Свака домаћица у недељу спрема ИВАЊДАНСКИ КОЛАЧ - За ЗДРАВЉЕ целе ПОРОДИЦЕ направите посластицу коју су месиле наше мајке и баке
У недељу је Ивањдан, празник за који се верује да је толико велик да три пута зауставља сунце на небу
У Србији, Ивањдан се слави као породични празник, са обичајима који варирају од краја до краја. Многи верници у то време посећују цркве посвећене Светом Јовану Крститељу, чије име празник носи, док се у многим домовима припремају специјалитети попут Ивањданског колача од кајсија. Овај колач, са својим сочним воћем које симболизује плодност и обиље, представља не само гастрономски ужитак већ и омаж природи која у то доба године обилује плодовима.
Док славимо Ивањдан, можемо се сетити важности заједништва, традиција које нас повезују са нашим коренима и лепоте природе која нас окружује. Нека овај празник буде прилика да се радујемо животу и светлости која нас осветљава путем.
Наше баке су обавезно за овај велики празник спремале Ивањдански колач, намењен томе да се породица окупи и части.
Ивањдански колач од кајсија
Састојци:
- 300г брашна
- 200г путера, собне температуре
- 100г шећера
- 1 јаје
- Прстохват соли
- 500г свежих кајсија, очишћених и исецканих на половине
-
Шећер у праху за посипање
Ивањдански колач / Извор: Youtube printscreen/Bakina кухиња
Упутство:
У посуди измиксајте путер и шећер док не постану кремасти. Додајте јаје и добро промешајте. Додајте брашно и со, па месите док не добијете глатко тесто. Замотајте га у провидну фолију и оставите у фрижидеру 30 минута. Загрејте рерну на 180°Ц. Развуците тесто на побрашњеној површини и ставите га у плех за печење обложен папиром за печење. Поређајте кајсије по тесту и лагано их притисните. Пеците колач око 25-30 минута, док не постане златно смеђ. Оставите колач да се охлади, поспите га шећером у праху и послужите.