ПРАВИЛНО ЗАМРЗАВАЊЕ ПОВРЋА - Овако ћете исправно одложити залихе за зиму, задржаће СВЕЖИНУ И арому
Најпрактичније је паковати га у мање врећице!
Замрзавање се сматра најприкладнијим начином да се "продужи живот" свежим сезонским плодовима, јер се на ниским температурама ефикасно успорава природни процес кварења хране Воће и поврће садрже много воде па су осетљиви на замрзавање, али ако се придржавате одређених правила, у намирницама можете сачувати више хранљивих материја него било којом другом методом конзервирања, пише Ивана Водогажец.
• Препоручује се замрзавање, односно чување на -18 °Ц, јер се на тој температури онемогућавају активност и размножавање микроорганизама, а намирнице задржавају хранљиве материје, боју и укус.
• На -18 °Ц у замрзивачу поврће у просеку може да се чува 8–12 месеци, а воће 6‒10 месеци.
• Бирајте што квалитетније и свежије воће и поврће које долази директно из баште или воћњака. Пре замрзавања добро га оперите, очистите и уклоните сва оштећења.
• Пре стављања у замрзивач намирнице већ треба да буду охлађене, а након одмрзавања употребите их што пре.
• Најпрактичније је намирнице паковати у пластичне врећице и посуде са поклопцем.
• Нека у паковању остане што је мање могуће ваздуха – истисните га из врећица, јер ћете тако спречити губитак укуса и исушивање намирница.
• На паковањима означите врсту производа и датум замрзавања како бисте се лакше сналазили и пазили на трајност намирница.
• Замрзнуто воће и поврће не треба одлеђивати него се може одмах припремати, па је најпрактичније паковати га у мањим, једнократним количинама, довољним за један оброк.
Ове ТРИ СТВАРИ избегавајте да уносите у организам ПРЕ СПАВАЊА: Лоше утичу на сан, иако бисте за једну то тешко рекли...
НИЈЕ САМО МИЉАНА ЗАВРШИЛА НА ЛЕЧЕЊУ - Позната певачица ХОСПИТАЛИЗОВАНА након операције смањења желуца
Како замрзнути поврће и зачинско биље:
Готово све врсте поврћа које могу да се замрзну најбоље је пре тога бланширати како би се што више очувао квалитет. Ако поврће накратко прокувате у кипућој води или на пари, знатно се смањује количина микроорганизама и деловање ензима који узрокују промену текстуре, боје и укуса.
- Бланширање се препоруцује за коренасто поврће (нпр. шаргарепа, цвекла), грашак, махуарке, карфиол, броколи, спанаћ, блитва, кељ, тиквица, бундева, паприка, кукуруз, патлиџан...
- Тврдо поврће (нпр. шаргарепа, целер, першун) бланшира се око 4 минута, а мекше (нпр. махунарке, бундева, тиквица) од 1 до 3 минута.
- Након бланширања, поврће треба брзо охладити, најбоље под млазом воде, или га убацити у лонац са хладном водом. Након тога га оцедите и осушите, а потом запакујте.
- Кад одмрзнете поврће, не заборавите да је вец бланширано, па га не треба дуго кувати.
- За замрзавање није погодно поврце са врло високим уделом воде зелена салата, радич, ротквица, краставац, парадајз (боље решење је скувати сок од парадајза и замрзнути
га у пластичним бочицама, за припрему чорбица и сосова). - Не препоручује се замрзавање кромпира, а ни печурака.
Свеже зачинско биље (нпр. першун, целер, босиљак) може да се замрзне. Очистите га, оперите, оцедите, исецкајте и ставите у кесе за замрзавање.