Угледајмо се на СВЕТОГОРСКЕ МОНАХЕ, бар у време БОЖИЋНОГ ПОСТА! Јеромонах Онуфрије открива шта ПОСНА ТРПЕЗА треба да садржи
Светогорски монаси придржавају се строге дијете која се темељи на принципима православне поста. Њихова исхрана усклађена је с црквеним постовима и традицијом, а обилује витаминима и влакнима и укусна. Иако никада не једу месо, а у време Великог поста оброци су само једном дневно, они никада не гладују. Јеромонах Онуфрије, кувар са Свете горе, издао је и књиху рецепата, а открио је и зашто је храна тако укусна
Познато је да се борба са нечистим силама, страстима и грешним животом може водити искључиво најјачим оружјем молитвом и постом. Монашки подвиг састоји се у посту бдењу, молитви, па је и сама трпеза на Светој гори права монашка и углавном посна.
Многи који су имали част да посете Свету гору уверили су се, иако је јеловник ригорозан, у то колико је храна укусна. Отац Онуфрије, први је монах са Хиландара који је решио да тајне манастирске кухиње преточи у "Светогорски кувар" открио је да је храна "зачињена" молитвом и љубављу.
![Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip, Sveta muÄenica Kikilija](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/12/05/profimedia-0826556879_0.jpg?itok=HTd2V5B3)
Данас прослављамо чак ЧЕТИРИ СВЕЦА! Неки СЛАВЕ СЛАВУ, али је важно да и домаћин и гости ЗАПЕВАЈУ ОВУ ПЕСМУ, а потом се ПОМОЛЕ овако
![tamjan](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/12/04/screenshot_225.jpg?itok=-Vsxd_WN)
ЧИСТИ ДОМ од ТАМНИХ СИЛА, али и ТЕЛО ОД БОЛЕСТИ - Тамјан је моћан ПРИРОДНИ ЛЕК који се користи ХИЉАДАМА ГОДИНА у народној медицини
Светогорци никада не једу месо и највећи "мрс" на Светој гори састоји се од рибе, јаја и млечних производа али само у одређене дане, углавном о великим празницима и недељом.
За време четири установљена поста (великог-часног, успенског, Божићног и Петровског) уље се разрешава само суботом и недељом.
Пост и уздржање су неопходни за све хришћане нарочито за монахе, који уз редовне постове средом и петком посте и понедељком. Осталим данима уз јела на уљу на трпеза се налази и добро светогорско вино које одржава здравље братије.
Поклоници не треба да страхују да ће у светогорским манастирима гладовати, храна је увек одабрана, здрава, богата витаминима, и влакнима и најчешће укусно спремљена.
Током велике недеље пред Васкрс пост је веома строг оброци су само једном дневно али се гостима разрешава да се утеше хлебом и чајем.
Светогорци сами припремају хлеб, а тај манастирски хлеб је веома укусан богатим различитим житарицама и без штетних адитива.
Готово увек на трпези су присутне маслине, које су уз хлеб основна монашка храна која се користи и у дане поста.
Светогорци доста користе воће и поврће, а рибу најчешће пеку у широким тепсијама од којих су неке веома старе.
У светогорским трпезама није дозвољен разговор поклоника. Слуша се житије или поучан текст из светоотачких књига. Томе претходи наравно заједничка молитва после које сви започињу оброк, а вино пију тек када то благослови игуман уз звук звона.
Уобичајена су два оброка дневно, један најчешће одмах после литургије а други после вечерњег богослужења.
Они који се припремају за свето причешће морају на време саопштити монаху трпезарцу да ће јести на води.
Светогорски кувар
- Овим куваром желим да приближим и дочарам Свету Гору свима онима који нису у могућности да је посете, а пре свега нашим сестрама и мајкама које су othranile будуће светогорске монахе, каже јеромонах Онуфрије.
Годинама припремајући монашку храну у складу с древним хиландарским рецептурама, отац Онуфрије је посвећено истраживао и разноврсност трпезе других монашких заједница на Светој Гори. Дивећи се истовременој једноставности припреме, богатству укуса и окрепљујућој снази светогорских јела, упијао је и доживљаје и знања који су се прелили изван граница кулинарских искустава и претворили се у открића детаља из живота светогорских монаха које је пренео у овај јединствени кувар.
Приче из историје Свете Горе и монашке свакодневице упознаће нас с мало познатим одликама атоске културе, а више од 140 изузетно лако примењивих рецепата и стотине фотографија начињених специјално за потребе књиге откриће нам универзално примењиве принципе светогорске исхране који представљају основу здравог живота и унутрашњег задовољства.
Несвакидашња књига која духовитим приповедањем у јединствену целину сажима историју и свакодневицу Свете Горе, откривајући богатство укуса као једно од скривених блага овог мистичног света.