АКО ПИЈЕТЕ ВОДУ СА ЧЕСМЕ, ОВАКО ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ЈЕ ОПАСНА: Штетне материје се ЛАКО ПРИМЕТЕ, само једно урадите!
Да ли је вода са чесме опасна за пиће и како да то откријете?
Иако последњих година све више Срба купује воду или користи мини кућне филтере за пречишћавање исте, још увек велика већина наших сународника пије ону из чесме. О томе какавог је квалитета та вода непрестано се полемише у медијима, али чак и када је бактериолошки исправна, постоје састојци у њој који могу да наштете здрављу.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/08/18/cycxycxy.jpg?itok=9ss0nxhn)
Пати од РЕТКОГ СИНДРОМА који погађа једну од четири милиона особа: НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАСМЕЈЕ, а то ју је умало одвело у смрт
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/08/18/dfdfdsfd.jpg?itok=MWFsmAvF)
Попрскала је СМЕСУ на ЗИДОВЕ пуне БУЂИ, а неколико минута касније ЗАСИЈАЛИ су КАО НОВИ!
Стручњаци истичу да се квалитет воде разликује у различитим регионима Србије, а често наводе Зрењанин и околину као лош пример. Оно што је најчешће карактеристика воде из чесме, без обзира на то из ког је дела Србије, јесте тврдоћа. Ова вода садржи вишак соли калцијума и магнезијума, а које утичу на стварање камена у бубрегу и бешици.
С друге стране, испијање претерано меке воде, у којој нема довољно минерала, доводи до стањивања коштаног ткива и пропадања зуба. У великим градовим може да се јави проблем и у систему за пречишћавање који утиче на састав воде, па се у њој јављају хлор и гвожђе оксид који су опасни за организам.
Да би се утврдило присуство штетних материја у води, стручњаци саветују да је претходно прокувате. Ако се у њој брзо формира каменац, онда садржи вишак соли калцијума и магнезијума. Црвенкаста нијанса је вишак гвожђе оксида. Готово потпуно одсуство плака у посуди за кување која се користи годинама може да укаже на низак садржај минерала у води, закључују стручњаци.