АЛЕРГИЈУ ЈЕ МОГУЋЕ ЛЕЧИТИ ПРИРОДНИМ ПУТЕМ: Уз ОВЕ намирнице ублажићете СВЕ СИМПТОМЕ!
Вреди пробати.
Пролеће је време када све цвета – што за многе значи свраб, црвене очи и нос, кијање и пецкање у грлу, уједно – сви нелагодни и напорни симптоми алергије.
Осећате ПЕЦКАЊЕ или БОЛ у ГРЛУ? ОВО је прва СТВАР коју треба да урадите и немојте је ОДЛАГАТИ!
АЛЕРГИЈА ИЛИ КОРОНА ВИРУС? Кон и Несторовић наводе главне симптоматске разлике
ДР ДРАГАН ЈОВАНОВ ЗА СД: Савремена фитомедицина у борби против дијабетеса
Алергија настаје као резултат појачаног лучења хистамина у организму, а фармацеутски производи против алергија су антихистаминици. Међутим, постоје и природни антихистаминици, које можете наћи у храни и који вам у великој мери могу олакшати тегобе изазване алергијом.
Антихистаминици у виду фармацеутских лекова могу имати веома незгодне нус-појаве, као што су поспаност, летаргија и мучнина. Управо из тог разлога требало би пробати природну алтернативу, јер узимање лекова вам увек остаје као опција.
Одређене намирнице садрже својства која поседују и синтетички антихистаминици. На првом месту је биљна храна - воће и свеже поврће (термички необрађено) који садрже висок ниво природног анихистаминика. Ту спадају, пре свега, свега воће и поврће јарких боја, јер садрже флавоноиде, који делују као својеврстан антихистаминик - боровница, јагода, купина, паприка, парадајз, малине и друго. Поред овога, употреба белог и црног лука у исхрани показала је високу ефикасност у смањењу симптома алергије.
Намирнице богате витамином А такође веома повољно утичу на симптоме алергијске реакције. У те намирнице спадају спанаћ, шаргарепа, манго, блитва, зелена салата, кељ и друго зелено лиснато поврће.
Намирнице које садрже витамин Ц такође ће смањити одговор организма на појачано лучење хистамина. Ту спадају лимун, поморанџе, киви, млади купус, јабуке...
Намирнице богате бромелином, као што је ананас, требали бисте такође да појачано конзумирате у сезони алергија, јер бромелин смањује имунолошку реакцију организма и тако ублажава симптоме алергије.
Важно је додати да чајеви од камилице, ђумбира, коприве, коморача и босиљка такође веома повољно делују на симптоме алергије.