Јели су га војници и хајдуци - Најстарији СРПСКИ КОЛАЧ од само два састојка
Овај колач не може да се поквари.
Једна од омиљених посластица српског народа вековима уназад био је управо колач Шљивко, који је скоро и заборављен. Како је изузето хранљив, обожавали су га хајдуци и војници. Веома ретко се сада прави, а има феноменалан укус.
Због састојака који иду у њена никада не може да се поквари. Зар ово није довољно разлога да га направите некада и пробате? Сигурно се нећете покајати, а уз то ћете оживети нашу традицију, јер се ова посластица помиње још у у време Отоманског царства.
Домаћице које су га тада правиле причале су да је изузетно здрав - правио се без адитива. У неким записима пише да се зато и користио као храна за хајдуке и српску војску током Балканских ратова, па чак и у време Првог светског рата.
Нова верзија омиљеног ДЕЗЕРТА из ДЕТИЊСТВА коју ћете ОБОЖАВАТИ - Сутлијаш са БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ (Рецепт)
Чувени кардиолог открива како утиче НЕДОСТАТАК ГВОЖЂА у организму и које су превенције за ЗДРАВО СРЦЕ
Потребне намирнице:
- свеже шљиве
- kukuruznno брашно или гриз
Како се прави Шљивко?
Очисте свеже шљиве од коштица, а потом их ставите да се добро скувају док се смеса не згусне. Након тога додаје се кукурузно брашно да би добио на густини, и од те смесе праве се колачићи у облику диска. Када то одрадите, оставите их да се осуше на сунцу, а касније их можете нанизати на конац и ставити на промаји да се додатно просуше. Колач треба окретати како би се осушио равномерно.
Неки су чак дискове Шљивка увијали у листове неких биљака, рецимо купус, купине, боровнице и везивали канапом, па је изгледао као поклончић.