ШТА ЋЕ ЖИТО НА СЛАВСКОМ СТОЛУ И НА ЗАДУШНИЦАМА? Отац Симеон открио све о овом старом обичају
Жито је незаобилазно на славама и Задушницама, из потпуно истог разлога – кува се у спомен на мртве претке.
Слава је српски народно-црквени обичај и после Васкрса и Божића, трећи најважнији породични празник, увек повезан са даном одређеног хришћанског светитеља. Она је толико карактеристична за нас Србе да представља знак препознавања и идентификације.
ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК ВЕРЕ, НАДЕ, ЉУБАВИ И ЊИХОВЕ МАЈКЕ СОФИЈЕ: Обичаји налажу да свако ко има ЖЕНСКО дете, треба да уради ОВО!
Сутра је ПРВИ ДАН ОКТОБРА, а ово је РИТУАЛ који остварује ЖЕЉЕ тог дана! Замислите - да ли бисте љубав, новац или нешто треће?
Жито се носи и на гробље, тачније Задушнице, а у сваком случају жито заправо представља исто значење.
Може да се припреми на разне начине, али најчешће садржи орахе, орашчиће и/или каранфилиће и мед. Пшеница је симбол Васкрсења Христовог. Кувано жито или кољиво је у црквеној употреби још од најстаријих времена. Као црквени симбол оно подсећа на биљне жртве из старог завета. Сматра се да оно представља илустровану везу овоземаљског и загробног живота.
Отац Симеон Рукумијски каже да жито у себи носи лик људски. Заиста, жито је једна од намирница која симболизује човека и чини му добро у сваком погледу, често се помиње и у Јеванђељу (Господ са ученицима трга класје чак и у суботу и једе; затим, жито које не падне остаје једно, а које падне на земљу – стоструки род доноси итд.)
Заиста, ваља нам подсетити се хране коју су наши преци јели и живели здравије и берићетније. Кувајмо жито и у њихов спомен сваки пут кад славимо славу коју нам оставише, јер су и они положени као зрна у земљу, „зрна“ која чекају своје васкрсење.
Чињенице због којих пшеницу треба јести редовно
Кувана пшеница је чист извор витамина Б, што значи да је она веома значајна за јачање имунитета.
Зрно пшенице је богато бета каротеном, витамином Е, калцијумом, магнезијумом, фосфорим и гвожђем. Пшеницаима већи удео протеина од свих осталих житарица.
Употреба интегралне куване пшенице може да помогне у регулисању и одржавању телесне тежине, јер спречава појаву метаболичког синдрома сакупљања масти у пределу стомака, а истовремено пружа оптималну количину доброг холестерола, триглицерида и одржава крвни притисак.
Кувана пшеница обилује бетаином, корисним састојком који игра важну улогу у ублажавању хроничних упалних процеса.
Интегрална пшеница, посебно мекиње, делују као природан лаксатив, будући да су богате бољним влакнима, фосфором и Б витаминима.