АЛКОХОЛ НИЈЕ ЈЕДИНИ ПРОБЛЕМ: Ова ХРАНА УНИШТАВА ЈЕТРУ, избегавајте је, ево шта да једете како бисте је ДЕТОКСИКОВАЛИ
Обратите пажњу шта вам је на тањиру свакодневно...
Неалкохолна масна болест јетре (НАФЛД) данас се сматра једном од најчешћих болести јетре у развијеним земљама, а учесталост у Еуропи креће се између 30 и 40 посто.
Представља промене у јетри које личе на алкохолну болест јетре, а два главна облика болести су масна јетра и хепатитис. Иако оштећење јетре личе на промене узрокованим конзумацијом алкохола, већ сам назив говори да ова болест настаје у одсутности претеране конзумације алкохола. Дијабетес и НАФЛД врло често коегзистирају, а НАФЛД налази се у приближно 60 посто болесника с дијабетесом тип 2.
Нежељени кардиоваскуларни догађаји повећани су за 1.87x у особа с масном јетром које болују и од дијабетеса тип 2. Надаље, НАФЛД повећава микроваскуларне компликације дијабетеса попут хроничне болести бубрега и ретинопатије.
Масна јетра последица је накупљања масти у јетри која прелази 5% укупне тежине јетреног ткива.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/08/30/shutterstock_641208637.jpg?itok=i3jsX_6n)
Истраживање потврдило: Жене, ОВО вас води у СИГУРНУ ДЕПРЕСИЈУ и алкохолизам
МРАЧНИ ПЕРИОД СТИЖЕ - Утицај РЕТРОГРАДНОГ МЕРКУРА већ је почео, а ево када ћемо осетити најјачи удар
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/08/30/noga_u_foliji.jpg?itok=wEtgQBwl)
Умотала СТОПАЛА у алуминијумску фолију, а оно што се ДОГОДИЛО за САТ времена је одушевило
Главни узрочници ризика за настанак неалкохолне масне болести јетре (НАФЛД) јесу дебљина, алкохолизам и шећерна болест. Бројна непожељна понашања попут телесне неактивности и неуравнотежене прехране богате засићеним мастима, рафинираним угљикохидратима и фруктозом такође доприносе појавности ове болести. Масна јетра дуго је сматрана бенигним непрогресивним стањем (које не напредује у болест) међутим новија сазнања показују да може бити врло озбиљна болест и довести до цирозе јетре, али и хепатоцелуларног карцинома.
Неалкохолна масна болест јетре (НАФЛД) постаје велики здравствени проблем с повећаном учесталости у свету због блиске повезаности са епидемијом претилости и дијебетеса. Сматра се да НАФЛД представља јетрену манифестацију метаболичког синдрома, а средишњу улогу у патогенези игра инзулинска резистенција. Евалуација ризика масне јетре препоручује се за све болеснике са било којом од компоненти метаболичког синдрома, укључујући и болеснике с инсулинском резистенцијом и/или лоше регулираном гликемијом.
Појава и прогресија НАФЛД-а приписује се низу чимбеника који су део теорије „вишеструких удараца“, која каже да је НАФЛД резултат упале у јетри изазване бројним интестиналним окидачима и онима повезаним с масним ткивом. Обзиром да тренутно не постоји стандардизирано фармаколошко лечење и једина доказана учинковита терапијска стратегија је промена начина живота, важно је одредити потенцијалне прехрамбене циљеве у превенцији и лечењу НАФЛД.
Храна и додаци прехрани кључ су лечења неалкохолне масне болести јетре
Дијетотерапија има незамјењиву улогу у терапији НАФЛД-а. Истраживања показују да су обољели од НАФЛД-а склонији конзумацији енергетски богате хране, засићених масти, холестерола и заслађених напитака, док истовремено не уносе довољно свежег воћа, зеленог поврћа, влакана и омега-3 масних киселина. Бројна истраживања, међу којима се истиче ПРЕДИМЕД студија, подупиру тезу да је медитеранска прехрана повезана с нижом преваленцијом НАФЛД-а. Стога се у склопу дијетотерапије НАФЛД препоручује медитеранска прехрана богата једноструко и омега-3 незасићеним масним киселинама, влакнима, сложеним угљикохидратима, микронутријентима и полифенолима те бројним другим биолошки активним спојевима.
Посебна ограничења односе се на фруктозу и једноставне угљикохидрате чији унос треба задржати у 10% укупног енергетског уноса. Надаље, губитак телесне масе од 7% или више, уз правилну прехрану током најмање једне године, може побољшати хистологију јетреног паренхима у пацијената с НАСХ и НАФЛД. Благотворан учинак медитеранске прехране повезан је с побољшањем кардиометаболичког статуса (снижењем серумских триглицерида и регулацијом гликемије) и антиоксидативним учинком компонената медитеранске прехране (полифеноли и витамин Е), чиме се смањује оксидативни стрес кључан у настанку инзулинске резистенције.
Поједине изоловане фармаколошки активне прехрамбене супстанце истражују се као потенцијална помоћ код НАФЛД, а то су поглавито витамин Е, витамин Д, пробиотици и омега-3 масне киселине. Студије упућују на улогу витамина Д у модулирању упале јетре и настанка фиброзе те побољшању јетреног одговора на инсулин.
Масну јетру узрокују бројни урођени и стечени поремећаји метаболизма масти. Узрочници настајања могу бити:
- лекови и токсини (алкохол, кортикостероиди, контрацепција),
- прехрамбени узроци, начин живота и њихове последице (дебљина, шећерна болест, гладовање, поремећаји метаболизма масти, болести гуштераче, упалне болести црева),
- наследне болести (цистична фиброза, галактоземија, Вилсонова болест),
- вирусне болести (хепатитиси).