Младић (20) ПРЕМИНУО зато што је појео ПОДГРЕЈАНО ЈЕЛО - Лекари УПОЗОРАВАЈУ, ове намирнице су ТОКСИЧНЕ када се загреју
Обратите пажњу, одрађена храна мора бити поједена у рекордном року након припреме, а подгревање никако није препоручљиво.
Вест из 2019. постала је вирална на ТикТоку. Поновно се актуализирала прича о 20-годишњаку који је умро након што је појео пет дана стару тестенину. Корисници ТикТока су шокирани, а медицински стручњаци покушавају објаснити зашто се то може догодити.
Лекар хитне медицине, који се представљао као др. Џо, појаснио је да је реч о врсти тровања храном узрокованој бактеријом Bacillus цереус.
- Ова бактерија се обично налази у храни која је дуже време стајала на собној температури. У јелима попут пиринча, бактерије могу производити токсине док се храна хлади, што доводи до симптома попут повраћања, пролива и стомачних грчева - рекао је за "BuzzFeed".
Знате ли ШТА УНОСИТЕ у ОРГАНИЗАМ са једном КОНЗЕРВОМ мариниране САРДИНЕ - Листа је дугачка и изненадиће вас
Ево како се Зорана Павић ПРЕПОЛОВИЛА: Избацивање ове намирнице КЉУЧНО ЈЕ за витку линију - Кризе су биле јаке
Многи су још увек скептични је ли то истина, док други упозоравају да пиринач и тестенину никад не треба предуго остављати на собној температури, нити подгревати.
Др. Лорин Дедекер је за "BuzzFeed" искусила тровање пиринчем из прве руке. Позлило јој је до те мере да је морала бити пребачена у болницу хеликоптером.
- Током посета Хималајима, наручила сам традиционално слатко јело од пиринча из Непала. Након само пар сати, позлило ми је. Следећег дана била сам превише дехидрирана и слаба да бих отишла доктору. Морали су ме хеликоптером пребацити у најближи већи град да добијем инфузију - испричала је за "BuzzFeed".
- Др. Дедекер каже да је накнадно сазнала како је пирнач тај дан ујутро направљена те да је цео дан стајала на собној температури, а затим је подгрејана и послужена за вечеру. Дакле, није била у фрижидеру. Иако не могу са сигурношћу знати да је тровање узроковано бактеријом Bacillus цереус, симптомима се чини да је то тачно - додала је.
Симптоми се могу појавити неколико сати након конзумације поквареног пиринча
Др. Дедецкер напомиње да се с остацима хране не би требало играти.
- Подгревање пиринча повећава ризик од тровања. Бактерије су свеприсутне у околини, нису ретке. Нећете знати има ли их у пиричу или не, јер се то не види голим оком - појаснила је.
Бактерија Bacillus цереус обично се налази у храни која је дуже време стајала на собној температури, а најбоље расте у температурном распону од 4ºЦ до 48ºЦ.
У јелима попут пиринча, бактерије могу производити токсине док се храна хлади, што доводи до симптома попут повраћања, пролива и стомачних грчева. Симптоми се могу појавити неколико сати након конзумације поквареног пиринча, стога је потребно одмах потражити лекарску помоћ. Иако је смрт ретка последица, није искључена. Bacillus цереус може расти у разним скробним намирницама, од пиринча до тестенине.