ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Златни кулинарски трикови за сочан и укусан роштиљ
Многе домаћице неће да признају да током припреме печеног меса, неке ствари могу да да униште његов савршен укус
Било да сте на отвореном са пријатељима или породицом уз роштиљ или сте код куће у својој кухињи, припрема меса треба да буде релативно једноставна, зар не?
Ево правила за припрему савршеног комада меса
Правило чувања меса
Када купите леп комад меса идеално би било да га припремите најкасније следећи дан. Али, будући да то није увек могуће шницлу би требало да држите у најхладнијем делу замрзивача те се претходно потрудите да је добро затворен у кесици (тако да онемогућите улазак ваздуха). Када се одлучите на припрему полако га дан-два одмрзавајте у фрижидеру.
Две НАЈБОЉЕ МАРИНАДЕ ЗА МЕСО: Када ПРЕНОЋИ у овој смеси биће веома сочно и укусно, ПРИПРЕМИТЕ ВЕЧЕРАС
Вечерас га припремите, пеците у НЕДЕЉУ: Ево како да направите МАРИНАДУ за најукусније и сочно МЕСО
Немојте нагло мењати температуру
Стављањем хладног комада на роштиљ добићете комад меса који је извана прекуван док је изнутра напола сиров. Уместо тога, извадите комад из фрижидера 30-60 минута пре саме припреме. Извадите га из паковања и причекајте да постигне собну температуру.
Довољно зачините комад меса
Ако сте купили савршен комад меса не морате да се превише трудите– морате се једино побринути да га зачините с довољно соли која је кључна за фину слану корицу.
Правило гласи да на 450 грама меса ставите 3/4 кашике соли коју је потребно нанети с обе стране. Наравно, ако пазите на унос соли ово правило можете прилагодити према својим потребама.
Зачините комад меса у право време
Води се полемика о томе када је право време за стављање зачина. Већина се слаже да је најбоље посолити комад претходне вечери, те га оставите непокривеног, а ако немате толико времена посолите га барем 40 минута пре припреме (ако немате ни толико времена посолите га нешто пре печења). Иако со извлачи влагу из меса уз довољно времена она ће се поновно вратити у облику слане воде, која ће смекшати месо.
Причекајте да роштиљ дотигне праву температуру
На који год начин да припремате комад меса водите рачуна да температура буде врло висока, јер без ње неће да постигне праву сувоћу. У тренутку када на тигањ ставите комад, температура ће пасти – то је разлог због којег једна страна меса увек изгледа некако печеније.
Немојте стално да померате месо
Једном када ставите комад меса на тигањ, немојте да га дирате! Када је прва страна печена једном га окрените и причекајте да се испече и с друге стране. Ако га превише окрећете нећете добити ону чувену корицу и боју карамеле коју сви волимо.
Имајте на уму “пренесену топлоту”
Код припреме готово свих намирница, поготово меса, постоји ефекат “пренесене топлоте”. Једном када склоните комад меса са тигања, он ће још неко време наставити да се пече. Зато, склоните месо, пре него што је припремљен до краја иначе ћете добити препечено месо.
Немојте сервирати комад меса одмах након печења
Сваки професионални кувар ће вам рећи да је најгора ствар који можете да направите сечење комада пре него што се мало охладио. Оставите га десетак минута како би се сви природни сокови проширили целим комадом меса, јер ће се сечењем меса које је печено изгубити његов укус и текстуру.