Наше прабаке су имале НАЈЗДРАВИЈЕ ПОВРЋЕ и цвеће у ОКТОБРУ због овог БАШТЕНСКОГ трика - Стар преко 100 година, али проверено делује
Осим прикупљања плодова рада, ту је и припрема за наредну сезону, али време сетве и садње разног лековитог и зачинског биља, али и цвећа.
Септембар доноси низ послова баштованима. Осим прикупљања плодова рада, ту је и припрема за наредну сезону, али време сетве и садње разног лековитог и зачинског биља, али и цвећа.
Да би биљке што здравије кренуле у раст, стари вртлари су користили биљне купке. Веровало се да све крупније и тврђе семенке треба омекшати како би боље клијале и имале лепше цветове или укусније плодове, пише Андреа Керн у књизи „Вртларски трикови из давнина“, преноси agroklub.rs.
Семе луковице омекшано у раствору воде и балеге, грашак, пасуљ и ротквице у изворској води, артичоке у раствору воде и шећера или меда. Ако је семе старо, оно ће се оживети потапањем у филтрирану воду од квасног хлеба, чији микроорганизми подстичу клијање тако што одвајају оболеле делове клице од семенске омотаче, а истовремено га хране и штите од гљивица у тло.
Према записима, још пре 2000 година римски баштовани су купали семе краставаца, бундеве, лубенице и других биљака из породице Цуцурбитацеае у сурутки или млеку.
Махунарке као што су грашак, пасуљ, сочиво, пасуљ и слично најбоље је потопити у чај од камилице најмање сат времена пре сетве. У једној шољи је потребно прокувати две кашичице сувог цвета и оставити да одстоји 10 до 12 сати.
Валеријана стимулише раст корена и „греје“, говорили су стари. Лук, празилук, парадајз, паприка, перуанске јагоде и летње цвеће воле ову биљну купку. Вишесатно купање у екстракту цветова валеријане помоћи ће врстама осетљивим на хладноћу као што су краставци и тиквице да никну чак и по неповољним временским условима.
Различите врсте гљива могу уништити младе биљке, исећи им стабљике или разградити корење. Хрен или бели лук ће вас заштитити од болести „црне ноге“ или одумирања биљака. По рецепту из књиге, по 100 до 150 г сваке врсте исећи на што ситније и залити кашу млаком прокуваном водом или кишницом. После сат-два процедите. Ова купка је добра за парадајз, краставце и циније, невене и лисичарке. Будите опрезни, махунарке и семе купуса не воле ову купку.
Чај од раставића ће такође ојачати биљке. Богат је силицијумском киселином, јача биљку, која постаје отпорнија на гљивице. Посебно се препоручује потапање кртола кромпира у њега.
Монахиње из бенедиктинског самостана у Фулди у Немачкој направиле су биљни чај по енглеском рецепту који садржи цветове валеријане, хајдучке траве, маслачка, гавеза, камилице и храстове коре. Звали су га хумофикс. Истраживања су показала да хајдучка трава и камилица спречавају развој бактерија и гљивица, а остали састојци подстичу развој корисних микроорганизама, чине омотач семена пропусним, подстичу раст корена и помажу у отпорности садница, преноси Еспресо.
Овај раствор посебно воле кељ и рен, чије семе треба оставити у њему 15 минута. Ротквице држати 30 минута, црни лук, парадајз, зелену салату, цвеклу, першун, бибер, блитву, празилук, ендивију, коморач, копар и радич 60 минута, а шаргарепу и целер 90 минута.
Након што одлеже у кади одређено време, уклоните семенке које испливају на површину јер су оштећене и лоше. Након тога мокро семе раширите на кухињски или папирни пешкир да се осуши и посејте истог дана јер је већ почело клијање.