НЕ ЈЕДЕШ ХЛЕБ!? Седам разлога зашто је то ЛОША ИДЕЈА, не треба га избацивати из исране
Не само да утиче на изглед, већ и на здрављ!
Уколико сте размишљали да престанете да једете хлеб у потпуности, то и није добра идеја, јер у овом случају у исхрани задржите бар хлеб од целог зрна житарица који ће дефинитивно здравље и изглед променити набоље.

Нервоза и ГЛАВОБОЉА МУЧЕ ВОДОЛИЈУ, лош дан за Близанце, одморите и не радите ништа - Ево шта да очекују остали

За ДВЕ НЕДЕЉЕ СМРШАЛА 9 КИЛОГРАМА захваљујући дијети са јајима, неће вам се догодити да осетите глад
Имаћете више енергије
Угљени хидрати нису нужно лоши за вас, каже Дон Џексон Блатнер, ауторика књиге "The Суперфоод Swap". Права врста угљених хидрата осигурава дуготрајну енергију током дана, као и низ других здравствених предности.
Немојте одбацити хлеб. Онај од белог брашна је прерађен и недостају му важни храњиви састојци попут влакана, али верзије од целовитих житарица су мање обрађене и имају више влакана па су самим тиме здравије, саветује Блатнер.
Бићете здравији
Конзумирање хлеба од целовитог зрна пшенице има бројне здравствене предности. Преглед студија објављених у "Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион" открио је да угљени хидрати из целовитих житарица могу смањити ризик од смрти од било којег узрока, кардиоваскуларних болести.
Највише ћете добробити имати од конзумације најмање три порције целовитих житарица дневно, али већ и једна дневна порција смањује ризик од хроничних болести.
Дужи живот
Истраживачи с "Харвард School оф Public Health" открили су везу између прехране богате целовитим житарицама и ризика од смрти. Њихови резултати, објављени у ЈАМА Интернал Медицине, показали су да конзумација целовитих житарица смањује укупни ризик од кардиоваскуларних болести.
Ова открића додатно подупиру тренутне прехрамбене смернице које препоручују повећање конзумације целовитих житарица… и такође пружају обећавајуће доказе који сугерирају да прехрана обогаћена целовитим житарицама може допринети продуљењу животног века, написали су аутори студије.
Осећаћете се срећније
Угљени хидрати повећавају ниво серотонина за добро расположење у мозгу, који подиже ваше расположење и обуздава жељу за нездравим грицкалицама попут слаткиша. Смањићете стрес и тескобу.
Да, смршаћете
Хлеб од целовитих житарица богат је дијеталним влакнима, што има бројне користи код мршављења. Као прво, влакна се шире како би испунила ваш желудац, што значи да ћете се брже осећати сити. А будући да се ради о сложеним угљикохидратима, целовита пшеница ће се спорије пробавити, па ћете се осећати задовољно дуго након што одете од стола. Осим тога, влакна спречавају скокове и падове шећера у крви током дана.
Регулисаћете одласке u wc
Влакна су корисна за још једну телесну функцију: рад црева. Угљени хидрати из целовитих житарица одржавају наш пробавни састав и помажу телу да редовно избаци отпад. Управо унос целовитих житарица може имати главну улогу у уношењу препоручене дозе од 28 грама влакана дневно.
Хлеб од проклијалих житарица има више беланчевина, витамина и минерала који се могу апсорбирати и може бити још лакши за пробаву, каже Блатнер.
Здравија кожа и коса
Ко би помислио да лепота може имати везе с хлебом? Али истина је: хлеб од целовитог зрна пшенице препун је витамина Б и протеина, што доприноси лепшој кожи и коси.