Није ни чудо што се каже ИДЕ КАО АЛВА! Најлепши блискоисточни слаткиш уз БАКИН РЕЦЕПТ коштаће 3 пута мање, а испашће бољи него у посластичарници
Када је направите, уверићете се зашто је толико популарна!
Алва или халва потиче са Блиског истока, а њено име у преводу значи слаткиш. Ова чувена посластица се по оригиналном рецепту прави од тахинија, који је многима познатији као паста од сусама. У радњи је овај састојак поприлично скуп, међутим, уз бакин рецепт ћете га направити врло лако и од јефтиних намирница.
Данас правимо укусан слаткиш који супер иде уз кафу!
ДА ЛИ ЈЕ ЗДРАВО ПИТИ ЧАЈ КАД ЈЕ НАПОЉУ ВРУЋИНА? Ових пет ставки ће вам променити летње ритуале из корена!
СВИРАЈУ СИНФОНИЈУ У УСТИМА! Бакине фрулице са сиром одушевиће сваког љубитеља пецива, ЛАГАНЕ И ВАЗДУШАСТЕ, а дупло јефтиније него оне из пекаре
Потребно је:
- 400 гр. шећера
- 350-400 гр. сусама
- 1 пуна кашике брашна
- 200 мл воде
- 50 мл уља
- 1-2 ванилин шећера
Припрема:
Сусам сипајте заједно са брасном у веци плех, па га мало препеците у рерни, колико да добије крем боју. Кад се прохлади самељите га у блендеру или машини за кафу. У сећер сипајте воду, додајте ванилу и кувајте да се лепо ушпинује. Једну по једну кашику убацујте млевену пасту и брзо мешајте жицом. Брзо се стеже, па морате бити брзи и имати спретне и јаке руке.
Калупи морају бити спремни и обавијени пек папиром, али тако да остане вишак папира ван. Чим све изједначите, сипајте брзо у калупе. У средину можете убацити растопљену чоколаду. Покријте са остатком пек папира, па притисните мало рукама да слегне. Оставите да се охлади, па у фризидер.
Окрените наопако калупе, склоните хартију и сеците по жељи. Ми смо олизали чак и шерпу и покупили све сто нам се просуло по столу!