ФУЈ, ШТА ЈЕ ОВО! Жена купила ПИЛЕТИНУ на пијаци па се згрозила: ''Шта нам ово раде људи моји!'' (ФОТО)
Жена је била шокирана призором.
Ова промена на месу није узроковано никаквим патогенима, већ је то дегенеративна болест мањих прсних мишића, која се карактерише атрофијом и некрозом.
Корисница Twittera поделила је јуче на овој друштвеној мрежи фотографију свежег пилета које је, како тврди, њена ћерка купила на Рибљој пијаци у Новом Саду.
Већ на први поглед изглед пилета изазвао је бурне реакције због зелене унутрашњости.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/27/instagram.jpg?itok=Ggpeh6l8)
Пластичне операције су је КОШТАЛЕ ЖИВОТА - Двојница Ким Кардашијан умрла у 34. години, разлог смрти је ЈЕЗИВ!
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/400931/horoskop.jpg?itok=WJ_qG50L)
ХОРОСКОП ЗА 27. АПРИЛ ДОНОСИ: Раку нову сарадњу, Овну излазак, а једном знаку ПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ
Због чега се јавља ова промена на пилећем месу? И да ли је овакву пилетину безбедно припремити и јести или не?
Болест зелених мишића позната је и као дубока пекторална миопатија (ДПМ). Ово стање се најчешће налази код пилића која се тове убрзано и претерано, и која се узгајају да се добије што више меса.
У товилишту, пилићи су релативно неактивни током периода раста. Сходно томе, грудни мишићи нису довољно покретни да би се повећала ефикасност њиховог снабдевања циркулацијом.
Пошто се ови мишићи код живине не могу проширити као одговор на физичку активност, кратак период изненадног и прекомерног померања крила може угрозити снабдевање крвљу и довести до дегенерације и смрти ћелија у ткиву.
Захваћени мишић има карактеристичну отечену црвенкасто-браон лезију која касније постаје зелена, а затим бледозелена, у зависности од времена индукције снажне вежбе крила, пише "ЦФС".
Дакле, стање настаје када мишићним влакнима недостаје кисеоник и повезано је са изненадним и прекомерним замахом крила.
Нема доказа да је болест зелених мишића узрокована патогеном, па би се технички месо сматрало безбедним за конзумирање. Међутим, можда неће бити естетски пријатно јести зелено месо.
Зелена промена боје меса је слична модрици која покушава да залечи. Уколико вам је проблем да поједете такав комад, саветује се одстрањивање зеленог дела, али је у суштини безбедно за конзумацију.