КАКО СЕ КОРИСТИ ВЕНТИЛАТОР У РЕРНИ: Ево која треба да буде температура печења када је укључен
Кад се укључује?
У данашње време, већина шпорета има вентилатор у рерни. Захваљујући њему топао ваздух циркулише, што води до брже припреме јела, колачи брже порумене, месо постаје хрскавије за кратко време.
УКОЛИКО НИСТЕ СПРЕМНИ ЗА КРЕЧЕЊЕ: Домаћи рецепт за чисте зидове
ДА СВЕ ЗАБЛИСТА: Цитруси су одлично средство и за дезинфекцију!
ПЕШКИРЕ И КОЗМЕТИКУ НЕ ДРЖИТЕ У КУПАТИЛУ: Нисте ни свесни шта се дешава са њима ТАМО
Код коришћења рерни са вентилатором, треба да се води рачуна о неким правилима. На пример, када припремате колаче, који се пеку на тихој ватри и треба им више времена, добро је да не користите вентилатор. Насупрот томе, када желите да печете јело које треба да се сече брзо и на високој темеператури, користите вентилатор.
Важно је да знате да вентилатор додајте додатних 20 степени. Тако да ако вам је у рецепту предложено јело које се пече на 200 степени, ако користите вентилатор, подесите на 180.
За разлику од обичних рерни, ако имате са вентилатором, није потребно претходно да је угревате. Постоји ризик да прегори, код неких модела. Ако печете месо, торте, колаче, хлеб или кифле – није потребно да угревате претходно.
Ваздух који се брзо креће, значајно повећава брзину којом се топлота преноси на храну. То је веома корисно када желите да површина јела које припремате буде браонкаста, на пример када припремате печено месо или хлеб.
Рерне са вентилатором нису толико добре када припремате деликатесна јела, као на пример крем карамел и колаче који могу пребрзо да загоре.
Када правите кексиће, у зависности какав ефекат желите, треба да процените да ли да користите вентилатор или не.
Топао ваздух који циркулише, гарантује да ће у целој рерни температура остати стална. Наравно, неким рецептима је потребна пажљивија термичка обрада.
Од велике користи приликом коришћења вентилатора је термометар за рерну. Он је релативно јефтин и можете га наћи у многим продавницама, у којима се продаје роба за кућу.
То се ставља унутра у рерну и помаже вам да одредите каква је темература. Ставите на решетку где остављате храну за припрему, зато што је у доњем делу рерне температура различита.