Оригиналан рецепт за босанско тесто за пите: Ево како да вам испадну танке и прозирне
Веома популарне и код нас.
Босанска кухиња можда је најпознатија по најукуснијим бурецима и питама. Да бисте направили праву босанску питу, морате умесити коре по правом босанском рецепту!
МАГИЧНА СМЕСА ЗА ЧИШЋЕЊЕ СУДОПЕРЕ: Прави се ОД СИРЋЕТА И ЈОШ ДВА САСТОЈКА!
НЕЋЕТЕ ОДОЛЕТИ! Пита са вишњама и ванила кремом (ВИДЕО)
СВЕ ВРЕМЕ ПОГРЕШНО ПЕРЕТЕ ГАЋИЦЕ: Ни не слутите где завршавају фекалије!
Напомена: Најважније код припреме кора јесте да се развуку тако да буду готово прозирне и еластичне, а то је посебно умеће које се стиче праксом!
Састојци за две коре: 500 г глатког брашна, две кашичице соли, 300 мл воде, мало уља.
Припрема: Брашно ставите у посуду, додајте со и одмах додајте сву воду. Руком сједините и месите тесто док не добијете смесу без имало брашна и грудвица. Поделите на две лоптице и пустите нека тесто одстоји 15 минута, а након тога брашном поспите сто преко којег сте пребацили чист памучни столњак.
Лоптицу теста оклагијом развуците на дебљину малог прста. У плех за печење ставите кашику уља, размажите и ставите кору у њега. Преко ње прелијте још једну кашику уља и размажите, а поступак поновите и с другом кором.
Оставите их да одстоје 20 минута или мало дуже, али краће се не препоручује.
Затим их извадите на столњак, јер се тако неће лепити. Прво почните да развлачите кору од средине обема рукама. Не гурајте целе врхове прстију унутра него радите лагано јагодицама.
Развуците преко стола док не постану танке и готово прозирне. Крајеве откините пошто су мало дебљи, попрскајте уљем и филујте надевом по жељи. Издигните столњак и пребаците крајеве коре тако да добије правоугаон облик, а затим издигните столњак и пустите да се кора умота у ваљак.
Рукама је савијте у облик потковице, па лагано пребаците у подмазан плех. Поновите поступак с другом кором и пеците 15-20 минута на 180 степени.