САРМА ВАМ НЕ ИСПАДНЕ ДОБРО?! Ево трика због кога ће сви мислити да сте ВРСНА ДОМАЋИЦА!
Савети за прављење омиљеног српског јела.
Домаћице се слажу да треба бити вичан у кухињи да би сарма испала као бакина. Ту су одлични савети за све оне који би да без много муке спреме ово омиљено традиционално јело.
Сарме нема без купуса, али није сваки купус за сарму. Искусне домаћице саветују да је најбољи онај свеж који сте сами укиселили – тако ће ово јело имати посебан шмек. Друга опција је да домаћи купус купите од неког на пијаци, боље него онај вакумирани у продавници.
Друга битна ставка је месо. Поједини кувари кажу да у сарму иде само свињетина, док други тврде да је најбоље мешано месо - свињетина и јунетина. Било би добро да спојите делове свињске плећке и врата.
Што се тиче пиринча, неписано правило каже да га пре савијања сарме треба продинстати, мада га модерне домаћице све чешће само потопе у воду на неколико минута.
Кад дође ред на слагање сарме, у лонац је треба ређати укруг тако да део где је савијен купус иде на дно да се сармица не би одмотала. И не заборавите да у средини лонца оставите места за мало димљеног меса које ће јелу дати дивну арому. Важно је и да сарму крчкате на тихој ватри два до три сата, тако ће испасти одлично.
За све оне који нису дуго кували сарму или пак желе да пробају да је направе по први пут, на сајту Уз кафицу нуде рецепт за почетнике.
Састојци:
- 1 мања главица купуса
- 300 г млевеног меса
- 14 кашичица пиринча (за 14 сарми)
- 2 главице црног лука
- 1 шаргарепа
- уље
- брашно
- алева паприка
- 100 г сланине
- 200 г сувих костију
- бибер
- со
- ловоров лист
Припрема:
Исецкан црни лук и нарендану шаргарепу сипајте у дубљу шерпу са врелим уљем. Пржите све док се лук и шаргарепа скроз не упрже, помало доливајући воду да не загори. Потом оперите пиринач и додајте у шерпу. Доливајте воду тако да се пиринач полако крчка у њој, довољно је да доливате повремено по пола чаше воде. Увек је добро да вода буде врућа. Када пиринач омекша (то је након неких 15 минута), додајте млевено месо и још кратко пржите, док месо не потамни.
Смесу прохладите да се не опечете приликом завијања сармица.
Кисели купус поделите на листове, па их потопите у хладну воду. Са сваког листа ножем скините дебљи део дршке, тачније истањите дршку. Велике листове пресеците напола по дужини.
Завијајте сарме полако, на дасци – лист спустите на даску, ставите кашику фила у средину, пресавијте лист купуса са леве и десне стране, па полако ролајте сарму као палачинку. Важно је да буде добро ушушкана и да фил не цури.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/11/22/profimedia-0093599607.jpg?itok=vi1peaKP)
Ставите сок од ЦРВЕНОГ ЛУКА на теме главе и изненадићете се - КОСА РАСТЕ КАО ЛУДА!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/330764/profimedia-0070073916.jpg?itok=-VqBNtxc)
Топ савети за ЗАПОСЛЕНЕ МАМЕ: Уз ове трикове стижете да урадите СВЕ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/09/28/profimedia-0312159337.jpg?itok=tLS_1nBK)
Нећете веровати шта ће се ДЕСИТИ ако будете ваљали ЧЕН БЕЛОГ ЛУКА пола сата по УСТИМА!
У шерпу са дебљим дном, за кување, сипајте мало уља, па слажите сармице, и то тако да окренете крај листа ка дну шерпе, да се не одвијају. Слажите сарму једну до друге у круг, тако да добро утисну једна другу.
Налијте сарму врућом водом, скоро да прекрије, али не сасвим, ставите местимично два до три ловорова листа, неколико комада сланине и претходно обарених сувих костију, поклопите и кувајте на сасвим тихој ватри око два сата.
Када је лист купуса мекан, сарма је готова. Тада је можете запећи у земљаној шерпи – подмажите је уљем, па сасвим пажљиво препакујте сарме у њу. Важно је да шерпа у којој се кувала сарма и ова земљана шерпа буду приближно истих димензија да би се сарме лепо препаковале. Преко сарми сложите сланину и суве кости, па прелијте сарму с мало вруће воде у којој се кувала. Потом прелијте сарму запршком и поклопите. Пеците на 220 степени неких пола сата, па потом отклопите и пеците још десетак минута.
Запршка се лако спрема - у тигањ сипајте уља да лепо покрије дно, па кад се угреје, додајте кашику брашна и брзо мешајте да не загори. Одмах затим додајте кашичицу алеве паприке и све скупа пропржите још минут или два.