Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Двомесечну БЕБА УМРЛА од последица ТОПЛОТНОГ УДАРА - Родитељи је оставили на задњем седишту аута

24.06.2024. 09:58
beba
беба / Извор: Facebook принсцреен/ Jayson Де Лос Сантон

Све је било готово за пар минута.

Девојчица од два месеца преминула је након што је остављена на задњем седишту аута који је био паркиран на јаком сунцу, од последица топлотног удара. Ово је уследило само два месеца након што је девојчица усвојена као новорођенче. 

Тело Дајане Софије Сантос пронађено је на задњем седишту теренца својих родитеља 13. јуна негде око 12 и 30 часова. 

Девојчица је хитно пребачена у болницу, али није издржала. 

Шериф округа Сан Дијего започео је истрагу како би се утврдило ко је девојчицу оставио на задњем седишту аута, а оптужница још увек није подигнута. 

Данијелини родитељи Џејмс и Ромер Сантос одвели су девојчицу кући 11. априла након што су је први пут видели у Атланти где је и усвојена. На породичним фотографијама од раније били су насмејани са малом Дајаном, а на некима су позирали и са двогодишњим сином који је такође усвојен. 

Romer i Džejson
Ромер и Џејсон / Извор: Facebook printscreen/ Jayson Де Лос Сантон

Пар је на друштвеним мрежама у новембру прошле године поделио објаву да желе да усвоје још једно дете. 

"Наша срца и дом отворени су да пружимо љубав још једном детету. Желимо да наша деца одрастају сећајући се безбрижне игре у песку, склапању пријатељстава, вожњи бицикла по паруку, крстарењу по Хавајима."

Ромер и Џејсон су у вези 20 година, а у браку су од 2008. године од када је ова држава дозволила склапање истополних бракова. 

Пар живи у кући са три спаваће собе, а имају доста животиња укључујући три мачке, два пса, кокошке, рибице и јато папагаја. Ромер је страствени баштован и узгаја воће, поврће и цвеће у дворишту, а Џејсон се стара о животињама. 

Један од комшија је након ове несреће дао изјаву за медије у којој је рекао да су његове комшије изузетно љубазне, да су добро поступали према деци и да их је често виђао како се играју са њиховим усвојеним дечаком.

"Делују као фина породица која је желела себи да пружи добар живот са пар деце, штета што то нису успели."

Истрага је у току, а након ње биће утврђен узрок смрти девојчице. 

Деца не могу тако брзо као одрасли да регулишу телесну температуру и њихова телесна температура загрева се 3 до 5 пута брже него код одраслих. Када температура достигне одрађени ниво, органи почињу да се гасе. 

Закон Калифорније изриче казну од 100 долара свакоме ко дете млађе од 6 година остави у аутомобилу без надзора одрасле особе. 

Из полиције сугеришу да родитељи никако не би смели да остављају децу чак ни за тренутак, да би завршили неке обавезе, посебно не када су напољу високе температуре. 

Romer i Džejson sa bebom
Ромер и Џејсон са бебом / Извор: Facebook prinscreen/Jayson Де Лос Сантон

Шта је топлотни удар?

Топлотни удар је стање опасно по живот, а настаје због дуготрајне изложености прекомерној топлоти, при чему се особа не може довољно знојити како би снизила сопствену телесну температуру. Сунчаница може, али и не мора да буде увод у топлотни удар. Директна изложеност сунцу није предуслов за топлотни удар. Вреле просторије, аутобуси, кола која су остављена на сунцу и сл. могу да буду увод у топлотни удар. 

Овако висока температура доводи до дисфункције централног нервног система праћено делиријумом, конвулзијама, па и комом. Уколико овакво стање потраје може доћи до трајних оштећења и неуролошких поремећаја. Организам се у оваквој ситуацији брани системском реакцијом, која може проузроковати стање шока.

Бебе и мала деца нису у стању да регулишу своју телесну температуру на исти начин као одрасли. Можда нисте знали, али деца су често жртве топлотног удара у колима. 

Иако делује да је немогуће заборавити дете у колима, ипак, сваке године деца умиру од топлотног удара јер су остављена у врелом ауту, најчешће случајно, тако што родитељи не примете да је дете остало, или када подцене значај високе температуре мислећи да ће посао обавити ‘’за час’’. Ови смртни случајеви су најчешћи код деце узраста око 3 године. 

Према подацима Америчке академије за педијатрију (Америцан Academy оф Педиатрицс) 37 деце умире годишње од последица топлотног удара у колима. До топлотног удара долази јер се тело не може довољно брзо охладити.

Дечије тело се загрева три до пет пута брже него тело одрасле особе. Када се остави у врелом аутомобилу, дете може умрети када његова температура достигне 41,5 °Ц. Јасно је да се аутомобили брзо загревају! За само 10 минута, ауто може да се загреје за 6-7 °Ц.

Симптоми топлотног удара спорије наступају, али дуже трају. Деца су врућа, зајапурена тј. кожа је топла и црвена– иако нису на сунцу. Изгледају као да их «ломи вирус», па се маме и тате често збуне, мислећи да је у питању инфекција. Малишани су веома раздражљиви – плачу, на изглед без разлога, а већа деца обично имају мучнину (понекад и повраћају), променљивог су расположења и имају несвестицу. Телесна температура је, по правилу, повишена.

Топлотни удар може настати и нагло, без најаве – изненадним колапсом и падом крвног притиска. Кожа је топла, видљиво повишене температуре, сува и црвена, а пулс је слаб и јако убрзан. Могу се јавити грчеви, зенице су у почетку сужене, а касније проширене. Ово је тежак акутни поремећај, који настаје због престанка терморегулације организма, а у најтежим случајевима може узроковати кому и смрт. Зато је неопходна интервенција лекара.

Како бисте спречили да до овога дође облачите децу у светлију, памучну гардеробу. Обавезно је да деца пију што више течности и избегавајте изложеност сунцу у најтоплијим временским интервалима у току дана. 

Никако не остављајте децу саму у колима, чак и на неколико минута.