АЛКАЛИЗУЈТЕ СЕ: Ово су намирнице које МОРАТЕ јести једном недељно да би одржали нормалну ПХ ВРЕДНОСТ
Већина научника тврди да је већина болести повезана са кисело-базном равнотежом у тел
Још 1932. године, немачки биохемичар Ото Варбург добио је Нобелову награду за доказивање везе између рака и киселе средине у телу.
Међутим, веома је тешко промаћи бар једну болест чији развој не би подстакао закисељавање
Нажалост, савременим темпом живота и сталним падом квалитета (природности!) хране, код већине људи кисело-базни баланс се помера на киселинску страну. Закисељавање тела је кумулативно, у порасту.
Провера киселинско-базне равнотеже је прилично једноставна - апотеке продају лакмус папире помоћу којих се може "мерити" пХ пљувачке и урина, што ће показати нашу кисело-базну равнотежу.
Вреди запамтити да ће јутарњи урин највероватније бити кисел, јер се вишак киселине излучује преко бубрега, тако да морате мерити пХ урина не ујутро, већ на другом одласку у тоалет.
Индекс киселости у великој мери варира од различитих фактора и тек након поновљених мерења може се извести аритметичка средина и извести закључак о ацидо-базној равнотежи организма. Истовремено, запамтите да је пХ урина испод 7 знак закисељавања, а изнад 7,5 - алкализације.
Ако је ваш пХ мањи од 7, можете бити сигурни да је у вашем телу створено фантастично повољно окружење за развој инфекција. Променити овакво стање може сваки човек!
Вероватно сви разумеју да је киселинско-базни дисбаланс првенствено, наравно, последица хране. Укупни пХ нашег тела зависиће од тога шта се налази у тањиру за вечеру (киселост карактерише овај параметар). Наравно, морате јести све - али истовремено посматрајте пропорцију. За здраву особу, однос алкализирајућих и оксидирајућих намирница у менију треба да буде приближно 50:50, а код болесне особе 80:20.
Врло често, намирнице киселог укуса алкализирају наше тело (на пример, најсјајнији "преварант" - лимун - једна од главних алкализирајућих намирница, упркос свом киселом укусу!).
Доносимо вам списак алкалних намирница:
- Свеже кајсије
- Суве кајсије
- Свеже јабуке
- Сушене јабуке
- Зреле банане
- Зелене банане
- Грожђе и сок од грожђа
- Суве шљиве
- Брескве
- Трешње
- Лимунов сок
- Сок од поморанџе
- Лубенице
- Диње
- Урме
- Суве смокве
- Рибизла
- Бруснице
- Било које бобичасто воће и скоро сво воће
- Купус
- Карфиол
- Целер
- Свежи краставци
- Маслачак (зелени)
- Зелена салата
- Лук
- Зелени грашак
- Ротквица
- Слатка паприка
- Свеж парадајз
- Свежа цвекла
- Шаргарепа
- Кромпир са кожом
- Пасуљ
- Јечам, овас
- Бадем