом премажите месо или поврће и оставите преко ноћи у фрижидеру.
Маринада с јогуртом
Састојци: 200 мл јогурта, 2 кашике сунцокретовог уља, корица и сок једне поморанџе, мањи лук и 2 чена белог лука, коријандер и ½ кашичице цимета, кашичица свеже ренданог ђумбира, ½ жличице соли, млевени бибер
Волите ли источњачке укусе ово је маринада по вашем укусу. У посуди уситните суве састојке уз додатак уља, па све помешајте с јогуртом и соком и корицом поморанџе.
Тексашка маринада
Састојци: 200 мл пасираног парадајза, 3 кашике сунцокретовог уља, чили или нека љута папричица, 2-3 чена уситњеног белог лука, чили сос
Не заборавите, сирову маринаду, након што сте извадили месо, не смете да користите на другим јелима, а да је пре тога не скувате, јер би у себи могла да садржи микробе који су у њу прешли са сировог меса које је у њој стајало. Слаже се са свињетином, јунетином, пилетином.
Премази за месо
Ако вам је остало маринаде, додајте јој течности, у виду бујона, вина, пива или мало воде и послужиће као премаз којим можете додатно зачинити, али и влажити месо на роштиљу за време печења или задњих 5-15 минута, зависно од састојака и врсте меса.
Основни премаз
Састојци:
2 кашике сунцокретовог уља, јабуково сирће, 200 мл бујона или воде, 2-3 чена белог лука, зачинско биље по жељи, ½ кашичице соли, бибер
И ту се можете поиграти варијацијама, па уместо сунцокретовог, додати маслиново уље, винско сирће или сок и корицу лимуна, а месо премазивати све време печења, код сваког окретања.
Премаз је погодан за све врсте меса.
Премаз за јунетину
Састојци:
100 мл говеђег бујона или воде, 100 мл пива, 1 кашика сенфа, ½ кашичице соли, бибер, паприка, чили прах или кајенски бибер, 2-3 чена белог уситњеног белог лука, коријандер прах или лист, ворчестер или табаско сос
Све састојке помешајте, кратко прокувајте и проверите густину.
Тексашки – Цајун премаз
Састојци:
200 мл пасираног парадајза, 1 кашика смеђег шећера, 200 мл винског сирћета, ворчестер сос, 1 кашика сунцокретовог уља, ½ кашичице соли, бибер, зачини, 100 мл светлог пива
Парадајз кратко пропржите на угрејаном уљу, додајте шећер, сирће и остале зачине (ким, коријандер, кајенски бибер или млевену паприку), на крају и пиво, па кратко прокувајте да се умак средње згусне. Комбинујте уз свињетину, а најбоље се слаже са свињским ребарцима. Месо премазујте последњих 15 минута, до највише пола сата код већих комада меса, да вам шећер који премаз садржи, не загори.
Осим за премазивање, охлађен можете користити и као умак, па већ печено месо преливати или га умакати.
Слатко-љути премаз
Састојци:
100 мл балзамико сирћета, 3-4 кашике меда, чили сос, ½ кашичице соли, свеже крупно млевени бибер
Ставите мед и балзамико у посуду и врло кратко прокувајте да се мед отопи. Зачините према укусу.
Код овог премаза водите рачуна о томе да га користите кад је месо већ печено. Премазано оставите кратко време у сигурном делу роштиља (топло место које није директно изнад извора топлине) да се умак упије. Оставите умак за додатно преливање или умакање. Погодан је за пилетину и свињетину.